Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 07:29

Μοιράζει... δουλειές σε πεθαμένη αγορά

Γράφτηκε από την

Προεκλογικό άρωμα αποπνέουν οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για «δημιουργία 440.000 ευκαιριών απασχόλησης» - ενώ την ίδια ώρα φουντώνουν οι αντιδράσεις των παραγωγικών τάξεων για τα φορολογικά μέτρα. Συγκεκριμένα οι έμποροι της Πελοποννήσου ετοιμάζονται να καταλάβουν τις ΔΟΥ και οι αγρότες κινούνται αύριο προς τον κόμβο της Νεστάνης. 

Οπως φαίνεται, επιχειρηματίες και αγρότες δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης και στέλνουν μήνυμα πως η αγορά καταρρέει. Βεβαίως πίσω από τις κραυγές αγωνίας της αγοράς στοιχίζονται και οι συνήθεις μπαταχτσήδες που ζητάνε τον ουρανό με τ' άστρα. Πάντως αυτή τη φορά αγωνιούν κυρίως οι συνεπείς επιχειρηματίες, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αφού στους ώμους τους πέφτουν ολοένα και μεγαλύτερα βάρη. 

Η κυβέρνηση όμως δεν αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύουν με λουκέτο σχεδόν όλες οι υγιείς επιχειρήσεις κι ότι η αγορά είναι έτοιμη να καταρρεύσει, αφού δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μόνο με τους μπαταχτσήδες. 

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι και η χθεσινή απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας - σύμφωνα με την οποία τα μαγαζιά, εκμεταλλευόμενα τη γιορτή της Υπαπαντής, θα μείνουν ανοιχτά αυτό το Σάββατο και την Κυριακή έως τις 9 το βράδυ. Ενώ δηλαδή μέχρι πριν από λίγο καιρό κανένας δεν ήθελε να ανοίξει Σαββατόβραδο και Κυριακή, τώρα όλοι θ' ανοίξουν προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Και ενώ η κατάσταση στην αγορά είναι εκρηκτική, χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά από σύσκεψη υπό την προεδρία του στο υπουργείο Εργασίας, εξήγγειλε  μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων -κυρίως των νέων-, θέτοντας το κρίσιμο αυτό θέμα ως κυβερνητική προτεραιότητα για το 2014. 

«Το αρμόδιο υπουργείο θα αναλάβει την υλοποίηση σχεδίου με 3 πυλώνες για τη δημιουργία 440 χιλιάδων ευκαιριών απασχόλησης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δίνουμε "ασπιρίνες" στους ανέργους. Καταπολεμούμε την ανεργία με αναπτυξιακές δράσεις».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε 3 πυλώνες: τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, το πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee) και την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- 2020. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «τα προγράμματα αυτά είναι μόνον η αρχή».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους, αλλά και για μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. «Ολες οι μακροχρόνιες ελλείψεις του κοινωνικού κράτους καλύπτονται» τόνισε ο Α. Σαμαράς, που επανέλαβε ότι η χώρα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση.

Η κατεύθυνσή μας είναι αναπτυξιακή, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Τέλειωσε η εποχή που ζούσαμε με δανεικά», επισήμανε με έμφαση σε άλλο σημείο της ομιλίας του.