Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 08:51

“Εν κρυπτώ” στην 120 ΠΕΑ ο υπουργός Άμυνας 

Γράφτηκε από την

 

Τις εγκαταστάσεις της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο πρόγραμμα παροχής φιλοξενίας της Πολεμικής Αεροπορίας “Hellenic Wings Inns”, δηλαδή τα “Καταλύματα για τα Ελληνικά Φτερά”.

Οι χώροι φιλοξενίας προσωπικού “Hellenic Wings Inns” στην 120 ΠΕΑ της Καλαμάτας ανακαινίστηκαν και αποδίδονται προς χρήση από το στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας για ολιγοήμερες διακοπές με τις οικογένειές τους. Πρόκειται για δεκαπέντε δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων και παραμονής έως επτά διανυκτερεύσεις. Οι ένοικοι θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης ευκολιών της μονάδας, όπως λ.χ. της Λέσχης, του εστιατορίου, των θέσεων στάθμευσης κ.λπ.

Η επίσκεψη έγινε χωρίς την παρουσία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να αποσαφηνιστούν ζητήματα σε σχέση τόσο με την αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας όσο και για την επόμενη ημέρα της 120 ΠΕΑ. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι “το πρόγραμμα θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των στελεχών και θα παράσχει σημαντικά οφέλη τόσο στους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η επέκτασή του και σ’ άλλες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας εφόσον διαθέτουν αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις”.

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι το υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. “Είμαστε απολύτως ανοικτοί σε προτάσεις για την αξιοποίηση στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε συζητήσει με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τον δήμαρχο. Οι βουλευτές ασφαλώς και υποστηρίζουν όλες αυτές τις πρωτοβουλίες κι είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για να μελετήσουμε και να καταλήξουμε από κοινού στον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών. Η δράση που εγκαινιάζουμε εκτιμούμε πως θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής”.

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε για το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα:

“Δεν μπορώ να μην πω δυο λόγια για το συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης Καλαμάτας, μετά τη σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ. Δεν είναι μόνο το θέμα πρόσκτησης οπλικών συστημάτων, είναι κι αυτό της μέριμνας του προσωπικό. Οι Ίκαροι που έρχονται εδώ για να αναλάβουν το πτητικό κομμάτι της εκπαίδευσής τους είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι στρατηγικής σημασίας συμφωνίες που υπογράψαμε με το Ισραήλ διασφαλίζουν στο απόλυτο το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβαθμίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τις συνολικές δυνατότητες της 120 ΠΕΑ.

Εδώ θα ξεκινήσει σύντομα ένα πάρα πολύ ουσιαστικό έργο. Θα υπάρξει συνολική εκπαίδευση στις επίγειες υποδομές, θα προστεθούν υπερσύγχρονα συστήματα για την επίγεια εκπαίδευση των Ικάρων, αλλά επίσης θα έλεγα πως θα γίνει μια δραματική και γρήγορη αναβάθμιση των πτητικών μέσων. Τελικά η 120 ΠΕΑ θα μεταβληθεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, ικανό να προσελκύσει τους καλύτερους εκπαιδευόμενους Ικάρους και τρίτων χωρών. Κι αυτό φυσικά -είναι μία διάσταση που δεν μπορώ να παραλείψω- θα αποβεί σε όφελος και της τοπικής κοινωνίας, και της τοπικής οικονομίας.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΘΙΓΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι “η συμφωνία θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ασφαλώς δεν θα θιγεί στο ελάχιστο ούτε η λειτουργία του Αερολιμένα Καλαμάτας, ο οποίος διάγει πάρα πολύ καλές ημέρες από την «έκρηξη» του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο, ούτε βέβαια το συνολικό τουριστικό προϊόν αυτού του πανέμορφου τόπου. Υπάρχει ο τρόπος και φυσικά έχει ήδη μπει στο τραπέζι κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ώστε η αυξημένη δραστηριότητα στο πτητικό εκπαιδευτικό έργο να μην έχει τον παραμικρό δυσμενή αντίκτυπο στο συνολικό αν θέλετε τουριστικό προϊόν που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Μεσσηνία. Όλα αυτά έχουν προβλεφθεί και θα αποτελέσουν μέρος της τελικής συμφωνίας”.