Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 12:47

Ο Δ. Σαμπαζιώτης για το Μεσοπρόθεσμο

Γράφτηκε από την
Ο Δ. Σαμπαζιώτης για το Μεσοπρόθεσμο

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης μίλησε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής στην συζήτηση για την Έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα.

Ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, βρισκόμαστε αυτή την περίοδο απέναντι σε ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα αριστερών και ακροδεξιών «κινημάτων», που κινδυνολογούν, που δημαγωγούν με ανέφικτες ρητορείες και που επενδύουν στη απελπισία των απογοητευμένων πολιτών. Ένα συνονθύλευμα  που στο μόνο πράγμα που συμφωνούν μεταξύ τους είναι να μην περάσει η πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Σε όλα τα άλλα βρίζονται μεταξύ τους. Συμφωνούν, μόνον, στο να σκοτώσουν το μέλλον αυτής της Κυβέρνησης, και μαζί με αυτήν το μέλλον του Ελληνικού Λαού.

 

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, το ιστορικό χρέος της κεντροδεξιάς είναι πολύ συγκεκριμένο. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα δεμένη στις αντιαναπτυξιακές εμμονές και τις οπισθοδρομικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ούτε πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι των απαιτήσεων των συντεχνιών.

 

Μας κατηγορούν ότι δεν εφαρμόζουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Οι βασικές όμως εντολές που έλαβε από τους πολίτες αυτή η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, ήταν η παραμονή της πατρίδας μας στην ευρωζώνη και η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης με στόχους  την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτές τις εντολές, παλεύει να υλοποιήσει. Το κλίμα στο εξωτερικό έχει ήδη αλλάξει. Η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, γεγονός που φάνηκε ξεκάθαρα και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Ακόμη και οι «σκληροί» της Ε.Ε. παραδέχονται πλέον  ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, έχει  αποκλειστεί πλήρως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


 Από την άλλη μεριά, απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια επαναδιαπραγμάτευση είναι να βελτιωθεί η διαπραγματευτική μας θέση και να υπάρχουν  στο τραπέζι συνομιλητές για να επαναδιαπραγματευθούμε. Αν δεν προχωρούσαμε επομένως τώρα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αν είχαμε απομονωθεί και ερχόμασταν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας – σύγκρουση που με τόση ευκολία πρεσβεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης- τότε δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη για τη χώρα μας θα ήταν εξαιρετικά αρνητικοί.  Στο μεταξύ, η Ελλάδα θα πλήρωνε τεράστιο κόστος, γιατί μια χώρα αποδυναμωμένη εσωτερικά και απομονωμένη διεθνώς, θα ήταν ο ευκολότερος στόχος για όσους επιβουλεύονται τα εθνικά συμφέροντα και τον εθνικό μας πλούτο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον ρόλο του κριτή από την κερκίδα. Αναλώνεται σε ανέξοδους παληκαρισμούς και κατηγορίες. Είναι πολύ εύκολο να εμπορεύεται κάποιος τον πόνο που προκαλούν στους πολίτες πολλά από τα μέτρα δημοσιονομικής εξισορρόπησης, ακριβώς επειδή λαμβάνονται πολύ καθυστερημένα.  Είναι πολύ εύκολο να κάθεσαι απέναντι και να παρακαλάς μέσα σου να βρεθούν κάποιοι, που θα πάρουν το μεγάλο κόστος να ψηφίσουν τα μέτρα, ώστε να διασωθεί η χώρα, και μετά να κάνεις ανέξοδη λαϊκίστικη κριτική και καταγγελίες. Αλλά ας σκεφθούμε όλοι τίμια μεταξύ μας: έστω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υπήρχε και στη θέση της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα είχε συμβεί αυτή την ώρα στη χώρα; Είτε θα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στροφή 180 μοιρών ή θα είχαν τιναχθεί όλα στον αέρα.

 

Ακόμα ο βουλευτής τόνισε ότι: Ακούω τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να απευθύνονται σε εμάς, τους βουλευτές που στηρίζουμε την Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και να μας ζητούν να κοιτάξουμε τους ψηφοφόρους μας στα μάτια και να μη στηρίξουμε τις επιλογές της Κυβέρνησης.

Εγώ, επειδή κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια, απαντάω, τουλάχιστον όσον αφορά τον εαυτό μου. Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της. Γνωρίζουμε πολύ καλά όμως και τους κινδύνους που απειλούν την πατρίδα, εάν δεν προχωρήσει και δεν ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυβέρνηση.


Επειδή λοιπόν γνωρίζουμε πολύ καλά όλους αυτούς τους κινδύνους, γι αυτό το λόγο και δεν κάνουμε πίσω από την ευθύνη μας. Θα προχωρήσουμε μπροστά, γιατί μοναδική μας επιδίωξη είναι να βγει η χώρα από την κρίση και να δουν οι συμπολίτες μας καλύτερες μέρες. Αυτή είναι η απάντησή μας

 

Εξάλλου κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, γνωρίζεται πως εμείς που στηρίζουμε την τρικομματική κυβέρνηση, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά τα μέτρα που θα ψηφίσουμε δεν είναι καθόλου εύκολα και δημοφιλή. Σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τις θέσεις μας. Ίσα-ίσα, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Τις θέσεις και τις ψήφους τις μαζεύουν αυτοί που λένε τα εύκολα λόγια, αυτοί που λένε ότι μπορούν να τα λύσουν όλα με το μαγικό ραβδάκι μέσα σε ένα βράδυ. Άρα, αυτή την προσπάθεια την κάνουμε, γνωρίζοντας το μεγάλο κόστος που έχουμε και ως παράταξη, αλλά και ως άνθρωποι. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί, ήρθαμε και είπαμε «Θα κόψουμε μισθούς και συντάξεις», γιατί αυτό εκτός όλων των άλλων είναι αντίθετο με το στενό προσωπικό και κομματικό μας συμφέρον.

Επειδή όμως το Εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το προσωπικό και το κομματικό να είστε σίγουροι πως δεν θα λιποψυχήσουμε στα τελευταία μέτρα της κούρσας. Δεν θα επιτρέψουμε οι θυσίες του Ελληνικού λαού να πάνε χαμένες. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα μία προσπάθεια που ήταν όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα μάλιστα των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Αντίθετα, θα πούμε πως ναι, θα ολοκληρώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. Γιατί δεν είναι μία μάχη για ένα κόμμα ή για μια κυβέρνηση. Είναι μια μάχη για την πατρίδα μας και τις οικογένειές μας. Είναι μία μάχη που ίσως πριν από μερικά χρόνια, κανείς από εμάς δεν φανταζόταν πως θα δώσει, αλλά πλέον κανείς επίσης δεν δικαιούται να χάσει.

Ο κ. Σαμπαζιώτης τελείωσε λέγοντας: Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τις λαϊκίστικες πρακτικές , γιατί αυτές μας έφεραν εδώ. Ας σταματήσουμε να παριστάνουμε πως δεν βλέπουμε την κατάσταση , γιατί η κατάσταση παραμένει το ίδιο αρνητική είτε στρουθοκαμηλίζουμε είτε όχι. Δικαιούμαστε να ζητάμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας και πιστεύω πως θα την έχουμε. Αλλά παράλληλα, υποχρεούμαστε να κάνουμε το τελευταίο βήμα με σταθερότητα, με υπευθυνότητα, πατριωτισμό και εθνική ενότητα. Είναι η μάχη της γενιάς μας και αυτή τη μάχη, πρέπει να τη κερδίσουμε και θα την κερδίσουμε.


NEWSLETTER