Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 12:50

Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για το μνημόνιο

Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για το μνημόνιο

Η απαραίτητη συνθήκη που πρέπει να ικανοποιηθεί για να υπάρξει ανάπτυξη δεν είναι άλλη, παρά η παραγωγικότητα της εργασίας να είναι ανώτερη από τα επιτόκια δανεισμού.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο οικονομολόγος Γιάννης Τσαμουργκέλης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας χθες το βράδυ στην Καλαμάτα -στο ξενοδοχείο «Rex»- στην εκδήλωση «Μετά το Μνημόνιο… Τι;» που διοργάνωσε η Ν.Ε Μεσσηνίας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο ομιλητής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα η μόνη «αναπτυξιακή» προοπτική που εφαρμόζεται είναι η μείωση του κόστους εργασίας - με συνέπεια να μην υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα επισήμανε ότι ελάχιστες επί της ουσίας μεταρρυθμίσεις έγιναν από την Πολιτεία, η οποία αδυνατώντας να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, επιδιώκει έσοδα με κοινωνικά άδικα μέσα, όπως οι έμμεσοι φόροι και οι οριζόντιες περικοπές δαπανών σε βάρος της παιδείας, της υγείας και της έρευνας.
Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι η τρέχουσα πολιτική αστάθεια στη χώρα μας αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ανακοπή χρηματοδότησης -παρατηρώντας ότι το 30% της ρευστότητας στη χώρα μας αυτόν τον καιρό διασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο Δημήτρης Τροχάτος, μίλησαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Γιώργος Δέδες, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΕΑΒ Αρκαδίας Τάκης Θεοδωρόπουλος και η περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου Δήμητρα Λυμπεροπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Οικολόγων Πράσινων.