Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 16:44

Γιορτή βιβλίου στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από την
Γιορτή βιβλίου στην Καλαμάτα 

Μια μεγάλη γιορτή για το βιβλίο, το "Book walk Καλαμάτα 2017" θα γίνει αύριο Σάββατο 22 Απριλίου στην Καλαμάτα από τον Πολιτιστικό Αντίλογο. Ο Αντίλογος προσκαλεί τους πολίτες σε έναν ανοιχτό περίπατο με θέμα το βιβλίο. Αυτός περιλαμβάνει σημεία μέσα στην πόλη που αγαπούν, δημιουργούν, προωθούν το διάβασμα.

Αύριο Σάββατο από τις 10 το πρωί θα στηθεί μεγάλη γιορτή για το βιβλίο με 17 βιβλιοπωλεία/σημεία να ανοίγουν τις πόρτες τους. Παραμύθια, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικοί οδηγοί, κόμικς, ποιητικές συλλογές, λευκώματα, βιβλία με νότες, σπάνια έντυπα, εκδόσεις περασμένων ετών, κινηματογραφικά και θεατρικά ένθετα, βιβλία που προωθούν την πολιτική και φιλοσοφική σκέψη, επιστημονικές εκδόσεις, δυσεύρετα χειρόγραφα και ξεχασμένοι τόμοι, αλλά και κοκτέιλ περιμένουν τον αναγνώστη.

Για να ξεκινήσει κανείς πρέπει να πάρει χάρτη από το σημείο εκκίνησης. Μετά, περιηγείται ελεύθερα με την παρέα του στα 17 σημεία στην πόλη, με όποια σειρά θέλει. Σημείο εκκίνησης (όπου δίνεται χάρτης και ένα ειδικό βραχιόλι) είναι το φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ. (Να σημειωθεί πως ισχύουν εκπτώσεις στα "συνεργαζόμενα" σημεία, με την επίδειξη του βραχιολιού).

Τα σημεία της γιορτής είναι τα εξής: βιβλιοπωλεία "Ανάγνωση" (Αναγνωσταρά 30 και Πανταζοπουλου), "Αποψη" (Β. Γεωργίου 8), "Βιβλιόπολις" (Αριστομένους και Νικηταρά 3Α), Δημητριάδη (Αριστοδήμου 89), Κονταργύρη (23ης Μαρτίου), Λυμπερόπουλος (Β. Ολγας 6), Μακρής (Αριστομένους 6), Παπαχρήστου (23ης Μαρτίου), "Bookmark" (Πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12), Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας), Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας), "Rex" (Πεζόδρομος Αριστομένους), "Baroque" μπαρ (Αμφείας 34), "Bistroteca" (Πλ. Βασ. Γεωργίου 18), "Luna Lounge" (Αριστομένους 23), "Κύμα" (Ναυαρίνου 167). Τα βιβλιοπωλεία θα κάνουν διάφορες προσφορές. Αυτές ισχύουν μονό για τους περιπατητές του "Book walk", που πρέπει να φορούν το βραχιόλι που θα προμηθευθούν από το σημείο εκκίνησης.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις έχουν ως εξής: σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη θα γίνουν προβολές animation μικρού μήκους για βιβλία, από την Κινηματογραφική Λέσχη, στις 6 και στις 7 μ.μ. Το Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο "Κονταργύρη" θα γίνει έκθεση με παλαιότυπα βιβλία και γκραβούρες από το 1493, της συλλογής Χρήστου Κατσαμπάνη και τίτλο ''Η εξέλιξη ξυλογραφίας και χαλκογραφίας με την ανακάλυψη του έντυπου τύπου από το 14ο αιώνα''. Το διάστημα 10.30 π.μ. – 2 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Μακρή, η συγγραφέας Τίνα Κουτσουμπού μέλος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων θα παρουσιάζει – υπογράφει – και θα επικοινωνεί με τον κόσμο μέσω των βιβλίων της. Ο Κωνσταντίνος Κωστέας (ποιητής) μαζί με άλλους συγγραφείς – ποιητές θα ανταλλάξουν απόψεις περί λογοτεχνίας – ποίησης και θα παρουσιάσουν και τα δικά τους ανέκδοτα έργα. Στις 11 π.μ. στο "Βιβλιόπολις", τα βιβλία … ζωντανεύουν. Εκεί διοργανώνεται ένα εργαστήριο φιλαναγνωσίας και θεατρικού παιχνιδιού, για παιδιά από 7 ετών. Στις 11 π.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, οι βιβλιόφιλοι της πόλης κάνουν στάση για συζήτηση γύρω από το βιβλίο και μια καταγραφή των αναγνωστικών τους προτιμήσεων. Η δράση εντάσσεται στις ενέργειες προετοιμασίας της έκθεσης "Σημεία ανάγνωσης" της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Στις 12 μ. στο βιβλιοπωλείο Δημητριάδη ξεκινά αφήγηση παραμυθιού για τους μικρούς φίλους. Το διάστημα 5 μ.μ. – 7 μ.μ. στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας θα γίνει έκθεση βιβλίων του Ν. Καζαντζάκη. Από το Αρχείο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης παρουσιάζονται πρωτότυπες εκδόσεις και ιδιόχειρα σημειώματα του συγγραφέα. Στις 6 μ.μ. στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη ακολουθεί εκδήλωση με τίτλο "Οφις και κρίνο", μια αφήγηση αποσπασμάτων από το πρώτο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη "Οφις και κρίνο" από τον ηθοποιό Γιώργο Ηλιόπουλο, συνοδεία συνθέσεων για πιάνο από την μουσικό Βασιλική Φλώρου. Η διοργάνωση έχει γίνει από το Σύλλογο Αποφοίτων "Μαρία Κάλλας" του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και το "Bookmark". Στις 7 μ.μ. στο "Rex" ο συγγραφέας – ψυχολόγος Γιώργος Κίσσας θα μιλήσει για τις σχέσεις γονιών και εφήβων (διοργάνωση: "Παράθυρο στον ήλιο"). Στις 9 μ.μ. στο "Κύμα" ξεκινά βραδιά "Διαβάζοντας Καζαντζάκη".

Εκεί όποιος θέλει φέρνει μαζί του το αγαπημένο του βιβλίο από τον Καζαντζάκη, τσακίζει την σελίδα που θέλει να μοιραστεί και προετοιμάζει την φωνή του.

Από σήμερα Παρασκευή ως Κυριακή, οι μπάρμεν της πόλης μεταμορφώνονται σε storytellers (αφηγητές ιστοριών) και δημιουργούν κοκτέιλ μέσα από τα βιβλία. Συμμετέχουν τα: "Baroque", "Bistroteca", "Luna". Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος και ο Αρης Κορομηλάς από τον Αντίλογο, είπαν πως ο περίπατος γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, 23 Απριλίου. 

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER