Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 08:11

Πρεμιέρα αύριο στο Κάστρο Καλαμάτας: “Οδυσσέως σχεδία” από το ΔΗΠΕΘΕΚ (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Πρεμιέρα αύριο στο Κάστρο Καλαμάτας: “Οδυσσέως σχεδία” από το ΔΗΠΕΘΕΚ (βίντεο)

 

Την “Οδυσσέως σχεδία”, μια παράσταση βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα αύριο Παρασκευή στις 9.30 μ.μ. στο Κάστρο Καλαμάτας, θα ανέβει εκ νέου το Σάββατο 1 Αυγούστου στον ίδιο χώρο και θα ακολουθήσει περιοδεία σε αρχαιολογικούς χώρους της περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η Αρχαία Μεσσήνη και ο Μυστράς, αλλά και σε επιλεγμένους σταθμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, ο πρόεδρος της «Φάρις», Παντελής Δρούγας, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Κώστα Αρζόγλου ο οποίος είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών, ευελπιστώντας όπως είπε πως η παράσταση θα έχει μεγάλη επιτυχία, ενώ αναφέρθηκε και στον Γιάννη Μαργαρίτη, τονίζοντας πως θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες παραγωγές στο μέλλον, ώστε να φτάσει ο πήχης της Κοινωφελούς Επιχείρησης πολύ ψηλά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης ανέφερε πως ο Κώστας Αρζόγλου είναι κομμάτι της νεότερης ιστορίας του θεάτρου. «Είναι ένας άνθρωπος που έχει παίξει σε όλα τα είδη, από επιθεώρηση, μιούζικαλ, μέχρι κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, έχοντας συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες και γι’ αυτό είναι μεγάλη χαρά που τον έχουμε κοντά μας» υπογράμμισε ο κ. Μαργαρίτης, προσθέτοντας πως όλοι οι ηθοποιοί στην παράσταση είναι αφηγητές. «Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την συγκεκριμένη παράσταση γιατί η Οδύσσεια εκφράζει την πάλη του ανθρώπου απέναντι σε όλες τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες, και εν τέλει την ελπίδα για τη νίκη» συμπλήρωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ σχετικά με τη συσχέτιση της παραγωγής με την επικαιρότητα. Από την πλευρά του, ο Κώστας Αρζόγλου δήλωσε πως το να ανεβάσει κανείς σήμερα Οδύσσεια είναι τόλμημα, ενώ όπως είπε, την παρουσία του εδώ την οφείλει στον Γιάννη Μαργαρίτη. «Εχοντας παρακολουθήσει δουλειές του μπορώ να πω πως έχω εκπλαγεί. Ο ενδόμυχος λόγος που θέλησα να παίξω στην παράσταση αυτή είναι το να μάθω. Προσωπικά απεχθάνομαι τους ανθρώπους που κάθονται στις δάφνες τους. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πάω ένα βήμα παρά πέρα στην καριέρα μου» εξήγησε ο σπουδαίος ηθοποιός, καταλήγοντας πως η παράσταση του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία συμβίωσης με τους ανθρώπους.

 

ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Η Οδύσσεια είναι ένα άκρως γοητευτικό παραμύθι με φιλοσοφικά και μυστικά μονοπάτια που εύκολα διαβαίνει όποιος ταξιδευτής επιθυμεί -μέσα από την αφήγηση- να γίνει συνοδοιπόρος του Οδυσσέα. Στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας προτείνει την “Οδυσσέως σχεδία”, το  εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους βαθείς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας”. Ενα ξεχωριστό ανέβασμα στους μαγευτικούς χώρους της αρχαιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο: στα θέατρα, τα στάδια, τα εκκλησιαστήρια, τις αγορές, τα κάστρα. Ενα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, σε μια παράσταση όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Σε μια προσπάθεια στήριξης του κλονισμένου πολιτιστικού τοπίου, η παράσταση προγραμματίζεται να παρουσιαστεί, στο Κάστρο της Καλαμάτας, στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Μεσσήνης, της αρχαίας Ολυμπίας, στον Μυστρά, στα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης, στο αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, στην αρχαία Ηλιδα, στον Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα και σε άλλους χώρους πολιτισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στον Μαραθώνα και την Πετρούπολη, ενώ στις 30 Αυγούστου, η “Οδυσσέως σχεδία” θα παρουσιαστεί στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στη Θεσσαλονίκη. Ο τίτλος της παράστασης “Οδυσσέως σχεδία” είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από τον μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988. Η τιμή των εισιτηρίων έχει οριστεί στα 5 ευρώ.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας. Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης, Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος - Γιάννης Μαργαρίτης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης, Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης, Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.


NEWSLETTER