Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 12:03

«Βρωμοθήλυκα της ιστορίας» της Ελένης Στασινού απόψε στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
«Βρωμοθήλυκα της ιστορίας» της Ελένης Στασινού απόψε στην Καλαμάτα

Το βιβλίο «Βρωμοθήλυκα της ιστορίας» της Ελένης Στασινού, εκδόσεις «Γκοβόστη» θα παρουσιαστεί απόψε στο "Βιβλιόπολις" στις 7.30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Θανάσης Παντές δημοσιογράφος κι θα διαβάσει η εκπαιδευτικός Κατερίνα Δρούλια εκπαιδευτικός και Γρηγόρης Χαλιακόπουλος συγγραφέας - δημοσιογράφος. 

Η Ελένη Στασινού από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες συγγραφείς κυρίως του ιστορικού μυθιστορήματος, πραγματοποιεί περιοδεία στην Πελοπόννησο, αρχής γενομένης από την Πάτρα, με δεύτερο σταθμό στην Καλαμάτα. Η συγγραφέας έχει συγγράψει πολλά βιβλία επιδιώκοντας πάντα να φέρνει στην επιφάνεια πρόσωπα του παρελθόντος που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εποχή τους. Δίχως η ίδια να επιδιώκει τον διδακτισμό, μας παρέχει ιστορικά στοιχεία που ενισχύουν τη γνώση και την καλλιέργεια του αναγνωστικού κοινού εφόσον μας φωτίζει γεγονότα και συμβάντα που έχουν να κάνουν με την ιστορία μας. 

Με γραφή βατή, κατανοητή, αλλά καθόλου απλοϊκή, και κυρίως εμπεριστατωμένη έρευνα, η Στασινού κεντρίζει τον αναγνώστη να ξεφυλλίσει το βιβλίο της, με συνεχόμενη ροή ανάγνωσης, καθότι το ενδιαφέρον είναι διάχυτο σε κάθε σελίδα του.

 Η συγγραφέας έχει σπουδαίες μυθοπλασίες καταθέσει στους Έλληνες αναγνώστες και δεν είναι τυχαία η βράβευσή της στην Περούτζια της Ιταλίας με τη «Γυναίκα των Δελφών». Τα «Βρωμοθήλυκα της ιστορίας» είναι μια εξαιρετική πρόταση για ανάγνωση με επί πλέον οφέλη την πληροφορία για ένα μέρος της ιστορίας της πατρίδας μας. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία από μια σημαντική συγγραφέα που σήμερα θα βρίσκεται στην πόλη μας.

“Στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, ο έρωτας μεταξύ μιας Χριστιανής κι ενός Αλβανού-Λαλιώτη θα οδηγήσει σε τραγωδία. Μια καρφίτσα περίτεχνη με έναν διαμαντένιο κύκνο, θα ταξιδέψει μέχρι τις μέρες μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους της, να αναβιώσουν το πάθος, τον ηρωισμό, την αυτοθυσία των ερωτευμένων πρωταγωνιστών. Ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο: Κεντρική Πελοπόννησος, Κεφαλλονιά, Πάτρα, Πειραιάς, Αθήνα. Σε εποχές αγώνων, προδοσιών, ηρωισμών. Με ανθρώπους που παλεύουν την άγνοια και τη φτώχεια, με ανθρώπους που βρίσκονται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ιδέες του Διαφωτισμού, και την εντόπια οπισθοδρόμηση. Και μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα οι γυναίκες. «Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας» που δεν χειραγωγήθηκαν από οικογενειακά, πολιτισμικά ή κοινωνικά καθεστώτα. Γυναίκες που με τη στάση τους πήγαν τη γυναικεία φύση, τον έρωτα, την προσφορά, την ίδια την κοινωνία, λίγο πιο πάνω. Εκεί όπου μόνο μια γυναίκα μπορεί να αναγάγει σε ιδέα, την πεζή πραγματικότητα. 

Δύο αιώνες. Πέντε μάχες. Πέντε δυνατότητες. Πέντε Έρωτες”.

  


NEWSLETTER