Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 12:05

Παραδοσιακό αλώνισμα στην Πλάτη Τριφυλίας (φωτο)

Γράφτηκε από τον
Παραδοσιακό αλώνισμα στην Πλάτη Τριφυλίας (φωτο)

Το παραδοσιακό αλώνισμα με τα άλογα σε πέτρινο αλώνι αναβίωσε και φέτος ο Αθλητικός Ιππικός Ομιλος Τριφυλίας «Η Αίθη» την Κυριακή το απόγευμα στην θέση Αμούρι της Πλάτης Τριφυλίας. Ζωντάνεψαν έτσι μνήμες του παρελθόντος, όταν το αλώνισμα ήταν μια από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες της περιοχής, με μεγάλη σημασία για τη διαβίωση της οικογένειας και για την εξασφάλιση ενός εισοδήματος.

Το αλώνισμα έγινε στο πέτρινο αλώνι της Αλέκας Σταματοπούλου η οποία με πολλή θέρμη στηρίζει την συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ πλήθος κόσμου βρέθηκε για να παρακολουθήσει από κοντά την όλη διαδικασία.
Στοιχεία για το πώς γινόταν το αλώνισμα τα παλιά χρόνια έδωσε η εκπαιδεύτρια ιππασίας του ομίλου Αγγελική Καραγιώργου, όπως και για την σημασία που είχε για τις αγροτικές οικογένειες, ενώ ευχαρίστησε τα μέλη του ομίλου που προσέφεραν τα άλογά τους για να γίνει η συγκεκριμένη εκδήλωση. Μιλώντας για την δραστηριότητα του ομίλου
τόνισε ότι παραδίδονται μαθήματα ιππασίας σε περίπου 30-35 παιδιά. Ο όμιλος, σημείωσε, έχει 2 ιδιόκτητα άλογα ενώ στην περιοχή υπάρχουν περίπου 450 άλογα.
Εκ μέρους του ομίλου ο Κώστας Γιακουμάκης επισήμανε πως ο όμιλος μετεξελίχθηκε σε Αθλητικό Ιππικό Ομιλο με στόχο την ανάδειξη τόσο της ιππασίας όσο και των παραδόσεων του τόπου. Αναφέρθηκε στην λειτουργία της σχολής ιππασίας στα Φιλιατρά, ενώ ευχαρίστησε την Αλέκα Σταματοπούλου για την συνεργασία και την προσφορά του αλωνιού. Το αλώνι αυτό υπάρχει από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μάλιστα είναι από τα μεγάλα, με διάμετρο 16 μέτρα.
Λίγα λόγια είπε και η Αλέκα Σταματοπούλου η οποία εξέφρασε την συγκίνησή της για αυτή την εκδήλωση που όπως είπε έγινε χάρη στην βοήθεια αρκετών χορηγών - τους οποίους ανέφερε και ευχαρίστησε.
Ακολούθησε η διαδικασία του αλωνίσματος, με τα δέματα από τα στάχυα να πέφτουν στο αλώνι και τα άλογα κάνοντας κύκλους να τρίβουν τον καρπό από τα στάχυα, όπως γινόταν παλιά, για να πάρουν το σιτάρι.


NEWSLETTER