Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 21:37

Το ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

Γράφτηκε από την
Το ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

 

 

“Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει να πάρει την ευθύνη και να δώσει λύση στο πρόβλημα για την προστασία της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι που ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον, αλλά χωρίς αποτέλεσμα”.

Αυτό σημειώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας την κυβέρνηση και παράγοντες της Ν.Δ. για διγλωσσία. Αναφέρει ότι “κατ’ αρχήν, πολλοί παράγοντες από τον χώρο της Ν.Δ. έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτη την υπουργική απόφαση Αποστόλου και έχουν κατηγορήσει με δριμύτητα την προηγούμενη κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη θέσπισή της. Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν δίνουν καμία εξήγηση, γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ., στην οποία ανήκουν και η οποία κυβερνά εδώ και δύο έτη, δεν καταργεί την απόφαση αυτή. Υποστηρίζουν πως η «Ελιά Καλαμάτας» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως συνώνυμο της ποικιλίας «Ελιά Καλαμών». Την ίδια ώρα, ωστόσο, προτείνουν την επέκταση της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στο Νομό Λακωνίας και σε τμήματα των Νομών Ηλείας και Αρκαδίας. Ετσι, στην ουσία αποδέχονται ότι η «Ελιά Καλαμάτας» ισοδυναμεί με ποικιλία. Και ως αποκορύφωμα αυτής της διγλωσσίας οι δημοτικές αρχές της περιοχής απευθύνθηκαν κατ’ ευθείαν στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να δώσουν αυτά λύση, παρακάμπτοντας την ελληνική κυβέρνηση. Ακολουθούν δηλαδή μια πρακτική, αφ’ ενός απαράδεκτη από πλευράς πολιτικού ήθους και αφ’ ετέρου ατελέσφορη, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει, όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοια θέματα, τον πρωτεύοντα ρόλο των εθνικών αρχών. Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα, εάν ενδιαφέρονται πραγματικά για μια λύση που θα προστατεύει την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» ή όλη αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια «θεατρική» παράσταση με πραγματικό στόχο τη μείωση του πολιτικού κόστους”.

Αφού ενημερώνει για την απάντηση στις 7 Ιουλίου του κ. Wojciechowski εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ερώτηση ευρωβουλευτή, η Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ διευκρινίζει πως “είναι προφανές ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η θέσπιση κανόνων που θα προστατεύουν την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»”.

Και καταλήγει: “Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτών των προτάσεων. Η προστασία της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» είναι απαραίτητη. Ακόμη, όμως, και αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που θεσπίζουν τη συνωνυμία των ποικιλιών «Ελιά Καλαμών» και «Ελιά Καλαμάτας», είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διατηρηθεί η γεωγραφική περιοχή Μεσσηνίας για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας». Πρέπει, επίσης, να θεσπισθούν εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέπουν στον καταναλωτή τη διάκριση ανάμεσα στην ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» και στην απλή ποικιλία «Ελιά Καλαμών» ή «Ελιά Καλαμάτας», όπως τονίζει και η σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τη διάκριση αυτή δεν αρκεί η αναγραφή της ένδειξης ΠΟΠ και του λογότυπου της Ε.Ε., πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στη Μεσσηνία. Σ’ αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα, χορτάσαμε από λόγια και οι τιμές των προϊόντων για τους παραγωγούς της περιοχής μας εξευτελιστικές, η αγροτιά στη φτώχεια. Καιρός για έργα!”.


NEWSLETTER