Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 15:29

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα “Φιλόδημος”

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα “Φιλόδημος”

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για το πρόγραμμα “Φιλόδημος” κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία των Αλέξη Χαρίτση και Πάνου Σκουρλέτη.

Οπως αναφέρουν, το πρόγραμμα ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 400 εκ. ευρώ, αλλά σύντομα έφτασε τα 2,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στους δήμους της Μεσσηνίας έδωσε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 πάνω από 45 εκ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση τους ζητούν διευκρινίσεις από τον υπουργό, «για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εντάξεις των έργων, την παρακολούθηση της πορείας των έργων, αλλά και για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για τη συνέχιση του προγράμματος».

Μεταξύ άλλων, ρωτούν τον υπουργό: «Γιατί δεν έχουν ακόμα υπογραφεί οι αποφάσεις ένταξης κρίσιμων έργων ύδρευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης, κτηριακών υποδομών, αποκατάστασης ΧΑΔΑ και αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού ύψους 100 εκ. ευρώ, τα οποία εκκρεμούν προς ένταξη στο υπουργείο Εσωτερικών από τον Ιούνιο του 2019; Γιατί καθυστερεί η ένταξη έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα επιβαρύνεται με πρόστιμα λόγω της καταδίκης από το ΔΕΕ; Ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου γα τα κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, αλλά δεν επαρκεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της σχετικής πρόσκλησης ώστε να ενταχθούν;».