Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 19:24

«Οι τελευταίες (;) γάτες» από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

«Οι τελευταίες (;) γάτες» από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

 

Υστερα από ένα χρόνο θεατρικής απραξίας λόγω της πανδημίας αλλά και ένα απαιτητικό καλοκαίρι για την θεατρική ομάδα η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας θα παρουσιάσει στις 5,6 και 7 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. τη θεατρική παράσταση «Οι τελευταίες (;) γάτες», μια θεατρική διασκευή της Γιώλικας Πουλοπούλου, που βασίζεται στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά  «Η τελευταία μαύρη γάτα», στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Στο βιβλίο του ο Ευγένιος Τριβιζάς οικοδομεί μια γατοκοινωνία παράλληλα με το γνωστό ανθρώπινο κόσμο. Μέσα σε αυτό το διπλό σύμπαν μισό φανταστικό και μισό πραγματικό, επιχειρεί με δεξιοτεχνία να δείξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ρατσιστικοί μηχανισμοί και οι τεχνικές εξόντωσης των «διαφορετικών». Η Γιώλικα Πουλοπούλου εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά και συνθέτει τη θεατρική διασκευή του, συνδυάζοντας το χιούμορ, τα λογοπαίγνια και την πλούσια φαντασία του με τους στόχους του συγγραφέα να αναδείξει μέσα από το παραμύθι τα άσχημα της ανθρώπινης κοινωνίας και να προβληματίσει κάνοντας γόνιμη κριτική  με επίκεντρο πάντα την ανθρωπιά, και την πίστη σε ανθρώπινες αξίες. Η ίδια διδάσκει και σκηνοθετεί τη θεατρική εφηβική ομάδα και μαζί με τη χορογράφο Ανθή Η. Δρίλλια, το μουσικό Χρήστο Καλαϊτζόπουλο και το σκηνογράφο Βενετσάνο Μπαλόπουλο δημιουργεί μία θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους γεμάτη χιούμορ αλλά και μηνύματα που προκαλούν προβληματισμό.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας Λέττα Πετρουλάκη έκανε λόγο αρχικά για μια παράσταση που πέρασε από “40 κύματα” για να μπορέσει να φτάσει στο τωρινό αποτέλεσμα. Η ίδια εξήγησε πως η παράσταση ήταν μια ιδέα της Γιώλικας Πουλοπούλου, ενός παλιού παιδιού της Πειραματικής που είχε πάρει πολλές φορές μέρος σε θεατρικές παραστάσεις ως μαθήτρια. «Είναι χαρά και τιμή μας που παιδιά της Πειραματικής Σκηνής γίνονται συντελεστές και δημιουργοί, παρουσιάζοντας σαν δάσκαλοι πλέον θεατρικές παραγωγές» ανέφερε, τονίζοντας πως από τα 35 παιδιά που είχε πέρυσι η Πειραματική πλέον έμειναν 16, όσα άντεξαν, όπως είπε, πιο πολύ. «Θέλει αντοχές για να αντέξει κανείς ένα χρόνο μέσα από διαδικτυακά μαθήματα και τηλεφωνικές συζητήσεις, όπως και να διαθέσει την περίοδο των διακοπών  του το καλοκαίρι για να κάνει πρόβες» σημείωσε, προσθέτοντας πως επιθυμία της είναι να συνεχίσουν οι παραστάσεις και να μείνουν το χειμώνα ανοιχτοί οι χώροι πολιτισμού. «Επίκειται το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου που θέλουμε να κάνουμε, το οποίο θα γίνει κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας», διευκρίνισε. Από την πλευρά της, η Γιώλικα Πουλοπούλου είπε πως το περιεχόμενο της παράστασης έχει να κάνει με τη θέση μας σαν άνθρωποι απέναντι στον εαυτό μας, στους άλλους και στα ζώα. «Πιστεύω πως έχει μεγάλη σημασία να συζητάμε με τα σημερινά παιδιά για τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό και το κατά πόσο είναι σημαντικό, να σεβόμαστε τόσο τον εαυτό μας, όσο και τους άλλους. Αυτό κάναμε ακόμα και όταν επικοινωνούσαμε μέσω υπολογιστή μέχρι και το Πάσχα, προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε αυτές τις αξίες και να δούμε πως μπορούμε να τις αποδώσουμε στη σκηνή» επισήμανε, εκθειάζοντας τα παιδιά που επένδυσαν το καλοκαίρι τους, για να το περάσουν σε ένα ζεστό σχολικό προαύλιο για να κάνουν τις πρόβες τους. «Καλό είναι να μην απορρίπτουμε τους άλλους μόνο και μόνο επειδή είναι στοιχειωδώς διαφορετικοί από εμάς» σχολίασε. Η Ανθή Η. Δρίλλια υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται ο τρόπος, να διαφυλάσσεται η “φλόγα” των παιδιών. Η ίδια έκανε λόγο για τα όσα χάνουν τα παιδιά μέσα από την τηλεκπαίδευση, όπως η ανθρώπινη πλευρά και η επαφή που είναι ζητούμενα για την παιδεία. «Θεωρώ την παράσταση πρωτοποριακή καθώς τα παιδιά θα μπουν στη διαδικασία να κάνουν έναν ζωομορφισμό, χωρίς να μπουν σε μια πεπατημένη διαδικασία, προσεγγίζοντας τον ρόλο τους διαφορετικά, με έναν άλλο τρόπο ύπαρξης» σημείωσε.  Τέλος, ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος στάθηκε στην προσπάθεια των παιδιών και στις δύσκολες συνθήκες που συνάντησαν το καλοκαίρι, στηρίζοντας το ένα το άλλο. «Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε χρηστικά σκηνικά, ώστε να ακολουθήσουν τις δράσεις και τις κινήσεις των παιδιών πάνω στη σκηνή. Θεωρώ πως είναι ότι καλύτερο για την συγκεκριμένη παράσταση, μιας και αγκαλιάζει όλες τις ιδέες της» τόνισε.

Παίζουν οι: Παναγιώτης Τσίμπουρης (Ο  γάτος Νο 1), Σοφία Κατσιρέα (Κυρία Ραπασίν),  Νικόλας Μαρινόπουλος (Πρωθυπουργός, γάτος Ταμερλάνος), Μιχάλης Κατσαρέας (Γουλιέλμος Δελαγόπας, γάτος Γκριζονούρης), Γεωργία Δημητρακοπούλου(Μαριλένα, γάτα Χιονάτη), Μαριλία Τσαούση (Γάτα Φρειδερίκη, Κομμώτρια 2), Δέσποινα Βέβε (Ερνέστα Σουρμαδόρ ,άλογο, γάτα Πίσσα), Βάγια Κακαλέτρη (Γάτα Γκρατσιέλα, γάτα Παλόμα), Κατερίνα Κασσάκου (Γάτα Εβενίνα), Χρήστος Σπύρης (Κοντός με την τραγιάσκα, γάτος Μιαούλης), Χρήστος Καλογερόπουλος (Αστυνομικός, γάτος Παρδαλούψ), Αγγελίνα Λιέα (Ποντικός Τσαμπατζίκος), Γιώργος Μούντανος (Γραμματέας Πρωθυπουργού, γάτος Κοψονούρης), Ανδριανή Σκούλικα (Κυρα- Ρήνη), Σταυρίνα Σαχλά (Εδμόνδα Σουρμαδόρ, γάτος Καπουτσίνος).

Για τις παραστάσεις θα γίνουν δεκτοί θεατές που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, νοσήσαντες από covid-19 ή ανεμβολίαστοι που θα έχουν κάνει rapid test εντός 48 ωρών από την παράσταση που θα επιλέξουν, όλοι με τη σχετική βεβαίωση ή το πιστοποιητικό τους. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Η παράσταση θα γίνει με κουπόνι στήριξης.

Τ.Αν.