Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 12:56

Ομιλία Πετράκου στη Βουλή για τις αλλαγές στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ομιλία Πετράκου στη Βουλή για τις αλλαγές στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου (βίντεο)

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου "Διοικητικές Απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα" πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας και η τοποθέτηση του κ. Πετράκου:

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: "Κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, εσείς που με τις πολιτικές των μνημονίων μας μας βυθίσατε στην ανεργία ένα εκατομμύριο οχτακόσιες χιλιάδες ανέργους, πάει πολύ να εγκαλείτε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Αιδώς Αργείοι, λοιπόν!

Εσείς, βέβαια, γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας την ίδια την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, που έκρινε τον σκληρό πυρήνα του νομοσχεδίου, τον οποίο φέρνετε, αντισυνταγματικό. Επειδή με τη συγκυριακή πλειοψηφία που έχετε νομίζετε ότι αυτά τα πράγματα θα περάσουν εσαεί. 

Ο σκοπός του νομοσχεδίου σας είναι πλέον φανερός: Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, για τις οποίες έχετε δεσμευθεί παραδομένοι στην τρόικα, η περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και η παραχώρηση στους ιδιώτες έργου που επιτελείται σήμερα από τους δημόσιους οργανισμούς.

Η Συγκυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τις καταργήσεις των δημοσίων οργανισμών, προχωράει στη συκοφάντηση ανθρώπων, λέγοντας πως η εργασία τους είναι άχρηστη, ισοπεδώνει προσωπικότητες, απολύοντας εργαζομένους που κατέχουν τη θέση τους αξιοκρατικά.

Η Κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να καταργεί οτιδήποτε εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, να κοινωνικοποιεί τα χρέη των τραπεζών και να ιδιωτικοποιεί οτιδήποτε παράγει κέρδος.

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου, όπως είπε ο Εισηγητής μας. Αποτελεί αφετηρία για το μέλλον περίπου πενήντα χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται στα νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα. Άμεσα απειλούνται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα των δήμων, καθώς, όπως έχει αναφερθεί, θα αποτελέσουν, μαζί με τον ΕΟΠΥΥ, βασική δεξαμενή για τις έντεκα χιλιάδες απολύσεις που προβλέπονται εντός του 2014, βάσει της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης της Κυβέρνησης. Πρόκειται για περισσότερους από δώδεκα χιλιάδες οχτακόσιους υπαλλήλους, που ήδη με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών έχει αρχίσει η απογραφή τους.

Για πρώτη φορά μπαίνει «λουκέτο» σε φορείς και οι υπάλληλοί τους απομακρύνονται και δεν μεταφέρονται σε άλλες υπηρεσίες. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά αυτού του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό και αύριο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις και σε απεργία.

Την ίδια ώρα έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την αξιολόγηση των εποπτευομένων φορέων σε δέκα Υπουργεία. Για το σκοπό αυτό προωθήθηκε και η συνεργασία με τεχνικούς συμβούλους. Την αξιολόγηση ποιος θα την κάνει, όμως; Μία ιεραρχία η οποία στο 90% είναι διορισμένη με κομματική ταυτότητα και η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ. Στόχος είναι η ενίσχυση του κομματικού κράτους μέσα από μία σκληρή πελατειακή λογική.

Το παιχνίδι, λοιπόν, είναι στημένο γιατί με προϊσταμένους που δεν έχουν περάσει καμμία αξιοκρατική διαδικασία, δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν ότι σας ενδιαφέρει να κάνετε αξιολόγηση στο δημόσιο.

Το νομοσχέδιο με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, ανοίγει την πόρτα για απολύσεις έως και του 15% των υπαλλήλων που θα αξιολογούνται ως χαμηλής απόδοσης. Πρόκειται για ένα κανιβαλικό σύστημα, αφού με τις νέες ρυθμίσεις θα αξιολογείται ως άριστα το 25% των υπαλλήλων, το 60% θα βαθμολογηθεί με υψηλό βαθμό, ενώ το 15% υποχρεωτικά θα είναι κάτω από τη βάση.

Πείτε μου, λοιπόν, τι σχέση αυτό; Είναι σαν να μπαίνει ένας δάσκαλος, ένας καθηγητής μέσα στην τάξη και να δηλώνει ότι όσο και να διαβάσουν οι μαθητές του, ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα κοπεί. Έχει αυτό καμμία λογική αξιολόγησης; Έχει καμμία κυριολεκτικά λογική αυτό;

Δηλώνετε ότι θα διώξετε όλους τους επίορκους, όλους αυτούς που μπήκαν από το παράθυρο και όχι με αξιοκρατικό τρόπο, καθώς και τους «κοπανατζήδες», ότι θα κλείσετε τους οργανισμούς ευρύτερου δημόσιου τομέα, που δεν προσφέρουν έργο. Πείτε μας, λοιπόν, το εξής: Ποιοι από τους εργαζόμενους των φορέων που καταργούνται είναι επίορκοι; Ποιος μπήκε από το παράθυρο; Πείτε συγκεκριμένα, όχι γενικά και αόριστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις εισαγγελικές έρευνες για πλαστά πιστοποιητικά ή άλλες παρανομίες, αλλά δεν συμφωνεί σε καμμία περίπτωση με την επανάκριση μονιμοποιήσεων που έχουν επικυρωθεί από το ΑΣΕΠ σε εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του κ. Παυλόπουλου το 2006, το οποίο άλλωστε υπήρξε λογικό νομοθέτημα δικής σας κυβέρνησης. 

Με το σχέδιο νόμου καταργείτε, όπως είπαν και προηγούμενοι συνάδελφοι, το ΤΕΟ. Γιατί; Για να μην υπάρχει έλεγχος στους παραχωρησιούχους, να δηλώνουν όσα θέλουν ως έσοδά τους και να συνεχίζουν να ζητάνε από το δημόσιο καινούρια κεφάλαια για προχωρήσουν τα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει και για να έρχεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και να σταματάει αυθαίρετα, για παράδειγμα το δρόμο στην Πελοπόννησο, παρότι κατά 95% έχει ολοκληρωθεί. Αυτός είναι ο λόγος. 

Τουλάχιστον, επειδή κάνετε πολύ μεγάλη αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, δεχθείτε την τροπολογία που έχει κατατεθεί. 

Με το σχέδιο νόμου καταργείτε, επίσης, όπως είπαν και προηγουμένως οι συναδέλφισσες, ο Οργανισμός Κωπαΐδας. Είναι ένας οργανισμός που διαχειρίζεται, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χιλιάδες στρέμματα βοηθώντας τον πρωτογενή τομέα. 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, ακόμη, κατάργηση της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις ΑΕ» και απόλυση όλου του προσωπικού, χωρίς την αξιολόγησή του. Ο συγκεκριμένος Οργανισμός ασχολείται με μελέτες και δημόσια έργα που άπτονται των τομέων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Τουρισμού και είναι συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και το «Πράσινο Ταμείο». Το προσωπικό διαθέτει πολύτιμη εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία.

Πέραν, όμως, από την απόλυση των εργαζομένων, που είναι το πιο σοβαρό, υπάρχει και ο κίνδυνος να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα στην υλοποίηση των έργων, εάν όχι οριστική ακύρωσή τους με αρνητικές επιπτώσεις για το δημόσιο, όπως απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και εσόδων από τον τουρισμό. 

Η Κυβέρνηση καταργεί και το «Εθνικό Ινστιτούτο και Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού», το οποίο, μεταξύ των άλλων, διαχειρίζεται προγράμματα του ΕΣΠΑ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, που αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι σημαντικότατα προγράμματα για τη δεδομένη χρονική περίοδο που η ανεργία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήττονται ανεπανόρθωτα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραπάνω Ινστιτούτο απασχολεί σήμερα εξήντα τέσσερις εργαζομένους, η πλειονότητα των οποίων έχει προσληφθεί το 2005 με αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι έχουν υψηλά επιστημονικά και ερευνητικά προσόντα και είναι εξειδικευμένοι στα ζητήματα αγοράς εργασίας. Αξίζει να γνωρίζετε ότι οι πενήντα έξι από αυτούς είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, εκ των οποίων είκοσι ένας είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος και επτά κάτοχοι διδακτορικού. 

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Δώστε μου ένα λεπτό, σας παρακαλώ. 

Κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε επαφή με την πραγματικότητα; Οι επαγγελματίες και οι έμποροι φωνάζουν. Οι εκπρόσωποί τους, η ΓΕΣΕΒΕ, η ΕΣΕ, καθώς και η ΓΣΕΕ, σας έστειλαν επιστολές με τις οποίες ζητούν τη διατήρηση του «Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού» και τη διεύρυνση του έργου του και εσείς το κλείνετε! 

Εφαρμόζοντας τις μνημονιακές σας πολιτικές, καταργείτε ακόμα και το «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» και τον «Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών», που οι εργαζόμενοί τους είναι απλήρωτοι από το 2009 και δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη γι’ αυτούς. 

Επίσης, απολύετε τους καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνόμους, τις ηρωικές καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και των εφοριών της χώρας που αγωνίζονται καθημερινά. 

Σταματήστε να εκτελείτε τους εργαζόμενους! Σταματήστε το άθλιο έργο της τρόικας! Φτάνετε στο σημείο να παραβιάζετε το Σύνταγμα με την άθλια «ντροπολογία» που φέρνετε ότι δεν αναστέλλονται οι απολύσεις ούτε στην προεκλογική περίοδο.  

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Το Σύνταγμα, η δημοκρατία, η έννομη τάξη και το δικαίωμα στην εργασία είναι πάνω από τα μνημόνια και τους ορισμούς της τρόικας!

Αφού εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα, η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Ένα νέο κίνημα «1-1-4» θα ξεπηδήσει και θα σας διώξει αύριο το πρωί!".

 


NEWSLETTER