Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 20:04

Bιβλίο: Ενα ταξίδι χωρίς βαλίτσα εν μέσω πανδημίας!

Γράφτηκε από την

Ένα βιβλίο είναι ένα ταξίδι χωρίς βαλίτσα, ένα φάρμακο που προσφέρει την γαλήνευση της ψυχής, την ώρα που βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις γεμάτες θάνατο.

Η δυνατότητα να βυθίζεται κάποιος στις σελίδες ενός βιβλίου είναι στ’ αλήθεια ψυχοθεραπευτική και μπορεί να χαθεί άφοβα στα μονοπάτια λογοτεχνικών, ποιητικών και γραπτών ιστοριών, που κυκλοφόρησαν εν μέσω πανδημίας!

 

5 βιβλία νέας κυκλοφορίας που οι αναγνώστες τα κατέταξαν  στα αγαπημένα.

 
Ζωή μέχρι χθες, Γιάννης Ξανθούλης
Εκδόσεις Διόπτρα

Κάποτε, λοιπόν, γεννήθηκε εν Αθήναις η Αμφιτρίτη Βράνη του Κυρίλλου… Διαισθητικά, χρειαζόταν την αλήθεια, όπως αυτή ξεπηδούσε από ασκημένες ζωές και επικίνδυνα πάθη. Όμως, δεν ήταν έτοιμη για κάτι τόσο τολμηρό. Παρ’ όλα αυτά, το ένστικτό της –φορτισμένο με ρομαντικά λάθη και έναν αισθησιασμό που την ξεπερνούσε– την έκανε να περιφρονεί το αστικό αμπαλάζ μιας συνηθισμένης ζωής εξ ονόματος του έρωτα. Κι επειδή ερωτεύτηκε τον έρωτα, πίστεψε πως ανέβαινε στα υψίπεδα μιας αιρετικής αγιοσύνης…
Δεν τη συγχώρησαν για την τόλμη της και δεν συγχώρησε κανέναν. Ούτε καν τον εαυτό της. Εκπαιδεύτηκε να επιζεί και να διαιωνίζει μια νοσταλγία πέρα από το χθες όπου στοίβαζε τα πάθη της.
Δεν έμενε τώρα παρά να αποδείξει ότι η φάλτσα ζωή της όφειλε να τη δικαιώσει, αν και κάλπαζε στην όγδοη δεκαετία της. Όμως, είχε κι ένα αξόδευτο στοκ νεότητας – κι αυτό ακριβώς ήταν το διαβατήριο που την έκανε προσβάσιμη στο ερεθιστικό ντόμινο των συμπτώσεων. Συμπτώσεις που θα τις έλεγες και εκκρεμότητες...
Όλα αυτά σε μια τωρινή Αθήνα, ασυγχρόνιστη με την αισθητική ηθική της, γεμάτη από ίχνη απόντων. Θα ψάξει τελικά τις αφορμές της απελπισίας της με επιείκεια, υπερασπιζόμενη όμως και τους θυμούς της.
Έτσι ήταν η Αμφιτρίτη-Ρίτα Βράνη. Μια γυναίκα που μπορούσε να διαπρέψει ως γιατρός, ως ηθοποιός, ως νεκρή και ως αστέρι σε έναν γαλαξία συμβάσεων. Προτίμησε την ανατροπή, αυτοσαρκάζοντας την αδια­πραγμάτευτη μοναξιά της και τις ήττες της, που τις έκανε να δείχνουν νικηφόρες. Κι έτσι συνεχίζει…

 

 

«Ρίζες και θεμέλια – Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού», Μαρία Ευθυμίου
Εκδόσεις Πατάκη

Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του. Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή. «Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη.
Η ιστορία των Ελλήνων ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.
Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Χριστιανισμό. Με τον πολιτισμό "άλωσαν" την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης - και του κόσμου.

 


"Οι Απαράφθορες", Στέλιος Χαλκίτης
Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ

Σ’ ένα κέντρο αποκατάστασης ψυχικά νοσούντων η εξηντάχρονη ψυχίατρος Δαυίνα Δελμούζου γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της τρόφιμο Ρωμανό Δοξιάδη. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια σχέση δυνατή, παράφορη, απελπισμένη, δίχως όρια. Οι διακοπές τους στο νησί της Καλύμνου πυροδότησαν μια ξεθωριασμένη και εξεζητημένη ανάμνηση που είχε η Δαυίνα, κάτι που της είχε πει η Καλυμνιά μητέρα της όταν ήταν μικρό κοριτσάκι, κάτι για κάποιες κρυφές γυναίκες της Καλύμνου. Εντάσσεται στον μυστικό όμιλο των εμβληματικών κρυφών γυναικών του νησιού όπου αρχίζει να μαθαίνει νέα πρωτόκολλα του έρωτα, της αγάπης, του θανάτου, και γενικά της ζωής. Ένα μυστικό κρύβει ο όμιλος, ένα μυστικό κρατούν επτασφράγιστο οι κρυφές γυναίκες. Οι ζωές των ηρώων περιπλέκονται και αποκαλύπτουν τα φωτεινά ύψη και τα σκοτεινά μπουντρούμια της ψυχής. Μια παιδική κούκλα περιφέρει το μυστικό…

Η αποκάλυψή του συγκλονίζει…
Θέτει μερικά μεγάλα ερωτήματα -μεταξύ πολλών άλλων: πιο είναι πολυτιμότερο να έχεις χρόνο ή υγεία;
Είναι ένας ύμνος για τις σπάνιες αυτές γυναίκες. Με ολοζώντανες περιγραφές μέσω των ηρωίδων προβάλλεται και το νησί της Καλύμνου!

 


Ο δρόμος και πάλι, Τίτος Πατρίκιος
Εκδόσεις Κίχλη
“Ο δρόμος και πάλι” αποτελείται από έντεκα νέα ποιήματα που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Στοχαστικά, με έντονη αποφθεγματικότητα και έναν τόνο απολογισμού, με τη γνώριμη προτίμηση του Τίτου Πατρίκιου στον διαλεκτικό τρόπο σκέψης και έναν ρυθμό που αξιοποιεί τη φυσικότητα της καθημερινής ομιλίας, τα ποιήματα της συλλογής αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στον αναγνώστη. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ

Ό,τι κι αν λέμε, ό,τι κι αν κάνουμε
ό,τι κι αν σιωπηλά ή φωναχτά αναψηλαφούμε
κάποιοι άλλοι, μικρά παιδιά ακόμα
θα ζήσουν τα ίδια χιλιοειπωμένα βάσανα
τις ίδιες απρόσμενες χαρές, θα προσπαθήσουν
ν’ ανοίξουν καινούργιους δρόμους, ξεκινώντας όμως
από έναν που δεν διαφέρει και πολύ απ’ τον δικό μας
κάποτε αλλάζοντας, κάποτε ταλαιπωρώντας
κάποτε ομορφαίνοντας τη ζωή
ζωή με χίλια πρόσωπα, ζωή μοναδική
ζωή δική μας και των άλλων.

 

Το Δάσος που βρυχάται, Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου
Εκδόσεις Angel Eyes fantasy art 

Πρόκειται για μια περιπέτεια φαντασίας με βασικούς άξονες τον έρωτα, την αυτογνωσία και την αξία των ηθικών αρετών, χωρίς όμως να κουνά το δάχτυλο στον αναγνώστη.
Δεν νιώθεις απλά αναγνώστης του μυθιστορήματός της, αλλά βιώνεις τις αγωνίες και τις χαρές των ηρώων της σαν να ήσουν εκεί στο Τσέρνομπογκ μαζί τους

«Κι όμως, Ζόραν, αυτές οι τρεις… Οι Τρεις Μαρίες θα δοκιμάσουν τις Αξίες σου. Και δε θα τις ενδιαφέρει ούτε μια σταλιά το υπέρογκο Ένστικτό σου…»

Ο νεαρός Ζόραν, τοξότης της τάξης των κυνηγών, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα του δινόταν η ευκαιρία να διεκδικήσει επίσημα την κόμισσα της Πολέζια Αναστασία, με την οποία διατηρεί κρυφή ερωτική σχέση. Όμως ο επίτροπος της κομητείας τον επιλέγει ως έναν από τους τέσσερεις υποψήφιους για να λάβει μέρος στους αγώνες που θα αναδείξουν τον πιο άξιο άντρα του τόπου.
Ο Ζόραν με συνοδοιπόρο τον αιθερικό χρυσαετό του, τον Κρέσνικ, θα μπει στο μυστηριώδες δάσος Τσέρνομπογκ την τριακοστή πρώτη Οκτωβρίου για να διαγωνιστεί, ελπίζοντας ότι το δυνατό του ένστικτο και η ικανότητά του για επιβίωση θα τον βγάλουν νικητή. Όμως η σκοτεινή εποχή του δάσους μόλις ξεκινά και παίρνει τον τοξότη στο αιθερικό πεδίο. Και θεότητες όπως η Παρθένα Κυνηγός, η Μάνα Κυρά και η Γραία θα είναι αυτές που θα τον θέσουν σε δοκιμασίες. Ενώ ο κερασφόρος φύλακας του δρυμού, Λισρέβε και οι τρεις λύκοι του που απαρτίζουν το Τριγκλάβ καραδοκούν στις σκιές…