Το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 2 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και και στο Μέγαρο Χορού ήταν παρόντες τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Γιατρομανωλάκης, αμφότεροι μαζί με την συνοδεία τους αποχώρησαν πριν την έναρξη λόγω πληροφοριών περί επικείμενης διαμαρτυρίας για την υπόθεση Λιγνάδη, κάτι που όντως έγινε στο τέλος της παράστασης.
7 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Tο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο με επτά παραστάσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες.
Αναλυτικά:
-“Triptych: The missing door, The lost room and The hidden floor” από τους “Peeping Tom” σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού.
Στην τριλογία Triptych, οι χαρακτήρες, χαμένοι στο χωροχρόνο, απομακρύνονται και αναζητούν ο ένας τον άλλο στο διηνεκές, εκδηλώνοντας μία μελαγχολική νοσταλγία για το μέλλον. Ένα τριπλό παιχνίδι «κεκλεισμένων των θυρών», στο οποίο οι συμμετέχοντες προσπαθούν μάταια να δημιουργήσουν μια νέα εκδοχή της απατηλής τους πραγματικότητας.
- “Blindly” της Elelei Company σήμερα Σάββατο στις 9 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.
Σε όλους έχει συμβεί, τουλάχιστον μία φορά, να μας ξαφνιάσει κάποιος καλύπτοντας τα μάτια μας και ζητώντας μας να μαντέψουμε ποιος είναι. Ένα απλό παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά ή οι πολύ κοντινοί μας άνθρωποι. Τι γίνεται όμως αν ξαφνικά αποκτήσει άλλη διάσταση; Η παράσταση Blindly της Elelei Company παρουσιάζεται στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Acción Cultural Española (AC/E) μέσω του Προγράμματος PICE για την διεθνοποίηση του ισπανικού πολιτισμού, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για την προώθηση της κινητικότητας, καθώς και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και του Ινστιτούτου Θερβάντες.
-“Denti” του Piergiorgio Milano σήμερα Σάββατο στις 9 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.
Denti είναι η ιταλική λέξη για τα δόντια. Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, η απώλεια δοντιών συνδέεται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, με αισθήματα ζήλιας και με την ανάγκη να φύγει κάποιος από την πατρίδα του. Το Denti είναι ένα ταξίδι μέσα από τις φυσικές αισθήσεις και τη μνήμη των αισθήσεων, μία πάλη ανάμεσα στη δυσκολία του να φύγεις και στην επιθυμία να ξεχάσεις. Έχει να κάνει με την αδυναμία μας να αφεθούμε, με το αίσθημα του παγιδευμένου, με την ψευδαίσθηση του επαναπατρισμού, με την αίσθηση της πτώσης, με την επιθυμία να τραβήξουμε την προσοχή και με την ανάγκη να μείνουμε κρυμμένοι. Το έργο έχει δημιουργηθεί στον απόηχο της απώλειας, της μοναχικότητας και της επιθυμίας.
-“Brace” του Edivaldo Ernesto σήμερα Σάββατο στις 10 μ.μ. στην Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Εμπνευσμένος από τους Ζουλού και τους Μουενεμουτάπα πολεμιστές, ο Edivaldo Ernesto μάς παρουσιάζει την ιστορία ενός ταξιδιώτη στην οποία διαφυλάσσεται η δική τους κληρονομιά και το δικό του παρόν. Η ποίηση των λαών αυτών είναι σπάνια αλλά εύληπτη, οι πληροφορίες του ταξιδιώτη για την ύπαρξη των προγόνων του προέρχονται από μύθους. Ταξιδεύοντας σε ένα αχανές τοπίο γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες, έρχεται αντιμέτωπος με ένα ημιτελές παρελθόν. Ή μάλλον, με ένα παρελθόν που θεωρεί ότι δεν είναι σωστά γραμμένο
- “VENUS un/seen” με την Alexandra Waierstall αύριο Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στην Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Ένα σώμα προσπαθεί να υπάρξει μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, να προσαρμοστεί σε αυτό και να ορίσει εκ νέου τον εαυτό του. Στη διαδικασία αυτής της αναγέννησης, το σώμα φέρει όσα του άφησε το μέχρι τώρα ταξίδι του – αναμνήσεις, εικόνες, εντυπώσεις, σχέσεις. Σύμφωνα με τη χορογράφο και εικαστικό Alexandra Waierstall από το Ντύσσελντορφ, το κινούμενο σώμα μοιάζει να έχει βουτηχτεί σε μία νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πανδημίας. Η καταξιωμένη χορογράφος έχει δημιουργήσει ένα ποιητικό και συγκινησιακά φορτισμένο πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να εμπλακούμε σε συναισθηματικές καταστάσεις που σε πρώτο επίπεδο μοιάζουν αντιφατικές και αντιστέκονται στον προσδιορισμό. Μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες της, δημιουργεί έναν έντονα βιωματικό μικρόκοσμο που μας οδηγεί στην αφύπνιση.
-"US"” με τον Arias Fernandez - Joker αύριο Κυριακή στις 9 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.
Με ρωτάς ποιος είμαι;… Κανείς. Δεν είμαι κανείς. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαι μια απόπειρα ύπαρξης. Το ψυχικό κενό κάποιου, ή ίσως ένα μήνυμα για εσένα τυλιγμένο σε ένα σώμα. Ένα κάτι που κάτι προσπαθεί να πει… Ένας εθισμένος στην ανθρώπινη φύση! Ένας βουβός τραγουδιστής, ανεπανόρθωτα μοναχικός, μια απτή σκιά, στάχτες που χορεύουν, η αντανάκλασή σου! Αυτό είμαι, μια απλή αντανάκλασή σου.
-“NEPTI” με την Ξένια Σταθούλη αύριο Κυριακή στις 9 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.
Αν καθίσω, χάνω τον αυθορμητισμό μου. Ο χρόνος γίνεται αντιληπτός από τη φθορά. Η αναζήτηση αλλάζει με το χρόνο. Η πραγματικότητα είναι κρυμμένη Δε γίνεται εύκολα αντιληπτή. Στη ρίζα κάθε ψευδαίσθησης, η πραγματικότητα. Το έργο πραγματεύεται την προσπάθεια δόμησης μιας διαδρομής, ενός συλλογισμού. Είναι ο ορισμός ενός στόχου συγκεντρωτικός ή εν τέλει χαοτικός; Είναι η πληθώρα των επιλογών λυτρωτική; Πόσο μας δεσμεύει κάθε τέτοια επιλογή και μας βυθίζει μέσα της; Καλλιεργούμε την αντίσταση έτσι ώστε να βρούμε ένα τρόπο να ελευθερωθούμε από την αντίσταση;
Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο ticketmaster.gr. και στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Για πληροφορίες καλέστε από 10 π.μ.- 1 μ.μ. και 6 μ.μ.-8 μ.μ. στο 27210 93911. Για την κεντρική σκηνή τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ (κανονικό εισιτήριο - α΄ ζώνη) και 12 (μειωμένο εισιτήριο - α΄ ζώνη). Για την εναλλακτική σκηνή η γενική είσοδος έχει οριστεί στα 12 ευρώ. H είσοδος στην Κεντρική πλατεία είναι ελεύθερη.