Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 22:59

Η «Αντιγόνη» στο Κάστρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Η «Αντιγόνη» στο  Κάστρο Καλαμάτας

 

 

Η παράσταση “Αντιγόνη (εκδοχή β’)” του Σοφοκλή θα παιχτεί στο Κάστρο Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Στις 25 Αυγούστου στις 9 μ.μ. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη και η σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Εβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ελλη Ιγγλίζ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Αννα Μαρκά – Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για την 3η συνεχή χρονιά που η παράσταση της Ομάδας “Σημείο μηδέν” ταξιδεύει σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ αυτό το καλοκαίρι οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία νέα, δεύτερη, εκδοχή της παράστασης. Η «Αντιγόνη» είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση του έργου από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της παράστασης: “Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Υπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία. Ο Κρέων φέρει το τρίπτυχο δύναμης της ανδρικής - κρατικής εξουσίας ως απόλυτη αρχή: πατριαρχία – στρατοκρατία – φαλλοκρατία. Η παράσταση παίζεται αμέσως μετά από έναν πόλεμο. Δεν βλέπουμε τον Μύθο στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στο Μέλλον. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο; Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωής του; Ο πόλεμος αφορά την οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία. Μέσα από την οπτική του πολέμου συναντάμε την οντολογική και βιοπολιτική προσέγγιση του έργου ως αστερισμό τραγωδιών μέσα στην τραγωδία: του εξεγερμένου Ανθρώπου: Αντιγόνη, της Εξουσίας: Κρέων, του Συγκρουσιακού ανθρώπου: Ισμήνη, του Λόγου: Αίμων, της Προφητείας: Τειρεσίας, του βραχυκυκλωμένου ανθρώπου: Ευρυδίκη, της Υποτακτικότητας: Φύλακας, της Δημοκρατίας. Ο Χορός διαρκώς αναζητά το μέτρο. Θέτει ερωτήματα, αμφισβητεί και αυτό-αμφισβητείται, κρίνει και κρίνεται, αναιρεί και αυτό - αναιρείται”.

Οι συντελεστές είναι οι: σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου, επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος, μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης, φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης, δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο, photo credits: Αντωνία Κάντα, Johanna Weber, δημιουργία αφίσας: “Soul design”, επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας, οργάνωση περιοδείας: Σάββας Στρούμπος, Μαριάννα Παπάκη.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Για πληροφορίες: 210 3225207, 6942-841714. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ, συνοδός ΑμΕΑ, άνω των 65, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας), δεκτές ατέλειες Σ.Ε.Η.

Ηλεκτρονική Προπώληση: viva.gr.


NEWSLETTER