Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 11:11

"Τα άπαντα" του Αντώνη Σαμαράκη. Τόμος 1

Γράφτηκε από την
"Τα άπαντα" του Αντώνη Σαμαράκη. Τόμος 1

Ολόκληρο το έργο του πολυβραβευμένου λογοτέχνη, πλέον σε δύο πολυτελείς τόμους - κόσμημα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, για κάθε βιβλιοθήκη.

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα: “Ζητείται ελπίς”, “Σήμα κινδύνου”, “Αρνούμαι”, “Το λάθος”. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει τα εξής: “Το διαβατήριο”, “Η κόντρα”, “1919-“, “Εν ονόματι”, “Ποιήματα”.

Ο Αντώνης Σαμαράκης (1919-2003) αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δούλεψε για πολλά χρόνια στο υπουργείο Εργασίας, από όπου παραιτήθηκε το 1963. Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας και των Ηνωμένων Εθνών, ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής, για κοινωνικά θέματα. Εμφανίστηκε στην πεζογραφία το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων “Ζητείται ελπίς”. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες, σε 114 ξένες εκδόσεις. Για τη συλλογή διηγημάτων “Αρνούμαι” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, και για το μυθιστόρημά του “Το λάθος” με δύο λογοτεχνικά βραβεία: στην Ελλάδα, το Βραβείο των «12», και στη Γαλλία, το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας “Ευρωπάλια”. Υπήρξε επίτιμος διδάκτωρ των Τμημάτων Φιλολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Ιωαννίνων, ενώ τα έργα του διδάσκονται στη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση καθώς και σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης σε 40 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εχει τιμηθεί με πολλά διεθνή παράσημα και διακρίσεις, όπως με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλεως των Αθηνών, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ κ.ά. Το 1989, η UNICEF Νέας Υόρκης τον ονόμασε πρώτο Ελληνα Πρεσβευτή Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου. Το όνομά του έχουν πάρει σχολεία, δρόμοι και πνευματικά κέντρα.


NEWSLETTER