Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 09:06

Με ομιλία Παυλόπουλου ο εορτασμός απελευθέρωσης της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Με κεντρικό ομιλητή τον συμπατριώτη μας, τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και χωρίς κόσμο, με λιτό τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία από τον κορονοϊό, η Καλαμάτα γιορτάζει σήμερα την 23η Μαρτίου 1821, τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  Αγγελος Συρίγος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής έχει οριστεί ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας και των λογαριασμών του δήμου σε YouΤube και Facebook, καθώς και από το eleftheriaonline.gr.

Την ευθύνη διοργάνωσης των εκδηλώσεων έχει η “Φάρις” και συμμετέχει σ' αυτές η Δημοτική Φιλαρμονική, ενώ το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 10 το πρωί στην πλατεία 23ης Μαρτίου, θα γίνει η έπαρση της σημαίας της Επανάστασης από τον δήμαρχο Καλαμάτας, ενώ θα πραγματοποιηθούν εορταστικές κωδωνοκρουσίες σε όλες τις εκκλησίες της πόλης.

Στις 13.45 στη Μονή Βελανιδιάς, θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία που μεταφέρει την ιερή φλόγα στην Καλαμάτα. Στις 14.30, άφιξη του λαμπαδηδρόμου στον ιστορικό ναό Αγίων Αποστόλων και αφή της φλόγας στο βωμό.

Στις 15.00, δοξολογία στο ναό των Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Στις 15.30, ανάγνωση του όρκου των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Στις 15.45, τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του 1821. Κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων του 1821 και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

* Στις 19.00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ομιλία τέως Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με θέμα “Οψεις της πορείας του ελληνικού έθνους - Ρίζες και προοπτικές”.

Η ομιλία θα μεταδοθεί και από το eleftheriaonline.gr.

* Αύριο Τετάρτη, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία από τον David Brewer ιστορικό - συγγραφέα, με θέμα “Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση”.

Ο David Brewer είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Ιστορία. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη δημοσιογραφία πριν αφοσιωθεί στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας. Εμαθε ελληνικά και γοητεύτηκε από την Επανάσταση του 1821. “Η φλόγα της ελευθερίας” αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και μελέτης ελληνικών και αγγλικών πηγών. Ζει στο Λονδίνο.