Σάββατο, 30 Απριλίου 2022 11:40

“Επιχείρηση κιμάς” Ben Macintyre

“Επιχείρηση κιμάς” Ben Macintyre

Από τις Εκδόσεις “Κλειδάριθμος”.

 

Η “Επιχείρηση κιμάς” είναι η πραγματική ιστορία της πιο απίστευτης παραπλάνησης που σχεδιάστηκε ποτέ από τους κατασκόπους του Τσόρτσιλ – ένα σκανδαλώδες ψέμα που ταξίδεψε μέχρι το γραφείο του Χίτλερ. Είναι Απρίλης του 1943 και ένας ψαράς εντοπίζει ένα πτώμα να επιπλέει στις ακτές της Ισπανίας. Σύντομα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για Βρετανό ταγματάρχη, που φέρει πάνω του άκρως απόρρητα συμμαχικά σχέδια εισβολής.

 Μόνο που ο ταγματάρχης αυτός δεν υπήρξε ποτέ… Το πτώμα ανήκε σε έναν πεθαμένο άστεγο και όλα τα έγγραφα είναι πλαστά. Αυτή η καλοστημένη παγίδα, δόλωμα για τους Ναζί, εξαπάτησε τους επικεφαλής της γερμανικής αντικατασκοπείας, έστειλε τα γερμανικά στρατεύματα να βολοδέρνουν σε λάθος κατευθύνσεις και έσωσε χιλιάδες ζωές πείθοντας τους Γερμανούς ότι, αντί για τη Σικελία, τα συμμαχικά στρατεύματα σκόπευαν να εισβάλουν στην Ελλάδα…

Η ίδια υπόθεση είχε απασχολήσει και την ταινία “Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ” του Ronald Neame. Ο αληθινός Ewen Montagu είχε έναν μικρό ρόλο ως αερονόμος. Ηταν και ταινία που ενέπνευσε το σενάριο του Ernest Lehman για το “Στη σκιά των 4 γιγάντων”. Σύμφωνα με την τηλεοπτική μίνι-σειρά “Fleming (2014), ο Ian Fleming, ο δημιουργός του Τζέιμς Μποντ, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την Επιχείρηση. Αυτό έχει μεταφερθεί και στην εν λόγω ταινία, όπου υπάρχει ως χαρακτήρας ο τότε αξιωματικός του ναυτικού. Το βιβλίο του Ben Macintyre υπήρξε και η βάση του ντοκιμαντέρ “Operation mincemeat” του 2010, τη χρονιά που κι εκείνο εκδόθηκε.

Ο Ben Macintyre (1963) είναι αρθρογράφος και συνεργάτης των Times. Εχει εργαστεί ως ανταποκριτής της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Ουάσινγκτον. Εχει γράψει 8 βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του μπεστ σέλερ "Agent Zigzag", το οποίο ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Βιογραφίας Costa και το Βρετανικό Βραβείο Βιβλίου Galaxy ως "βιογραφία της χρονιάς 2008". Ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του και τα 3 παιδιά τους.

Μετάφραση: Φώτης Σκουλαρίκης.