Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 14:36

Η ομιλία του Θαν. Πετράκου στη βουλή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Γράφτηκε από την
Η ομιλία του Θαν. Πετράκου στη βουλή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (4/10/2012) για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος επανέφερε το θέμα της μη ρύθμισης όλων των δανείων των πυρόπληκτων επαγγελματιών επιχειρήσεων από τις πυρκαγιές του 2007 όπου μεταξύ άλλων είπε «Για να δείτε το πόσο φτηνά είναι αυτά που λέτε, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, πυρόπληκτος εφοπλιστής δεν υπήρξε το 2007 από αυτούς που πήραν δάνειο προς πυρόπληκτους επαγγελματίες. Δεν σας αρέσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα καταστρέψει τις τράπεζες. Διότι, πράγματι, ο κ. Στουρνάρας -το έχω ξαναπεί και το ξανακαταγγέλλω- απαντώντας σε οκτώ Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θέσαμε το ερώτημα για τη ρύθμιση των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, είπε το εξής: «Σας απαντώ την απάντηση που δίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών». Αυτά μας απάντησε.

Μας λέτε, η πρότασή μας δεν είναι σοβαρή. Την πρόταση για να ρυθμιστούν τα δάνεια των πυρόπληκτων επιχειρήσεων που φέρνουν τα Επιμελητήρια και έχει πει ναι και ο Πρωθυπουργός, γιατί δεν την προχωρήσατε, όταν μάλιστα δεν έχει κανένα κόστος για το κράτος; Ξέρετε γιατί δεν έχετε ρυθμίσει ακόμη αυτά τα δάνεια; Διότι δεν σας αφήνουν οι τράπεζες, διότι είστε υποχείρια των τραπεζιτών. Γι’ αυτό δεν έχετε ρυθμίσει ακόμη όλα τα πυρόπληκτα δάνεια (καταθέτω την επιστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Πρωθυπουργό και τους Βουλευτές στα πρακτικά).

Άρα, λοιπόν, μη χρησιμοποιείτε τέτοια φτηνά επιχειρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε συγκεκριμένη πρόταση, διότι τα προβλήματα του κόσμου είναι μεγάλα, το εισόδημά του το μείωσαν οι μνημονιακές σας πολιτικές στο απροχώρητο»

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του βουλευτή Θανάση Πετράκου είναι το εξής:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Η Κυβέρνηση θέλοντας να τρομοκρατήσει τον αγωνιζόμενο λαό, ο οποίος θα βγει κατά εκατοντάδες χιλιάδες –να είναι βέβαιη γι αυτό- στους δρόμους όταν θα φέρει τα μέτρα, σήμερα επιτίθεται στους άνεργους με ένα μεροκάματο το μήνα, εργάτες των Ναυπηγείων και τους πάει σιδηροδέσμιους και την ίδια ώρα επιτίθεται στους αγρότες του Ηρακλείου.

Χθες φτάσανε στο σημείο να εμποδίσουν να μπουν στο Κοινοβούλιο, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, και προσπάθησαν να εμποδίσουν και τρεις Βουλευτές.

Κάναμε και εμείς ερώτηση. Για αυτό το θέμα καταθέσαμε ερώτηση. Μάλλον λάθος που κάναμε ερώτηση στον κ. Δένδια γιατί φαίνεται ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσει τον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται αυτή τη στιγμή.

Την ώρα, λοιπόν, που γίνονται αυτές οι προκλητικές ενέργειες στέλνει η Κυβέρνηση τον κύριο Υφυπουργό εδώ –κρύβονται οι υπόλοιποι ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Μηταράκης, ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Σταϊκούρας, δεν έρχονται εδώ- και τον στέλνει –και δεν το καταλαβαίνει- για να τον εκθέσουν, να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Πρόεδρό του με κάτι κιτρινισμούς που λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά είναι σε κάτι κουτσομπολίστικα περιοδικά. Και τα υιοθετεί Υπουργός της Κυβέρνησης, για να επιτεθεί στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

Λυπάμαι, κύριε Σκορδά, λυπάμαι πραγματικά γιατί προσπαθείτε να πετάξετε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν θα σας γίνει η χάρη. Η Κυβέρνησή σας κρύβεται γιατί τα προβλήματα του λαού είναι μεγάλα. Τα προβλήματα του λαού είναι τεράστια και αν κάποιος τζογάρισε στη δυστυχία του λαού προεκλογικά, τρομοκρατώντας το λαό, είσαστε εσείς και το επιτελείο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που σας στηρίζει.

Δεν τζογάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγωνία του κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι στο πλάϊ του λαού να υπερασπίζει τα συμφέροντα του, κύριε Σκορδά. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση. Και σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση οφείλετε να τοποθετηθείτε, αλλά επειδή δεν έχετε επιχειρήματα να την αντικρούσετε, χρησιμοποιείτε πολύ φθηνά και σαθρά επιχειρήματα. Αν δεν είμαστε στο χώρο του Κοινοβουλίου να τον σεβόμαστε, θα μιλούσαμε με διαφορετικό τρόπο.

Αλήθεια δεν είναι σοβαρά αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Καλύπτουμε τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, εμείς; Γιατί πέρα από την λίστα, σας καταθέσαμε και ερώτηση στη Βουλή και δεν τολμήσατε να την απαντήσετε.

Υπάρχει το σύστημα «Target 2», που ξέρετε ποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό μέσω του τραπεζικού συστήματος ανά πάσα ώρα και στιγμή και αν θέλατε να διαπιστώσετε αν αυτά δεν ταυτίζονται με τη φορολογική τους δήλωση και την περιουσιακή τους κατάσταση, μπορούσατε να το κάνατε. Και δεν απαντήσατε.

Εμείς λοιπόν καλύπτουμε, με την πρόταση μας τους φοροφυγάδες ή εσείς που δεν έχετε κάνει μέχρι τώρα τίποτα; Εμείς κ.Σκορδά θα αυξήσουμε την ανεργία με την πρότασή μας, όταν φτάσατε την ανεργία εσείς και το ΠΑΣΟΚ στο 30% και ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι; Και τολμάτε να μιλάτε με προκλητικό τρόπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ όταν η πολιτική σας ευθύνεται για την φτωχοποίηση του λαού και την χρεωκοπία της χώρας και μετά λέτε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ότι δεν είναι σοβαρή;

Μιλάτε με τον κόσμο; Μιλάτε με τους ανθρώπους που έχουν πάρει ένα δάνειο για να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και μειώθηκαν τα εισοδήματά τους 40% και 50% και ένα 30% των ανέργων δεν έχουν καθόλου εισοδήματα και τους παίρνουν οι τράπεζες καθημερινά τηλέφωνο και τους απειλούν να τους πάρουν τα σπίτια τους;

Μιλάτε με τους ανθρώπους που έχουν δάνειο και πόσο έχει φτάσει τώρα το εισόδημά τους; Πριν εκτιμούσαν ότι μπορούσαν να αποπληρώσουν τη δόση τους. Μιλάτε με αυτό τον κόσμο; Και επειδή δεν έχετε κανένα επιχείρημα λέτε ότι από την πρότασή μας θα εξυπηρετηθούν οι εφοπλιστές.

Για να δείτε το πόσο φτηνά είναι αυτά που λέτε, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια πυρόπληκτος εφοπλιστής δεν υπήρξε το 2007 από αυτούς που πήραν δάνειο προς πυρόπληκτους επαγγελματίες. Δεν σας αρέσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα καταστρέψει τις τράπεζες. Διότι, πράγματι, ο κ. Στουρνάρας -το έχω ξαναπεί και το ξανακαταγγέλλω- απαντώντας σε οκτώ Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θέσαμε το ερώτημα για τη ρύθμιση των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, είπε το εξής: «Σας απαντώ την απάντηση που δίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών». Αυτά μας απάντησε.

Μας λέτε, η πρότασή μας δεν είναι σοβαρή. Την πρόταση για να ρυθμιστούν τα δάνεια των πυρόπληκτων επιχειρήσεων που φέρνουν τα Επιμελητήρια και έχει πει ναι και ο Πρωθυπουργός, γιατί δεν την προχωρήσατε, όταν μάλιστα δεν έχει κανένα κόστος για το κράτος; Ξέρετε γιατί δεν έχετε ρυθμίσει ακόμη αυτά τα δάνεια; Διότι δεν σας αφήνουν οι τράπεζες, διότι είστε υποχείρια των τραπεζιτών. Γι’ αυτό δεν έχετε ρυθμίσει ακόμη όλα τα πυρόπληκτα δάνεια (καταθέτω την επιστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Πρωθυπουργό και τους Βουλευτές στα πρακτικά).

Άρα, λοιπόν, μη χρησιμοποιείτε τέτοια φτηνά επιχειρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε συγκεκριμένη πρόταση, διότι τα προβλήματα του κόσμου είναι μεγάλα, το εισόδημά του το μείωσαν οι μνημονιακές σας πολιτικές στο απροχώρητο και λέμε: Πρώτον, ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Μας είπατε στην Επιτροπή ότι δεν ξέρετε ποιο είναι το όριο της φτώχειας, δεν το έχουμε προσδιορίσει. Είναι σοβαρό αυτό επιχείρημα εκ μέρους σας;

Δεύτερον, μιλάμε για μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού τους εισοδήματος. Είναι τζογάρισμα αυτό στο πρόβλημα των ανθρώπων ή είναι το άκρον άωτον της λογικής; Μιλάμε για μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή των δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών οικογενειακών του αποδοχών. Αυτό τι είναι; Δεν είναι απολύτως λογικό; Πώς θα ζήσει ο κόσμος, όταν του έχετε μειώσει το εισόδημά του με τις πολιτικές σας;

Μιλάμε για εκλογίκευση των επιτοκίων, για πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης, εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αίτησης. Μιλάμε για θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης προς τις τράπεζες -αυτό σας πονάει, όμως- ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από τις χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες, αλλά να γίνεται άμεσα, να υπάρχει νόμος.

Τα μέτρα, λοιπόν, που προτείνουμε δεν είναι απλώς αναγκαία. Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για την επιβίωση των Ελλήνων εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων, των ανέργων, της νεολαίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αυτά που προτείνουμε είναι κάτι παραπάνω από σωστά, αλλά βέβαια δεν μπορείτε και δεν θέλετε να τα κάνετε. Θα τα κάνει ο λαός με μια άλλη διακυβέρνηση της χώρας, που θα φέρει πολύ σύντομα στην εξουσία.

Σας ευχαριστώ.

 

Θανάσης Πετράκος

Βουλευτής Μεσσηνίας

Του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ


NEWSLETTER