Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 15:16

“Γιατί είμαι χριστιανός” του Αντώνη Σαμαράκη Ι Εκδόσεις Ψυχογιός

Γράφτηκε από την
“Γιατί είμαι χριστιανός” του Αντώνη Σαμαράκη Ι Εκδόσεις Ψυχογιός

“Θεέ μου, Θεέ μου… Το να ’μαι χριστιανός είναι… είναι χαρά! Αλλά και είμαι χριστιανός γιατί… γιατί αυτό είναι χαρά! Και είναι η χαρά μου πραγματική…

Είναι μια χαρά αυτή εκατό τα εκατό ρεαλιστική… Καθώς είναι εκατό τα εκατό ρεαλιστικό το σύμπαν μες στο οποίο ζει και κινείται ο χριστιανός. Να γιατί είμαι χριστιανός… Γιατί είναι ο χριστιανισμός μου ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος ζωής… Μέσα σε όλα αυτά τα φανταστικά… τα καθόλου, μα καθόλου ρεαλιστικά κακέκτυπα ζωής που με κυκλώνουν από παντού”.
Ο Αντώνης Σαμαράκης (1919 - 2003) αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δούλεψε για πολλά χρόνια στο υπουργείο Εργασίας, από όπου παραιτήθηκε το 1963. Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας και των Ηνωμένων Εθνών, ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής, για κοινωνικά θέματα. Εμφανίστηκε στην πεζογραφία το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων “Ζητείται ελπίς”. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες, σε 114 ξένες εκδόσεις. Για τη συλλογή διηγημάτων “Αρνούμαι” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και για το μυθιστόρημά του “Το λάθος” με δύο λογοτεχνικά βραβεία: στην Ελλάδα, το Βραβείο των «12» και στη Γαλλία με το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπάλια. Υπήρξε επίτιμος διδάκτωρ των Τμημάτων Φιλολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Ιωαννίνων, ενώ τα έργα του διδάσκονται στη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση καθώς και σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης σε 40 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εχει τιμηθεί με πολλά διεθνή παράσημα και διακρίσεις, όπως με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλεως των Αθηνών, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ κ.ά. Το 1989, η UNICEF Νέας Υόρκης τον ονόμασε πρώτο Ελληνα Πρεσβευτή Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου. Το όνομά του έχουν πάρει σχολεία, δρόμοι και πνευματικά κέντρα.
Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.


NEWSLETTER