Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 04:38

To Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Πρεμιέρα του ΜΕΘ με την "Αυλή των θαυμάτων"

To Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Πρεμιέρα του ΜΕΘ με την "Αυλή των θαυμάτων"

Πρεμιέρα κάνει το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η νέα θεατρική παραγωγή του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου "Η αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, με μουσική του Στάθη Γυφτάκη και σκηνικά-κοστούμια του Βενετσάνου Μπαλόπουλου. Οι χορογραφίες είναι της Σβετλάνα Ομπράζτσοβα.
Το ΜΕΘ θα έχει καθημερινές παραστάσεις μέχρι και Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 9.30.
Ο Κάρολος Κουν είχε γράψει για το έργο: "Μιλώντας για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, μιλώ για ένα παλιό μου συνεργάτη και φίλο, που έχει παραμείνει συνεργάτης και φίλος στενός ολ’ αυτά τα χρόνια και που το έργο του είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Το πρώτο που πρέπει να πει κανείς για τον Καμπανέλλη είναι ότι από κείνον ξεκινά μια καινούργια μορφή του νεοελληνικού θεάτρου. Υπήρξε η αρχή, η αφετηρία των νέων θεατρικών συγγραφέων και "Η αυλή των θαυμάτων" του είναι ένα — το βασικότερο ίσως — ορόσημο για τους προσανατολισμούς των συγγραφέων αυτών. Τον Ιάκωβο τον είχα γνωρίσει λίγο καιρό πριν μου φέρει την "Αυλή" για να τη διαβάσω, το 1957. Το έργο το αγάπησα πολύ, το ανεβάσαμε αμέσως στο "Θέατρο Τέχνης" και είχε τεράστια επιτυχία, τόσο από άποψη καλλιτεχνική όσο και από άποψη ανταπόκρισης του κοινού. Τι είναι όμως εκείνο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που κάνει τον Καμπανέλλη ξεχωριστό συγγραφέα; Είναι κυρίως η θεατρική μαγεία της γραφής του. Και τι είναι η θεατρική μαγεία; Είναι ένα ένστικτο και μια γνώση για το τι πρέπει να προβληθεί την κάθε στιγμή, για το πόσο πρέπει να διαρκέσει αυτό και πόση πρέπει να είναι η ένταση εκείνου που προηγείται και εκείνου που έπεται. Πιστεύω ότι δε μπορεί να υπάρξει σημαντικό θεατρικό έργο αν δεν έχει ως κύριο συστατικό και γνώρισμα τη θεατρική μαγεία. […] Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Καμπανέλλη και όλης της σχολής που δημιουργήθηκε αργότερα είναι η γνησιότητα και η ελληνικότητα τους. […]Ο Καμπανέλλης και οι άλλοι νέοι συγγραφείς καταφέρνουν να δημιουργήσουν στα έργα τους αυθεντικούς ελληνικούς χαρακτήρες, μορφές που μας είναι οικείες και που γι’ αυτό το λόγο εύκολα μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε".

Η υπόθεση εξελίσσεται σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, σε εποχή σύγχρονη με τη συγγραφή του έργου, τη δεκαετία του 1950. Στα δωμάτια μια αυλής, στο συνοικισμό του Βύρωνος, κατοικούν άτομα και οικογένειες που ανήκουν στη λαϊκή τάξη, έχουν όμως διαφορετική προέλευση. Ο γερο-Ιορδάνης με τη γυναίκα του και τα παιδιά του είναι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η κυρά Αννετώ, χήρα με κόρη παντρεμένη στην Αγγλία. Ο Στέλιος, Αθηναίος ονειροπόλος με πολλές αδυναμίες, και η γυναίκα του Όλγα γεννημένη στην προεπαναστατική Ρωσία. Η Βούλα κι ο Μπάμπης, αντρόγυνο που εναλλάσσει τους καβγάδες με τα χάδια. Η Μαρία, γυναίκα ναυτικού που τη βασανίζει η μοναξιά της. Η Ντόρα, νέα γυναίκα ανύπαντρη, που προσπαθεί να απολαύσει τη ζωή. Στους παραπάνω ένοικους θα προστεθεί αργότερα και ο Στράτος, υδραυλικός στο επάγγελμα, που θα σηκώσει τρικυμία στο αισθηματικό τέλμα της μικρής κοινωνίας της "αυλής". Η στιγμή που απεικονίζεται ο λυγμός της ελληνικής κοινωνίας είναι ανακοίνωση της πώλησης της αυλής και του ξεριζωμού των ενοίκων της. Το μέτρο των μηχανικών μετράει εκτός από τη γη και την αντοχή της καρδιάς και των ονείρων τους.
Παίζουν οι: Βούλα: Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Μαρία: Γιώτα Ζαχαροπούλου, Μαρία Θεοδωρακάκου, Γιάννης: Ηλίας Σμυρλής, Ιορδάνης: Τρύφωνας Βίγκος, Αννετώ: Μαρία Λυκούση, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Αστά: Γιάννα Κουτραφούρη, Ντόρα: Γεωργία Λαζάρου/Κατερίνα Λεβεντέα, Μπάμπης:     Γιώργιος Παπαδόπουλος, Στράτος: Κυριάκος Μίχος, Ολγα: Μαρία Λαζάρου, Γωγώ Μπελογιάννη, Στέλιος:     Κανάρης Μπούνας, Αντρας: Βασίλης Μπιτσώνης, Α' Μηχανικός: Φανή Μελιάδη, Β' Μηχανικός: Βασίλης Στεφανόπουλος, Ταχυδρόμος: Κώστας Κουτσουμπός, Αστυφύλακας: Βασίλης Μπιτσώνης, Παιδιά: Κωνσταντίνος Βίγκος, Φαέθων Χαλίλ Ελμάσρι - Κυριαζής.
Τεχνικοί συνεργάτες: κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Μπιτσώνης, Δημήτρης Μπιτσώνης,Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Βενετσάνος Μπαλόπουλος, ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Λυκούση, επιμέλεια φροντιστηρίου: Μαρία Λυκούση, Βενετσάνος Μπαλόπουλος, ηχητικά: Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος.
Φωτογράφηση: Σωτήρης Πετρίδης, Λεωνίδας Μακρής, μακιγιάζ: Ματίνα Σιψά, φωτισμοί: Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος, ηλεκτρολογικά:    Γιώργος Πουλάκος.