Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 07:52

Καλαμάτα: Ενθουσιάστηκε ο Πρ. Παυλόπουλος με την έκθεση του Ηλιόπουλου (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

 

Την εμπλουτισμένη έκθεση – γκαλερί του εικαστικού Δημήτρη Ηλιόπουλου επισκέφθηκε το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος είχε απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο στις 23 Μαρτίου, στα εγκαίνια της έκθεσης με τα ομοιώματα πλοίων του Τάκη Σοφικίτη στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Οπως σχολιάζει στην “Ε” ο γνωστός εικαστικός, οι άνθρωποι της προσωπικής ασφάλειας και της γραμματείας του Προέδρου, ήταν κατά τη διάρκεια των απαραίτητων συνεννοήσεων ευγενέστατοι και εξυπηρετικοί. Τελικά πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος πέρασε την είσοδο της ιδιωτικής γκαλερί, που βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο στην Αιπύτου 9, η οποία έχει νέα, πιο πλούσια μορφή και θεματολογία. Στα εκθέματά της έχουν προστεθεί πλέον κοσμήματα από τις περιοχές της Καππαδοκίας, από τους τόπους των Καλλάς, στο μοτίβο των  κοσμημάτων του Πριάμου. Πρόκειται για περίτεχνα κομμάτια, πρωτότυπου μεγέθους και τεχνοτροπίας, που δεν βλέπει κανείς συχνά σε μουσεία. Εκτός αυτών, ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος θαύμασε έργα τέχνης, αγιογραφίες, παλιά ευαγγέλια, πόρπες, ζώνες που αποτελούν το “θησαυρό” του κ. Ηλιόπουλου.

Ο εικαστικός πρότεινε μάλιστα να δωρίσει στην Προεδρεία, κάποια σημαντικά κομμάτια εικόνων της ρωσικής παράδοσης, ώστε αυτά να αποτελέσουν δώρα σε ανώτερα στελέχη. Ο κ. Παυλόπουλος όμως απάντησε πως προτιμά αυτός ο πλούτος να μείνει στην έκθεση της Καλαμάτας.

Η ξενάγηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και έγινε σε ανεπίσημο ύφος. Ο κ. Πρόεδρος θα επανέλθει στην Καλαμάτα στις 29 Απρίλη. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκαναν τα κοσμήματα της έκθεσης, ενώ για όλα τα αντικείμενα έδειχνε τεράστιο ενθουσιασμό και έλεγε συνεχώς “μπράβο”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφυγε από το κτήριο με ένα μπεγλέρι από κεχριμπάρι ως δώρο. Ο ίδιος γνώριζε πολλά πράγματα για την ιστορία του κεχριμπαριού. Στο βιβλίο των επισκεπτών ο  κ. Παυλόπουλος ανέφερε την έκθεση ως “πολιτιστικό θησαυρό” και ευχήθηκε καλή τύχη. Η ιστορία της σχέσης των δύο αντρών ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω, όταν ήταν παπαδάκια μαζί στους Ταξιάρχες. Επίσης ήταν και οι δύο μαθητές στο Γυμνάσιο Παραλίας και έχουν πολλές κοινές παιδικές - εφηβικές αναμνήσεις.

“Δεν τελειώσαμε” είπε ο Πρόεδρος φεύγοντας από την επίσκεψη, θέλοντας έτσι να δείξει πως θα επανέλθει και πως για τον ίδιο ήταν μία πολύ εποικοδομητική εμπειρία.

Γ.Σαρ. 

Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός