Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 18:48

"Του Αυγούστου το φεγγάρι" στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη

"Του Αυγούστου το φεγγάρι" έχει τίτλο το έργο της Άννας Μαρίας Τσακάλη που συμμετέχει στην έκθεση "Γενιά του ’80. Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου" που φιλοξενείται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης (Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης).

Συνολικά παρουσιάζονται δέκα επτά ζωγράφοι με αντιπροσωπευτικά τους έργα.

Η έκθεση προτείνει μια αφήγηση· μια συνομιλία των καλλιτεχνών μεταξύ τους, στην οποία βεβαίως ως ενεργό μέρος προσκαλείται ο θεατής. Ο διάλογος αυτός μπορεί να εμπλουτιστεί με σύντομες μονογραφίες για τον καθένα ζωγράφο ξεχωριστά.

Με αφορμή το έργο της Άννας Μαρίας Τσακάλη "Αύγουστος" (2005-2006, βινυλικό και λάδι σε μουσαμά, 200 x 180 εκ.) σας προσκαλούμε στην Πινακοθήκη, την Τετάρτη, 28 Αυγούστου, στις 7.00 μ.μ., για μια εκτενέστερη αναφορά στο έργο της ζωγράφου, έτσι που η γνωριμία μαζί της να καταστεί πληρέστερη και ο διάλογος πλατύτερος και βαθύτερος. Ανάλογες παρουσιάσεις θα ακολουθήσουν και για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες.

Η Άννα Μαρία Τσακάλη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού με καθηγητή τον Leonardo Cremonini (1983-1987). Από το 1989 έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στην Εθνική Τράπεζα, στην Πινακοθήκη Φλώρινας, στο Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εικονογραφήσει τα βιβλία "Η μόνη κληρονομιά" (Γιώργος Ιωάννου, 1995) και "Αθήνα, διαδρομές και στάσεις" (Συλλογικό, 1999). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Παρίσι.

 

Ιδιαίτερη αναγνώριση για το έργο της ζωγράφου αποτελεί η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 19 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Lambinet των Βερσαλλιών με την ευκαιρία του Έτους Le Nôtre. Ο Andrè Le Nôtre (1613-1700) υπήρξε υπεύθυνος του σχεδιασμού και της φυτοκάλυψης των κήπων των Βερσαλλιών επί Λουδοβίκου ΙΔ και εφέτος εορτάζονται τα 400 χρόνια από τη γέννησή του. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων το Μουσείο Lambinet διοργανώνει αναδρομική έκθεση είκοσι πέντε χρόνων ζωγραφικής της Άννας Μαρίας Τσακάλη με  εξήντα έργα και σχέδια και τίτλο "Infini Végétale-Φυτικό άπειρο". Την έκθεση συνοδεύει βιβλίο εκατό σελίδων από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Magellan, με κείμενα του Δημάρχου των Βερσαλλιών, François de Mazières, της  Διευθύντριας του Μουσείου και επιμελήτριας της έκθεσης, Françoise Roussel-Leriche, καθώς και της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη -Πλάκα.