Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 16:49

Βασιλική Μισσιρά: «Εκπαιδεύοντας Δημοκρατικούς Πολίτες. Ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης»

Γράφτηκε από την
Βασιλική Μισσιρά: «Εκπαιδεύοντας Δημοκρατικούς Πολίτες. Ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης»


Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 2019
Σελίδες: 368

Ενα νέο σημαντικο βιβλίο, με τίτλο “Εκπαιδεύοντας Δημοκρατικούς Πολίτες”, κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ του Καλαματιανού Πέτρου Παπασαραντόπουλου.

«Το βιβλίο της Βασιλικής Μισσιρά αποτελεί μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη προσθήκη στη συζήτηση γύρω από τις απαιτήσεις της δημοκρατικής παιδείας. Αντλώντας από τις δράσεις των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών, η μελέτη συνιστά υπόμνηση ευθύνης υπέρ της δημοκρατικής πολιτικής ένταξης και της συντεταγμένης συμβίωσης των πολιτών με γνώμονα τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες ως μαθητεία στις αρετές του δημοκρατικού κοινού βίου» έγραψε για το βιβλίο ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου, καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Με τη σειρά της η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Δέσποινα Καρακατσάνη, σχολιάζει σχετικά:
«Το βιβλίο της κ. Μισσιρά αποτελεί μια σημαντική συμβολή στο πεδίο της εκπαίδευσης στην ιδιότητα του πολίτη και της πολιτικής διαπαιδαγώγησης, καθώς καταγράφει τους σύγχρονους προβληματισμούς, τα διλήμματα και τα προβλήματα στον ελληνικό και στον ευρωπαϊκό χώρο μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Ειδικότερα, αναδεικνύει τους σκοπούς, τα εργαλεία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βασικοί συντελεστές της τυπικής εκπαίδευσης στην προώθηση της δημοκρατικής παιδείας και στην καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης και της ενεργού δράσης και πολιτειότητας.

(...) Ειδικότερα σήμερα το θέμα είναι επίκαιρο και επιτάσσει εγρήγορση και δράση, λόγω του αυξανόμενου λαϊκισμού, της συζήτησης για τη μετα-αλήθεια και τη γενικότερη πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Το θέμα της εκπαίδευσης του πολίτη προβάλλεται εκ νέου ως αντικείμενο συζήτησης και πεδίο αντίστασης στην προϊούσα κρίση, στη ριζοσπαστικοποίηση και την εκδήλωση ρατσιστικών, στερεοτυπικών στάσεων και συμπεριφορών. Κύριοι άξονες αυτής της νέας εκπαίδευσης του πολίτη είναι η μιντιακή και ψηφιακή οπτική, η συμμετοχή μέσα από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις, η καλλιέργεια της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον, η διαθεματική και διακλαδική προσέγγιση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER