Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 11:35

Η ομιλία του Θ. Πετράκου στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Γράφτηκε από την
Η ομιλία του Θ. Πετράκου στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Ανακοίνωση με την ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Μας ρώτησε ο κ. Στουρνάρας –έφυγε από την Αίθουσα τώρα- με ποιους είμαστε. Απαντούμε: Είμαστε με το λαό που αγωνίζεται για το δικαίωμά του στη ζωή, στην εργασία και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Ρωτάμε, όμως, τον κ. Στουρνάρα και την Κυβέρνηση: Εσείς με ποιους είσαστε; Με τους επικυρίαρχους προφανώς. Γι’ αυτό εκδώσατε για αύριο απαγορευτική διαταγή κάθε συνάθροισης, όπως λέτε, και πορείας στο κέντρο της Αθήνας για τον κ. Σόιμπλε. Ντροπή και αίσχος, απαντούμε! Δεν θα σας περάσει, όμως. Ο λαός θα δείξει την αντίθεσή του στον κ. Σόιμπλε. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο παραμένει η Κυβέρνηση στην εξουσία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Το ζήτημα ξεπερνά πλέον τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, των δημοτικών αστυνομικών, των σχολικών φυλάκων. Ξεπερνά τις λεγόμενες διαθεσιμότητες. Ξεπερνά τις καταργήσεις των τομέων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το ζήτημα αφορά πλέον την ύπαρξη του δημόσιου τομέα της χώρας συνολικά.

Υλοποιείτε, κύριοι της Κυβέρνησης, πλήρως τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, των τραπεζών, τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών. Με το παρόν νομοσχέδιο κλιμακώνετε μία ανελέητη επίθεση ενάντια στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και οδηγείτε στην καταστροφή και την οικονομία και την κοινωνία. 

Την ίδια ώρα που χαρίζετε στον κο Σάλα 5,3 δις έχετε το θράσος να απολύσετε 12.500 υπαλλήλους, σας έδωσε στεγνά και εσάς, κύριε Στουρνάρα, και τον κ. Προβόπουλο ο Όλι Ρεν, λέγοντας ότι επιβαρύνατε το ελληνικό δημόσιο με 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, και χάσαμε την Αγροτική Τράπεζα. Δώσατε στον κ. Σάλα την Αγροτική Τράπεζα η οποία μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί με 3,8 δισεκατομμύρια και να παραμείνει στο δημόσιο.

Αυτό πώς λέγεται; Θα μας πείτε ότι σας απειλούμε, όταν θα σας πούμε ότι πρέπει να παρέμβουν αυτή την ώρα οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και να σας καλέσουν να δώσετε εξηγήσεις με ποιο δικαίωμα επιβαρύνετε τον ελληνικό λαό με 5,3 δισεκατομμύρια, με ποιο δικαίωμα δίνετε  μία τράπεζα; Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι έχουν κάνει αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια. Και δεν υπάρχει πιστωτικό ίδρυμα να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις αυτές. Είναι 8.500 οι αγρότες που έχουν αίτηση .

Και έχετε και το θράσος να προχωράτε σε χιλιάδες απολύσεις σχολικών φυλάκων, ανθρώπων με 500 ευρώ το μήνα, δημοτικών αστυνομικών, καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης. Και ακολουθούν και άλλοι, καθηγητές, κοινωνιολόγοι, καθηγητές γυμναστικής. Και έπεται και συνέχεια.

Η κατάργηση των 52 ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης γίνεται με το πρόσχημα ότι οι υπό κατάργηση ειδικότητες δεν συνδέονται με την αγορά εργασίας. Εάν, όμως, πραγματικά συμβαίνει αυτό, τότε γιατί στην ιδιωτική εκπαίδευση συνεχίζουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται τμήματα εκπαίδευσης για τις εν λόγω ειδικότητες; Είναι χαζοί οι σχολάρχες που έχουν αυτές τις ειδικότητες; Προφανώς όχι. Η απάντηση είναι ότι θέλετε να τους εξυπηρετήσετε. 

Ένα άλλο επιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι ειδικότητες της δημόσιας Παιδείας δημιουργούν επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής εκπαίδευσης. Το ερώτημα είναι και πάλι προφανές. 

Γιατί, άραγε δεν δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα από τις αντίστοιχες ειδικότητες που προσφέρονται πλέον αποκλειστικά από τις ιδιωτικές σχολές; 

Καταργείτε ακόμα και τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας Αρκαδίας που έχει μια μακραίωνα ιστορία στην παραγωγή αποφοίτων και είναι άριστα εκπαιδευμένοι τεχνίτες και αναγνωρίζεται αυτό από την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μάλιστα, η συγκεκριμένη σχολή είναι κληροδότημα και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να την καταργήσετε. Γιατί την καταργείτε; 

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, επιδιώκει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Και την απόλυση δυόμιση χιλιάδων εργαζομένων και το κυριότερο, το επίσημο ξεκίνημα της κατάργησης της δωρεάν, δημόσιας παιδείας και τη μετατροπή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε μονόδρομο. Οι μαθητές που φοιτούσαν στις ειδικότητες που καταργούνται είναι περίπου είκοσι χιλιάδες. Θα οδηγηθούν στα δημόσια ΙΕΚ όπου η φοίτηση δεν είναι δωρεάν, αλλά και στα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια με δίδακτρα από 3.000 έως 6.000 ευρώ το χρόνο. Έχουν οι γονείς τους να δώσουν αυτά τα χρήματα; Προφανώς όχι

Η στόχευση, λοιπόν, είναι η κατάργηση άπαξ δια παντός της δωρεάν, δημόσιας παιδείας και εκπαίδευσης, δηλαδή, του αναφαίρετου δικαιώματος της ισότιμης πρόσβασης όλων στη μόρφωση. Ακόμα είναι η εγκαθίδρυση ενός εργασιακού κάτεργου χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς σωματεία, χωρίς δικαιώματα με τις υψηλές θέσεις για τους λίγους και εκλεκτούς. Για όσους, δηλαδή, είναι στο σύστημα και σχεδιάζουν. Αυτοί μόνο θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. 

Οι αποφάσεις όμως αυτές δεν είναι αυτόβουλες αποφάσεις της Συγκυβέρνησης. Είναι πιστή εντολή των ανθρώπων που σας στηρίζουν. Γι’ αυτό ήταν και ο Υπουργός στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στα εγκαίνιά του.

Εφέτος προγραμματίζεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης κατά το γερμανικό πρότυπο. Ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Φούχτελ το παρουσίασαν στη Φρανκφούρτη τον περασμένο Δεκέμβρη και δεν έχει γίνει καμμία συζήτηση γι’ αυτό. Στα πλαίσια αυτής της εκπαίδευσης ο νέος –δεκαπέντε ετών και άνω- θα αφιερώνει το 70% του χρόνου στην πρακτική εξάσκηση και το 30% του χρόνου στην απόκτηση θεωρητικών γνώσεων. Με τι αμοιβές, λοιπόν, θα εργάζονται οι μαθητές αυτοί; Μήπως θα αντικατασταθεί το μόνιμο προσωπικό από τους μαθητές αυτούς; Προφανώς ναι .

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, τονίζει ότι μοναδική απάντηση απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα της Συγκυβέρνησης είναι ο μαζικός λαϊκός αγώνας. Ένας μεγάλος λαϊκός ξεσηκωμός για να ανατρέψει την πολιτική της Κυβέρνησης και τα μνημόνια. Ήδη, η πρώτη ρωγμή έγινε με την τοποθέτηση του κ. Κουκουλόπουλου για τη Δημοτική Αστυνομία. 

Εμείς, λοιπόν, καλούμε όλους τους Βουλευτές, διότι θα θέσουμε ονομαστική ψηφοφορία, να μην απολυθεί κανένας, ούτε οι σχολικοί φύλακες ούτε οι καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό θα θέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου


NEWSLETTER