Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 11:09

ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για αλλαγές στο εργασιακό

Γράφτηκε από την

Στρέφοντας τα βέλη της προς την κυβέρνηση για τις επικείμενες αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, αλλά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση για την “αποκήρυξη της κανονικότητας”, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη λήξη της περιόδου καραντίνας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:   
«Η περίοδος της καραντίνας φτάνει στο τέλος της, που όλοι περιμέναμε. Αρχίζει η κανονική ζωή, όχι βέβαια όπως την γνωρίζαμε, αλλά τουλάχιστον με τις βασικές ελευθερίες που ως κοινωνικό σύνολο έχουμε ανάγκη.
Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να σκύψει επάνω στα προβλήματα που αφήνει πίσω της η πανδημία στις επιχειρήσεις και κυρίως στους εργαζόμενους. Αντίθετα, βλέπουμε με διαρροές μέσω των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης και όχι με κατάθεση στην Βουλή, προώθηση νομοσχεδίου που αφορά την εργασία και τους μισθωτούς. Τόσος σεβασμός στην εργασία και τους εργαζόμενους. Και το χειρότερο, μεταφορά των εργασιακών διαπραγματεύσεων από το συλλογικό επίπεδο στο ατομικό. Δηλαδή θα διαπραγματεύεται ατομικά ο εργαζόμενος με τον εργοδότη. Προφανώς ο εργαζόμενος δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει τους όρους που επιθυμεί, ισχύει το αντίθετο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση με τις δηλώσεις των στελεχών της αποκηρύσσει την “κανονικότητα” της κοινωνικής ζωής μας, γιατί τάχα δεν συμφέρει πολιτικά την “Αριστερά”! Μπορεί η λέξη “κανονικότητα” να μην ικανοποιεί, αλλά τουλάχιστον η ομαλή κοινωνική ζωή με δημοκρατία, ίσα δικαιώματα και ειρήνη για τους πολίτες είναι τα ζητούμενα από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, τα δημοκρατικά σοσιαλιστικά κόμματα στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο.
Αυτά κατακτήσαμε με το ΠΑΣΟΚ και αυτά παλεύουμε με το Κίνημα Αλλαγής να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε με τον αγώνα μας καθημερινά.
Σήμερα είναι η ώρα που πρέπει όλη η κοινωνία να εκφράσει τις ευχαριστίες της για το έργο που προσέφεραν όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενες/οι σε τομείς που αποδείχτηκαν καθοριστικοί για την λειτουργία της κοινωνίας και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Αναγνωρίζοντας την προσφορά όλων των κλάδων, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους στον τομέα της Καθαριότητας των δήμων. Σε ένα περιβάλλον ήδη δύσκολο που χειροτέρεψε απίστευτα με τις συνθήκες της καραντίνας, βρέθηκαν μπροστά στην πολύ δύσκολη πρόκληση να διατηρήσουν τον δημόσιο χώρο καθαρό.
Με κλειστά τα μαγαζιά και τον κόσμο έξω ανεξέλεγκτα, γέμισε σκουπίδια ο τόπος,    παντού, στις πλατείες, στους δρόμους, στους πεζόδρομους, στις παραλίες. Σ' αυτό συνέτεινε και η ελλιπής παιδεία μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας, όσον αφορά τον σεβασμό του δημοσίου χώρου. Δυστυχώς, κάποιοι συμπολίτες μας θεωρούσαν περιττό να κάνουν μερικά βήματα για να πετάξουν τα μπουκαλάκια, τα κύπελλα, τα χαρτομάντιλα στο κάδο των απορριμμάτων, και τα άφηναν στα παγκάκια, στο οδόστρωμα, ρυπαίνοντας από κάθε πλευρά την όψη των πόλεών μας.
Και εκεί έρχονταν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και αγόγγυστα, με υπομονή και επιμονή, καθάριζαν ξανά και ξανά, ώστε οι πόλεις να διατηρήσουν την αρχοντιά τους.
Επίσης, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τους κατ' οίκον διανομείς (“ντελιβεράδες”) που κάτω από μεγάλη πίεση και συχνά με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, συνέχισαν να τροφοδοτούν τους συμπολίτες μας με όλα τα απαραίτητα για την επιβίωση αγαθά. Η προσφορά τους ήταν τεράστια, αν αναλογιστούμε εκείνες και εκείνους που δεν μπορούσαν ή δεν έπρεπε να βγουν από τα σπίτια τους και θα είχαν πρόβλημα ακόμη και για την πρόσβαση στα τρόφιμα, εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι εργαζόμενοι που μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν σχεδόν όλο το 24ωρο.
Οφείλουμε όλες και όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτούς τους “αφανείς ήρωες” και προτείνουμε η Πολιτεία να αναγνωρίσει το πολύτιμο έργο τους και σε ηθικό επίπεδο και με την απονομή ενός “μπόνους” αντάξιου του έργου τους».