Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 09:12

Συνέντευξη Θεοχαρόπουλου στην "Ε": «Σταθερή θέση της ΔΗΜΑΡ η απλή αναλογική»

Γράφτηκε από τον

«Η θέση της απλής αναλογικής είναι και μία από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση δεν μπορεί παρά να υποστηριχθεί, καθώς αποτελεί την δική μας θέση».

Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, απαντώντας έμμεσα στις επικρίσεις που δέχθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για την στάση του υπέρ της απλής αναλογικής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ -που σήμερα επισκέπτεται την Καλαμάτα- τονίζει παράλληλα ότι επιβάλλεται η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, μέσω ενός φορέα όμως που πρέπει να έχει σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα:

«Επιδιώκω έναν σύγχρονο φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς και θα έχει ενιαία υπόσταση εντός και εκτός Βουλής» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γ. Μπακόπουλο

- Θεωρείτε ότι η θέση σας να ψηφίσετε υπέρ της απλής αναλογικής, σας διαφοροποιεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Κινείται στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η ΝΔ επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση.

Στην ΔΗΜΑΡ έχουμε σταθερή θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής που δεν επηρεάζεται από τους τακτικισμούς των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η θέση της απλής αναλογικής είναι και μία από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση δεν μπορεί παρά να υποστηριχθεί, καθώς αποτελεί την δική μας θέση.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι απαραίτητη με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες».

- Πώς βλέπετε την προοπτική διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και άλλους φορείς;

«Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, της Κεντροαριστεράς, πρέπει να πετύχει γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχει. Η επιτροπή διαλόγου από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και άλλες δυνάμεις σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει στα κόμματα ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο θέσεων.

Στην συνέχεια πρέπει χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις και παραγοντισμούς να προχωρήσουμε μπροστά για να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Να συμπορευτούμε με όσους βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιδιώκουν να σταματήσει επιτέλους ο κατακερματισμός και να υπάρξει υπέρβαση της σημερινής κατάστασης. Με όσους δεν συμφωνούν με τον ετεροπροσδιορισμό αλλά επιδιώκουν έναν αυτόνομο πόλο της Κεντροαριστεράς.

Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα με την σοσιαλδημοκρατία ως μία σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση διακυβέρνησης».

- Σε πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε ότι “υπάρχουν σήμερα φωνές που επιδιώκουν τον ενιαίο χώρο, αλλά χωρίς σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, ως ένα πολιτικό νεφέλωμα του μεσαίου χώρου”, όπως και “φωνές που επιδιώκουν την σοσιαλδημοκρατία, αλλά προσκολλημένοι σε δομές του παρελθόντος για τις οποίες δεν ενδιαφέρεται πλέον η κοινωνία”. Σε ποιους αναφέρεστε;

«Η πρότασή μου είναι ένας σύγχρονος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας. Για τον σκοπό αυτό έχω προτείνει συνέδριο συγκρότησης του φορέα και εκλογή επικεφαλής από την βάση εντός του 2016.

Η δική μου πρόταση πράγματι έχει σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα σοσιαλδημοκρατικό και είναι μακριά από μηχανισμούς. Επιδιώκω έναν σύγχρονο φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς και θα έχει ενιαία υπόσταση εντός και εκτός Βουλής.

Υπάρχουν πράγματι σήμερα φωνές που επιδιώκουν τον ενιαίο χώρο, αλλά χωρίς σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, αναφέρονται γενικά στον μεσαίο χώρο, νομίζω ότι η πλατφόρμα του κ. Θεοδωράκη περιλαμβάνει μία τέτοια αντίληψη. Υπάρχουν επίσης φωνές που επιδιώκουν την σοσιαλδημοκρατία, με μηχανισμούς όμως του παρελθόντος που δεν μπορούν πλέον να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Υπάρχουν στελέχη σε όλους τους χώρους που φλερτάρουν και με αυτές τις αντιλήψεις.

Προσωπικά δεν επιδιώκω την αναπαραγωγή των υφιστάμενων σχημάτων αλλά το νέο ενιαίο σχήμα».

- Υπάρχει από την πλευρά σας ενδιαφέρον για την διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου σχήματος, αν και εφόσον προκύψει;

«Θα συμμετέχω στην διαδικασία εκλογής επικεφαλής από την βάση, στον βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες ενιαίου σχήματος της Κεντροαριστεράς. Το κρίσιμο είναι η συγκρότηση του ενιαίου φορέα με σύγχρονες πολιτικές προτάσεις και όχι οι προσωπικές ατζέντες. Απαιτείται ενότητα και ανανέωση. Ενότητα σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε άγονες συγκρούσεις και αποκλεισμούς.

Η δική μου πρόσκληση είναι σαφής και ξεκάθαρη σε όσους βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Σε όσους είναι απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ όσο και στον κρατισμό και λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όσους επίσης είναι απογοητευμένοι από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί και να τον ψήφισαν, αλλά σήμερα προσβλέπουν σε μία εναλλακτική προοδευτική λύση μακριά όμως από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Ταυτόχρονα χρειάζεται ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Δεν μπορεί να ανακυκλώνονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς για χρόνια τα ίδια πρόσωπα. Απαιτείται ανανέωση για να υπάρξει κινητοποίηση του κόσμου της Κεντροαριστεράς».

- Πρόσφατα εφαρμόστηκαν οι νέες περικοπές στις συντάξεις, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένονται επιπλέον φοροεισπρακτικά μέτρα. Εκτιμάτε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών αποτέλεσε μονόδρομο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση; Συμφωνείτε με τα λεγόμενα των κυβερνώντων περί εισόδου της χώρας σε πορεία ανάπτυξης;

«Τα μέτρα που ψηφίσθηκαν ήταν αποτέλεσμα μίας καταστροφικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυταπάτες, ιδεολογικές εμμονές και ψέματα. Δεν ήταν μονόδρομος. Αν είχαν προωθηθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής, θα είχαν αποφευχθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι έτοιμοι μηχανισμοί για την καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων που δεν αξιοποιούνται με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για 1,5 χρόνο σε αυτόν τον τομέα. Η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας με αυτήν την πολιτική. Συμφώνησε σε υφεσιακά μέτρα υπερφορολόγησης, σε υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που εκχωρεί τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας για έναν αιώνα, σε κόφτη μισθών και συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας, αντί να πανηγυρίζει στο εσωτερικό για το περσινό δημοψήφισμα, που οδήγησε σε μέτρα δεκάδων δισ. ευρώ, θα ήταν να καλύτερο να απολογηθεί για τα αποτελέσματα της πολιτικής του».