Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 08:45

Περικλής Μαντάς: Ζητεί παράταση στην εφαρμογή του νόμου για χρήση αιγιαλού

Περικλής Μαντάς: Ζητεί παράταση στην εφαρμογή του νόμου για χρήση αιγιαλού

 

Να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νέου νόμου για την απλή χρήση αιγιαλού από επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικού ενδιαφέροντος, ζήτησε με παρέμβασή του μέσω της Βουλής από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Ειδικότερα ο κ. Μαντάς ζητά να υπάρξει παράταση για μετά τη τρέχουσα σεζόν στην εφαρμογή των νέων αυστηρότερων όρων και προϋποθέσεων του ν. 5092/2024 και της σχετικής εφαρμοστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης 57878/2024 για τη χρήση του αιγιαλού, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει για πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια συμμόρφωσης να είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και ασφυκτικά.

Με την παρέμβασή του αυτή ο βουλευτής συντάσσεται με το αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου, καθώς και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, τονίζοντας ότι λόγω των πάρα πολύ στενών χρονικών περιθωρίων, πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και ειδικά οι πιο μικρές αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις του νόμου και της σχετικής υπουργικής απόφασης. Κατά τον κ. Μαντά «κομβικό σημείο για την εύρυθμη και ομαλή συμμόρφωση των επιχειρήσεων στο νέο πλαίσιο αποτελεί ο χρόνος εφαρμογής», έτσι ώστε ιδιαίτερα οι μικρότερες και με καθαρά εποχικό κύκλο επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσαρμοστούν, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωσή τους η οποία σήμερα σε πολλές περιπτώσεις απειλείται.

Ο κ. Μαντάς τέλος σημειώνει ότι εφόσον δοθεί παράταση στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για μετά από τη τρέχουσα σεζόν, δηλαδή για μερικούς μόνο μήνες, πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις θα λάβουν μια πολύ σημαντική ανάσα και θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν ομαλά και συντεταγμένα στις αναγκαίες εργασίες για την πλήρη συμμόρφωσή τους με το νέο καθεστώς, κάτι που σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.