Σάββατο, 28 Απριλίου 2018 19:05

“1st Mani Bar Theater” από το σωματείο “nARTura” αφιερωμένο στους Στέφανο Ληναίο και Ελλη Φωτίου

“1st Mani Bar Theater” από το σωματείο “nARTura” αφιερωμένο στους Στέφανο Ληναίο και Ελλη Φωτίου

 

Το “1st Mani Bar Theater” διοργανώνει το πολιτιστικό σωματείο “nARTura” ως τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν παραστάσεις προσαρμοσμένες σε εσωτερικούς χώρους καφέ - μπαρ σε 3 χωριά της Δυτικής Μάνης.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους Μεσσήνιους ηθοποιούς Στέφανο Ληναίο και Ελλη Φωτίου. Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής: σήμερα Σάββατο 28 Απριλίου στο “Πατρικό” στη Στούπα “Ο μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη και άλλες ιστορίες”, αύριο Κυριακή 29 Απριλίου στο “Public” στον Αγιο Νικόλαο “Οιστρογόνο δύο οξυγόνο” και τη Δευτέρα στο “Aquarella” στην Καρδαμύλη ανεβαίνει “Φιλοκτήτης”. Ολες οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 9 μ.μ. και θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Συντονιστές της εκδήλωσης είναι οι Χριστίνα Τζιάλλα και Ακριβή Κόλλια.

- “Ο μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη και άλλες ιστορίες”:

Ομάδα “Αlternativo”: Mαρία Μαυροειδέα, Χρυσαυγή Καφοπούλου, Ζωή Γεωργιλέα. Επιμέλεια κειμένου: Iφιγένεια Κυργιώ, ιδέα και σκηνοθεσία: Zωή Γεωργιλέα. Μία μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη σε ποιήματα του Τim Burton. Πως θα ήταν η ζωή μας αν όλοι ήμασταν ίδιοι; Η διαφορετικότητα είναι ένα από τα κύρια σημεία αυτού του έργου. Ιστορίες αλλόκοτων ηρώων που γεννήθηκαν λίγο διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιδιά, και με φόντο το σκοτεινό σύμπαν του Τιμ Μπάρτον, ερμηνεύονται και αφηγούνται από την Ομάδα “Αlternativo”. Οι ιστορίες συνοδεύονται από ζωντανή μουσική και τραγούδια, βγάζοντας ένα μακάβριο και συνάμα αστείο συναίσθημα.   

- “Οιστρογόνο δύο οξυγόνο”: ερμηνεύουν: Σοφία Λαμπιδώνη - Ολίβια Λαπατά, σκηνοθεσία: Θωμάς Χαβιανίδης, κείμενο: Σοφία Λαμπιδώνη. Ενα χυδαίο έργο σε μια έκθεση τέχνης προκαλεί! Σε άλλους ίσως το γέλιο, σε άλλους απάθεια. Ομως η νεαρή φύλακας της έκθεσης αντικρίζοντας το εκρήγνυται! Ερχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την εικόνα της, τους ανεκπλήρωτους προσωπικούς και επαγγελματικούς της στόχους. Το έργο μέσα της ξυπνάει, την ακολουθεί και στην πιο καθημερινή της σκέψη. Γίνεται ο άλλος της εαυτός, την οδηγεί σε ένα παιχνίδι συνειρμικών σκέψεων, σε μια φιλοσοφική αναζήτηση του έρωτα, της θρησκείας, της τρέλας, της αυτοκτονίας μα κυρίως της ίδιας της ύπαρξης. Σε μία διαρκή αλλαγή συνειρμικών εικόνων όπου το παράλογο συναντάει το κωμικό και το ονειρικό. Είναι χυδαίο κι όμως συμβαίνει συνέχεια! Είναι μια έκρηξη οιστρογόνων σε μια εποχή που τα πρότυπα της αγγίζουν το τέλειο και ζητάει όλα να τα ελέγχεις. Εσύ σκέφτεσαι πώς να βρεις την τόλμη να αντιμετωπίσεις τον κόσμο αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτή επιτίθεται!

- “Φιλοκτήτης” του Γιάννη Ρίτσου: σκηνοθεσία - ερμηνεία: Μαρία Σκαφιδά. H παράσταση “Φιλοκτήτης” του Γιάννη Ρίτσου που ανέβηκε στην Καλαμάτα με μεγάλη επιτυχία την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 - Φεβρουαρίου 2018 σε μορφή θεατρικού αναλογίου, αναδιαμορφώνεται και δημιουργείται εξ αρχής. Με αφορμή το “1st Mani Bar Theater”, μετουσιώνεται σε παράσταση που επιχειρεί να παρουσιαστεί στη σκηνή ενός μπαρ… Μια πρόκληση άκρως ελκυστική! Ενα επιχείρημα απολύτως ενδιαφέρον! Ο “Φιλοκτήτης” του Γιάννη Ρίτσου, είναι ένα έργο για τα ανθρώπινα λάθη και πάθη, που σκηνοθετεί και ερμηνεύει η Μαρία Σκαφιδά. Μέσα από το έργο θα τεθεί το υπαρξιακό ερώτημα "γιατί ήρθαμε;", "γιατί πολεμήσαμε;", "γιατί και πού επιστρέφουμε;". Με τον τρόπο αυτό θα ανασυρθεί στην επιφάνεια μια άλλη μορφή δράσης, αυτής του Φιλοκτήτη, του σοφού πολεμιστή που γνωρίζει ότι σε έναν πόλεμο δεν υπάρχει καμία νίκη! Αποφασίζει έτσι να αποσυρθεί, ζώντας σε μια σπηλιά για 10 χρόνια.

- Στην έναρξη του Φεστιβάλ θα προβληθεί συνέντευξη του Στέφανου Ληναίου στη Χριστίνα Τζιάλλα, η οποία σκηνοθετήθηκε από την Ακριβή Κόλλια, με αφορμή το φεστιβάλ. Η συνάντηση έγινε στο Θέατρο “Αλφα”.

 

Αφιέρωμα σε Ληναίο - Φωτίου

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ “1st Mani Bar Theater”, συνεχίζονται έως τη Δευτέρα προβολές ταινιών με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Ληναίο και την Ελλη Φωτίου. Οι ταινίες είναι από το αρχείο του ζευγαριού, τις οποίες διέθεσαν ευγενικά στο Σωματείο. Οι προβολές ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής των 3 χωριών της Δυτικής Μάνης: “Νηρηίδες” Αγιος Νικόλαος, “Πατρικό” Στούπα, “Κρίταμος” Καρδαμύλη, “Ακταίον” Στούπα, “Στούπα”, “Ακρογιάλι” Στούπα, “Μέλισσα” Στούπα, “Καλόγρια”. Το πρόγραμμα προβολής των ταινιών έχει ως εξής: - σήμερα Σάββατο 28 Απριλίου “Καληνύχτα Μαργαρίτα”. Το θεατρικό έργο του Γ. Σταύρου βασίστηκε στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη». Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, με πρωταγωνίστρια την Ελλη Φωτίου. Το 1971 ανέβηκε στο Θέατρο “Αλφα”. Τη "Μαργαρίτα Περδικάρη" ερμηνεύει και πάλι η Ελλη Φωτίου, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Ληναίου. Οι παραστάσεις όμως σταματήσαν, αφού το έργο λογοκρίθηκε στα χρόνια της δικτατορίας. Η συγκεκριμένη παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε για το Θέατρο της Δευτέρας, το 1984. Είναι μια ανθολογία από τα καλύτερα έργα που παρουσιάστηκαν στην τηλεοπτική σκηνή και άφησαν εποχή.

- Αύριο Κυριακή 29 Απριλίου “Προδοσία”. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η Ελλη Φωτίου. Ετος παραγωγής 1964, σκηνοθέτης: Κώστας Μανουσάκης, σενάριο: Α. Αλεξάνδρου – Κ. Μανουσάκης.

- Δευτέρα 30 Απριλίου “Δεν πληρώνω δεν πληρώνω” από το Θέατρο της Δευτέρας. Κλείνοντας 40 χρόνια στο Θέατρο “Αλφα”, ο Στέφανος Ληναίος και η Ελλη Φωτίου, ξαναπαρουσιάζουν το 2010, την πασίγνωστη αυτή πολιτική κωμωδία του Ντάριο Φο ( Βραβείο Νόμπελ 1997). Το έργο αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε στο “Αλφα” το 1979, και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Ξαναπαίχτηκε το 1990 και το 2000, συμπληρώνοντας 1.400 παραστάσεις.