Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 23:36

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φιλιατρών ζητεί δημοσιοποίηση της μελέτης για ανάπλαση της πλατείας

Γράφτηκε από την

 

Να δημοσιοποιήσει ο Δήμος Τριφυλίας τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Φιλιατρών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Φιλιατρών.

Επίσης λέει «όχι σε κρυφές ενέργειες και σε τετελεσμένα γεγονότα» και ότι «οι Φιλιατρινοί έχουν δικαίωμα να μάθουν και να πουν τη γνώμη τους». Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε αίτηση ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργου για την ανάπλαση της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ. Είναι άξιο απορίας ότι κανένας αρμόδιος δεν έχει ενημερώσει μέχρι στιγμής τη φιλιατρινή κοινωνία για το τι πρόκειται να γίνει. Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις χρηματοδότησης είναι περιορισμένες, εύλογη επίσης απορία προκαλεί και το γεγονός, γιατί και με ποια κριτήρια έγινε αυτή η πρόταση και όχι άλλες προτάσεις που αφορούν σε βασικές υποδομές στα Φιλιατρά. Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει βάσιμες ανησυχίες για την τύχη της Πλατείας, που και εμείς συμμεριζόμαστε και οι οποίες ενισχύονται από ορισμένα άλλα γεγονότα.

1ο. Ο Δήμος Τριφυλίας ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο τον Οκτώβριο του 2020 την ωρίμανση φακέλου και την υποβολή πρότασης στο «Αντώνης Τρίτσης» του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Φιλιατρών» έναντι αμοιβής 24.567,62 ευρώ. Όμως σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο Δήμος Τριφυλίας δεν ήταν δικαιούχος για χρηματοδότηση τέτοιου έργου.

Ερώτημα: Γνώριζε ο Δήμος Τριφυλίας ότι δεν ήταν δικαιούχος του προγράμματος;

2ο. Τον Ιούνιο του 2021, ο Δήμος Τριφυλίας «μεταβιβάζει» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, σύμφωνα με έγγραφο του κ. δημάρχου.

Ερωτήματα:

α) Ποιος ο λόγος μεταβίβασης της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου, εφόσον ο δήμος δεν έχει δικαίωμα να κάνει τέτοιο έργο, ενώ η Περιφέρεια έχει δικαίωμα εκτέλεσης έργων στην περιοχή της; Μεταβιβάζουμε αρμοδιότητες όταν είμαστε αρμόδιοι.

β) Πώς ένας δήμος που μπορεί να διαχειριστεί έργο προϋπολογισμού 17.500.000 ευρώ (βιολογικός Γαργαλιάνων) αδυνατεί να διαχειριστεί ένα έργο με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό;

γ) Δεν εκθέτει ο δήμος την Τεχνική Υπηρεσία του δηλώνοντας ότι είναι ανίκανη για εκτέλεση έργου;

3ο και σπουδαιότερο. Ο φιλιατρινός λαός έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί τι πρόκειται να γίνει στην πλατεία Φιλιατρών. Η πλατεία είναι δική του, τη χρησιμοποιεί από συστάσεως της πόλεως για αναψυχή, οικονομικές και πνευματικές δραστηριότητες και έχει ενσωματωθεί στην κουλτούρα του. Για οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο στοιχείο της πλατείας, θα πρέπει να είναι ενήμερος και να συναινεί.

Να δημοσιοποιήσει άμεσα ο Δήμος Τριφυλίας τη μελέτη ανάπλασης της Πλατείας. Όχι σε κρυφές ενέργειες και σε τετελεσμένα γεγονότα. Οι Φιλιατρινοί έχουν δικαίωμα να μάθουν και να πουν τη γνώμη τους».