Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 16:19

“Ο Γιώργος Μαρκόπουλος σε χρόνο ανύποπτο” από το Θεοδόση Πυλαρινό

Γράφτηκε από την
“Ο Γιώργος Μαρκόπουλος σε χρόνο ανύποπτο” από το Θεοδόση Πυλαρινό

 Από τις Εκδόσεις “Εκάτη”.

 

"... Συνθέτοντας τη μελέτη μου για τον Γιώργο Μαρκόπουλο, "Με επιμονή και με σκοπό στον ίδιο τόπο". Η ποίηση του Γιώργου Μαρκόπουλου, καθώς και τον τόμο με τις κατά καιρούς κριτικές στα έργα του, συνάντησα πολλές συνεντεύξεις του, σε σημείο που να απορεί κανείς γιατί τόσοι πολλοί θέλησαν να μιλήσουν μαζί του με αυτόν τον συχνά εξαντλητικό τρόπο. Ο,τι εξ ιδιοσυγκρασίας ο ποιητής δεν θα επιχειρούσε, να μιλήσει δηλαδή για τον εαυτό του, εκών άκων το έπραξε στις πάμπολλες (τυχαία, βέβαια) συνεντεύξεις του. Προφανώς, είχε πολλά να πει, ορθότερα ήταν πολλά αυτά που ενδιέφεραν τους αναγνώστες. Από τότε, λοιπόν, είχα στην σκέψη να αξιολογήσω και να αξιοποιήσω το υλικό αυτό, για να συνθέσω εγώ, αντί του καθ' ύλην αρμοδίου, την αυτοβιογραφία του...

... Η άτυπη αυτή αυτοβιογραφία θεωρώ ότι έχει κάτι το πολύ ουσιαστικό: παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου του ποιητή παράλληλα με τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του σε μακρά διάρκεια, διηγημένη από τον ίδιο. Και δείχνει από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του την αντιρρητική του λογική, τη σύμπτωση των θέ-σεών του με το έργο του και τον τρόπο ζωής του. Ο Μαρκόπουλος δεν είναι αμφισβητίας· είναι αρνητής των συμβιβασμών, των τυποποιήσεων, των κομματικών εγκλωβισμών, της κολακείας και του προκλητικού ατομικού συμφέροντος..."

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Εχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας" και επιστημονικός υπεύθυνος των "Κερκυραϊκών χρονικών". Επιμελήθηκε διάφορους αφιερωματικούς τόμους και ειδικά τεύχη των περιοδικών "Πόρφυρας" και "Πάροδος". Για το βιβλίο του "Μεθιστορία, μύθος και ιστορία στην ποίηση" του Κυριάκου Χαραλαμπίδη τιμήθηκε στην Κύπρο με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου.

 


NEWSLETTER