Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 07:57

Στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (βίντεο)

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ετοιμασίες για τη διεξαγωγή του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος, από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας η παρουσίαση του προγράμματος όπου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 21 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Προέδρου της "Φάρις" Παντελή Δρούγα, του Αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχη Αννας Καλογεροπούλου καθώς και αρκετών αιρετών από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, τονίζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ λόγω κορονοϊού, όμως, όπως σημείωσε δεν επιλέχτηκε ο εύκολος δρόμος της αναβολής του αλλά ο δύσκολος ώστε να λάβει χώρα και φέτος ο θεσμός της πόλης και να συνεχίσει το ταξίδι του στο χρόνο.

“Το αγαπάμε το Φεστιβάλ χορού και γι’ αυτό το λόγο, όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση θα υποστηρίζω πάντα τη συνέχιση και την αναβάθμιση του, όπως έπραξαν άλλωστε μέχρι σήμερα όλοι οι Δήμαρχοι” ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας τη στήριξη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη διότι φέτος ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ, ενώ ανακοίνωσε πως η ίδια θα δώσει το παρών στην έναρξη στις 21 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα είπε πως η φετινή διοργάνωση έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες  της περιόδου που διανύουμε και να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο πως πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την επαφή μας με την τέχνη ζωντανή και κυρίως αυτή του χορού που τόσο πολύ βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή και στο ανθρώπινο σώμα. “Βασικός μας άξονας είναι η σχέση των σύγχρονων  ανθρώπων με τη φύση και την ανάγκη” υπογράμμισε, εξηγώντας πως οι φετινές παραστάσεις μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας και αφουγκράσματος του εσωτερικού μας ρυθμού.

Στο τέλος της παρουσίασης, η κ. Καπετανέα, εμφανώς συγκινημένη δήλωσε τα εξής: “Δεν κάνουμε τέχνη για την τέχνη, κάθε έργο αποτελεί ένα κάλεσμα, απευθύνεται σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Κάθε έργο βασίζεται στη μεταξύ μας συνάντηση. Με τη δική σας παρουσία και τη δική μας δουλειά αποκτά υπόσταση. Παραμένουμε αισιόδοξοι, συνεχίζουμε να δουλεύουμε πυρετωδώς και θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στις παραστάσεις για να κρατήσουμε ζωντανή την τέχνη του χορού  και την ποίηση του ανθρώπινου σώματος”.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με το έργο “Traces” που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Wim Vandekeybus και η ομάδα Ultima Vez ανοίγουν την Παρασκευή 21 του μηνός στις 10 μ.μ. το 26ο Φεστιβάλ Χορού στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας. Δέκα χορευτές κινούνται υπό τους ήχους της μουσικής των Trixie Whitley, Shahzad Ismaily, Ben Perowsky και Daniel Mintseris ενώ μαζί τους τους επί σκηνής θα βρίσκεται και ο κιθαρίστας Marc Ribot, συνθέτης της μουσικής του Inasmuch as Life is Borrowed και της μεγάλου μήκους ταινίας του Vandekeybus Galloping Mind. 

Η ίδια παράσταση θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα. Την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 7.45 μ.μ. στο Κάστρο, ο Israel Galván με το έργο του “Solo: Revolution without music” επαναπροσδιορίζει το παραδοσιακό φλαμένκο. Πορευόμενος στα βήματα του Vicente Escudero, ο Galván δεν χρησιμοποιεί μουσική συνοδεία αλλά αφουγκράζεται το σώμα του και δημιουργεί τη δική του μουσική, με τα πόδια, τις παλάμες και τα δάχτυλα των χεριών, ενίοτε και με τη φωνή του. Ακολουθεί στις 10 μ.μ. στον Εναλλακτικό Χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας η παράσταση “Same Same” από ένα απρόβλεπτο ντουέτο, τη θεατρική σκηνοθέτιδα “Petra Tejnorová” και την κορυφαία χορεύτρια Tereza Ondrová. Mε αναφορές στον Μπάστερ Κήτον, οι δύο ηρωίδες μας συγκινούν με το βάθος και την ειλικρίνειά τους, παρ’ όλη την ελαφρότητα της φόρμας που υπογραμμίζεται από τη σκηνοθεσία και χορογραφία της Γαλλο-Βελγίδας χορογράφου Karine Ponties, η οποία παρουσιάζει δουλειά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σαββατοκύριακο μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι “Peeping Tom” επίσης με το τελευταίο τους έργο Diptych, όπου οι Gabriela Carrizo και ο Franck Chartier καλλιτεχνικοί διευθυντές της ομάδας, επεξεργάζονται εκ νέου δύο παλαιότερα έργα τους που δημιούργησαν σε συνεργασία με το Nederlands Dans Theater 1 το The Missing Door και το The Lost Room. (Σάββατο 29 Αυγούστου & Κυριακή 30 Αυγούστου, 10 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας). Τις εντυπώσεις αναμένεται να κερδίσει και ο Viktor Černický ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το “Pli”,  μια απρόβλεπτη και χιουμοριστική παράσταση με… 22 καρέκλες, μια σωματική μεταφορά της αστείρευτης ανθρώπινης δυναμικής, υπομονής και προσπάθειας, που μετατρέπει ακόμη και τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα σε απίστευτα αρχιτεκτονήματα.

Πολυαναμενόμενες είναι και οι ελληνικές συμμετοχές στα μέσα της εβδομάδας με το “Kaos” της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας “Griffón Dance Company”, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα “Τάματα” του Φώτη Νικολάου και την παράσταση “ὕλη” των kóka&panú (Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη), σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει 21 συνολικά παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, στον Εναλλακτικό Χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και στην Κεντρική Πλατεία της πόλης ενώ ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζόμενούς του, καλλιτέχνες και μη. Για το λόγο αυτό, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, σε όλους τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ, κατά την είσοδο, την έξοδο και καθόλη τη διάρκεια της παράστασης ενώ οι χώροι του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν με το 55% της πληρότητάς τους, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό διατίθενται εισιτήρια ατομικά ή για 2 άτομα. To πλήρες πρόγραμμα  του Φεστιβάλ καθώς και πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να τα βρείτε στο eleftheriaonline.gr.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

-Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας: Κανονικό εισιτήριο / α’ ζώνη: 12 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο / α’ ζώνη: 10 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας / β’ ζώνη: 10 ευρώ.

Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη του αντίστοιχου απαραίτητου νόμιμα θεωρημένου δικαιολογητικού (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).

-Μέγαρο χορού Καλαμάτας: Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

-Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία είναι ελεύθερη.

Για την επιλογή θέσης στο πλάνο του Αμφιθεάτρου Κάστρου Καλαμάτας επισκεφθείτε το viva.gr. Πληροφορίες και υποστήριξη για την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω viva γίνεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από Δευτέρα έως Παρασκευή (10 π.μ.-1 μ.μ. & 6.30 μ.μ.-8 μ.μ.).

Τηλ: 2721181030.


NEWSLETTER