Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 19:30

“Ενιαίος φορολογικός συντελεστής, ένας απλός, αναπτυξιακός και δίκαιος φόρος”

Γράφτηκε από την
“Ενιαίος φορολογικός συντελεστής, ένας απλός, αναπτυξιακός και δίκαιος φόρος”

Από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Το βιβλίο αυτό εισηγείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, μια «επαναστατική» πρόταση για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων: τη θέσπιση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή ή αλλιώς την υιοθέτηση του συστήματος της αναλογικής φορολογίας («Flat tax»).

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το ποσοστό του φόρου πρέπει να μένει αμετάβλητο σε οποιοδήποτε ποσό κι αν ανέρχεται το εισόδημα των ανθρώπων. Οι πιο παραγωγικοί πολίτες δε θα πρέπει να τιμωρούνται μέσω μιας εξοντωτικής και άδικης φορολογίας. Θα πληρώνουν μεν μεγαλύτερο ποσό φόρου όταν το εισόδημά τους αυξάνεται, αλλά όχι και μεγαλύτερο ποσοστό φόρου από τους υπολοίπους.

Η καθιέρωση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε συνδυασμό με την απλοποίηση συνολικά του φορολογικού συστήματος της χώρας θα ενθάρρυνε την παραγωγή, θα ενίσχυε τα κίνητρα δημιουργίας και πλουτισμού των ανθρώπων, θα απλοποιούσε δραστικά τις φορολογικές διαδικασίες, θα περιόριζε τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και θα αποκαθιστούσε τη φορολογική δικαιοσύνη.

Ο Τάσος Ι. Αβραντίνης γεννήθηκε το 1969. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με ειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο, στο δίκαιο των επιχειρήσεων, καθώς και στο φορολογικό δίκαιο. Είναι πρόεδρος στο «Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Φιλελεύθερο φόρουμ» (1991) και των μη κερδοσκοπικών εταιρειών «Αμυνα του πολίτη» (1998), «Δίκτυο ελευθερίας» (2001) και «Αντιγραφειοκρατική κίνηση» (2008). Διετέλεσε αντιδήμαρχος και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων (2011-2012).

Πρόλογος: Γεώργιος Κ. Μπήτρος, διευθυντής σειράς: Παναγιώτης Λιαργκόβας.

 


NEWSLETTER