Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 09:19

Ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην "Ε": “Η Μεσσηνία να προσελκύσει πολίτες για μόνιμη κατοικία”

Ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην "Ε": “Η Μεσσηνία να προσελκύσει  πολίτες για μόνιμη κατοικία”

 

“Η ενίσχυση της περιφέρειας για την εξισορρόπηση της ανισότητας που υπάρχει μεταξύ κέντρου και απομακρυσμένων περιοχών, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας. Καθώς οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και η εξ αποστάσεως εργασία ενισχύονται, νομίζω, πως μπορούμε να προβάλλουμε τον τόπο μας ως τον καλύτερο για να ζει κανείς μόνιμα” και “εάν καταφέρουμε να κάνουμε την Μεσσηνία μόνιμο τόπο κατοικίας πολιτών που σήμερα διαβιούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, θα επιτύχουμε σπουδαία πράγματα”. Αυτό τονίζει μιλώντας στην “Ε” ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Παράλληλα εκτιμά ότι “στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η Νέα Δημοκρατία θα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση”.

Ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών Β1 και δημοσιογράφος, με αφορμή την αυριανή παρουσία του στην Καλαμάτα για την παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Τζαβάρα, μίλησε στην “Ε” για την πορεία προς τις εκλογές, τη γενέτειρά του τη Μεσσηνία, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν το θέμα του βιβλίου που παρουσιάζεται.

Αναλυτικά η συνέντευξη:  

Διανύουμε ουσιαστικά μία προεκλογική περίοδο με αρκετά θέματα ανοιχτά (ακρίβεια, υποκλοπές,  ελληνοτουρκικά, ειδικό δικαστήριο). Πώς κρίνετε το σκηνικό μέσα στο οποίο οδεύουμε προς τις εκλογές και ποιοι παράγοντες τελικά θεωρείτε θα διαμορφώσουν την λαϊκή ετυμηγορία;

Τα θέματα που αναφέρετε είναι σίγουρα σημαντικά και ενδιαφέροντα. Ωστόσο οι προεκλογικές περίοδοι είναι λίγο πολύ ίδιες. Εντάσεις, αντιπαραθέσεις, υπερβολές και υψηλοί τόνοι. Εμείς οδεύουμε προς τις εκλογές υπολογίζοντας σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι το έργο μας και ο δεύτερος η κοινή λογική. Προβάλλουμε το έργο μας με βασικό επιχείρημα ότι ικανοποιήσαμε πάνω από το 95% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων στις αντίξοες συνθήκες που ζήσαμε, κορυφαίες των οποίων η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Η κοινή λογική δεν χάθηκε, ούτε ανησυχώ ότι θα χαθεί κάτω από τις κραυγές της αντιπολίτευσης που ακόμη και για σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα, όπως οι υποκλοπές με την υπερβολή της να ρίχνει απόλυτη και μόνη ευθύνη στην κυβέρνηση και δη στον πρωθυπουργό, καθιστά εαυτήν αναξιόπιστη.

 

Προ εβδομάδων σε δηλώσεις σας είχατε χαρακτηρίσει τις υποκλοπές “ως πληγή για τη Δημοκρατία”. Με βάση την πολυετή εμπειρία σας τόσο ως πολιτικός, όσο και ως δημοσιογράφος πιστεύετε ότι η υπόθεση αυτή θα “φωτιστεί” και κατά πόσο θα επηρεάσει στην πράξη τον ψηφοφόρο μπροστά από την κάλπη;

Από την πρώτη στιγμή, όπως θυμάστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει από του βήματος της Βουλής πως χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται. Στην ίδια γραμμή πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να περιμένουμε την έρευνα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διότι εάν δεν δοθούν απαντήσεις τότε αυτό θα σημαίνει πως κάποιοι δρώντας παράνομα και παράτυπα πλήγωσαν την Δημοκρατία. Και πρέπει να βρούμε ποιοι το έκαναν και γιατί. Στην ρητορική της αντιπολίτευσης γίνεται προσπάθεια να χρεωθεί στον πρωθυπουργό η υπόθεση. Κατανοητή η προσπάθεια, αλλά τόσο άκομψη η προπαγάνδα ώστε γίνεται από όλους αντιληπτή. Τώρα στο ερώτημα, εάν πιστεύω ότι θα επηρεάσει η υπόθεση αυτή τις εκλογές. Όλα τα θέματα επηρεάζουν, άλλο λίγο άλλο πολύ, ανάλογα με το εάν δοθούν ή όχι απαντήσεις και πόσο πειστικές θα είναι αυτές.

 

Όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Σε ενδεχόμενη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία ποιοι συσχετισμοί εκτιμάτε, ότι μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρότηση κυβέρνησης;

Εκτίμηση πρώτη: Στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η Νέα Δημοκρατία θα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εκτίμηση δεύτερη: Στην πολιτική δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα. Περιγράψτε μου τις εθνικές συνθήκες, που θα υπάρχουν τότε και θα μπορώ κι εγώ πιο εύκολα να σας προβλέψω τυχόν τέτοιες συνεργασίες.

 

Φυσικά θα είστε ξανά υποψήφιος...

Ναι θα είμαι και πάλι υποψήφιος στον Βόρειο τομέα της Αθήνας, την Β1 περιφέρεια δηλαδή, όπου είχα την τιμή να εκλεγώ το 2019.

 

Γνωρίζουμε ότι τα θέματα της Μεσσηνίας, ως περιοχής της οικογενειακής καταγωγής σας, βρίσκονται ψηλά στα ενδιαφέροντά σας. Θα είχε μεγάλη αξία η άποψη σας για την αναπτυξιακή εξέλιξη της και εάν έχετε να προτείνετε κάποιον νέο στόχο, που θα πρέπει να προωθηθεί από την κυβέρνηση.

Οι δύο μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Μεσσηνία έχουν να κάνουν με την αύξηση του τουρισμού και μάλιστα ενός υψηλού οικονομικά επιπέδου τουρισμού και την αυτοκατεύθυνση των αγροτικών καλλιεργειών από το κύριο προϊόν που ήταν η σταφίδα στο επίσης σπουδαίο ελαιόλαδο και την βρώσιμη ελιά. Και οι δύο τομείς είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, παρότι στον αγροτικά ειδικά χώρο το μεγάλο πρόβλημα πια δεν είναι η παραγωγή και δη η οικολογική παραγωγή, αλλά η έλλειψη εργατικών χεριών.

Το δικό μου όραμα για την πατρίδα μου που συνδέεται με τις ρίζες της ιστορίας του λαού μας, με τις απαρχές του ελληνισμού από τις προ Ομηρικές εποχές κιόλας έχει να κάνει με την αποκέντρωση. Εάν καταφέρουμε να κάνουμε την Μεσσηνία μόνιμο τόπο κατοικίας πολιτών που σήμερα διαβιούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, θα επιτύχουμε σπουδαία πράγματα. Η ενίσχυση της περιφέρειας για την εξισορρόπηση της ανισότητας που υπάρχει μεταξύ κέντρου και απομακρυσμένων περιοχών, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας. Καθώς οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και η εξ αποστάσεως εργασία ενισχύονται, νομίζω, πως μπορούμε να προβάλλουμε τον τόπο μας ως τον καλύτερο για να ζει κανείς μόνιμα.

 

Ας μιλήσουμε λίγο και για τα ΜΜΕ λόγω προτέρων ιδιοτήτων σας ως κορυφαίου δημοσιογράφου και υπουργού Τύπου. Καταρχάς θα μας κάνετε μία εκτίμηση για το μέλλον του έντυπου Τύπου. Πιο συγκεκριμένα πόσα χρόνια ακόμα θα αντέξει το χαρτί;

Δεν διαβάζω το μέλλον αλλά θα σας μιλήσω με στοιχεία από το παρελθόν που οδηγούν σε κάποιο συμπέρασμα. Το 1981 όταν εγώ τελείωσα το σχολείο και παράλληλα με τις σπουδές μου ξεκίνησα να δημοσιογραφώ, στην Ελλάδα πωλούνταν περίπου ένα εκατομμύριο φύλλα εφημερίδων την ημέρα. Σήμερα πωλούνται περίπου πενήντα χιλιάδες φύλλα εφημερίδων ημερησίως. Αυτό δεν είναι το μείζον, όμως, διότι οι αναγνώστες μπορεί να προσέφυγαν στον ηλεκτρονικό τύπο. Μείζον για εμένα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι -κυρίως νέοι- ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Η διαφορά είναι μεγάλη, καθώς τα πρώτα συντάσσονται άναρχα από όποιον επιθυμεί να δημοσιοποιήσει περισσότερο απόψεις και λιγότερο διασταυρωμένες πληροφορίες. Δεν τάσσομαι κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Λέω απλώς ότι ο ρόλος τους είναι διαφορετικός από τα ΜΜΕ και η διάκριση δεν γίνεται πάντα εμφανής στους πολίτες.

 

Ως υπουργός Τύπου φτιάξατε έναν συγκροτημένο νόμο, τον 3548/07, για τον Περιφερειακό Τύπο, ο οποίος όμως δεν έλυσε τα θέματα που ήρθε να αντιμετωπίσει λόγω μη σωστής εφαρμογής του από τους διαδόχους σας, όλων των κυβερνήσεων. Ακολούθησε ο νέος νόμος 5005/22, ο οποίος δεν διακρίνεται από σύγχρονη λογική και το ερώτημα είναι: Γιατί οι κυβερνήσεις δεν αφήνουν τον Περιφερειακό Τύπο οικονομικά ελεύθερο, στηρίζοντας θνησιγενή έντυπα που κάνουν “πειρατεία” σε βάρος των υγειών επιχειρήσεων;

Ο νόμος που είχα την τιμή να εισηγηθώ έγινε, τότε, κατόπιν εξαντλητικών συναντήσεων επί τρία ολόκληρα χρόνια με εκδότες, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες των περιφερειακών ΜΜΕ. Ήταν μάλιστα ο πρώτος νόμος στην Ελλάδα που η διαβούλευσή του έγινε και μέσω του Διαδικτύου δίνοντας ευκαιρία σε πάνω από 1.500 συμμετέχοντες να εκφράσουν απόψεις. Οι σοβαροί επαγγελματίες του χώρου με τίμησαν και με τιμούν ακόμη και σήμερα αναφέροντας ότι ήταν ο πρώτος νόμος που προσπάθησε να λύσει χρόνια προβλήματα και να χωρίσει την ήρα από το στάρι. Λυπάμαι γιατί έχετε δίκιο πως ακολούθησαν τροποποιήσεις ή και υπουργοί που έδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον για τον περιφερειακό Τύπο. Προφανώς δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος της αξίας του και της συμβολής του στου δημοκρατικούς θεσμούς και στις τοπικές κοινωνίες.

 

Έρχεστε στην Καλαμάτα για την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τζαβάρα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πόσο κομβικός είναι τελικά ο ρόλος τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτικού κλίματος και κατά πόσο η επικοινωνία που διαμορφώνεται μέσα από αυτά προάγει την πραγματική Δημοκρατία;

Ο ρόλος τους είναι πλέον κομβικός. Σε συνέχεια του προβληματισμού που σας ανέπτυξα πριν από λίγο θα πω μόνον ότι η Δημοκρατία δεν υπονομεύεται από τον πλουραλισμό αλλά από τον δήθεν πλουραλισμό. Εννοώ πως κινδυνεύει να θεωρηθεί ελευθερία η ελευθεριότητα και αλήθεια η παραποιημένη είδηση. Η ελευθεριότητα και η παραποίηση είναι γεννήτορες του λαϊκισμού. Αλλά γι’ αυτά θα μιλήσουμε και στην εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τζαβάρα, το οποίο πέραν του συγγραφέα του συνδέεται με την Καλαμάτα και κατά το περιεχόμενο της έρευνας που οδήγησε στην συγγραφή του.


 

Το βιβλίο του Δρος Παναγιώτη Ε. Τζαβάρα με τίτλο “Κατανοώντας τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” παρουσιάζει αύριο Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου του Star Channel Ράνιας Τραγόμαλλου.

Στην παρουσίαση ομιλητές θα είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και ο υποστράτηγος ε.α. Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.