Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 22:34

Εκδήλωση για τους Ντρέδες στην Παλαιά Βουλή

Γράφτηκε από την

Εκδήλωση με θέμα «Ντρέδες: Οι ανυπότακτοι οπλαρχηγοί του Μοριά» διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό - Ιστορικό Μουσείο).

Πρόκειται για μία ξεχωριστή εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου, μνήμης και σεβασμού στους ήρωες που πρωταγωνίστησαν στην πρώτη γραμμή της ελληνικής παλιγγενεσίας. Συντελεστές της εκδήλωσης θα είναι διακεκριμένες προσωπικότητες που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλο τον κόσμο και συμβάλλουν στην ιστορική έρευνα.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Η Γεωργία Αθανασοπούλου γενική πρόξενος του Παναμά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, με καταγωγή από τα Σουλιμοχώρια. Η πρόεδρος του Centre Culture Hellenique Κατερίνα Ξυλά από το Παρίσι. Ο πρόεδρος Κυπρίων Γαλλίας και Ευρώπης Ευαγόρας Μαυρομάτης από το Παρίσι. Από την αίθουσα της Παλαιάς Βουλής θα απευθύνουν χαιρετισμό οι: Αλέξανδρος Παπατσώρης δικηγόρος, απόγονος των Ντρέδων. Νίκος Κούκης ιστορικός, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Ομιλητές θα είναι η Νάνση Μπάλτα καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Οι Ντρέδες και η συμβολή τους στην Επανάσταση του 1821. Ζητήματα ιστορίας και ιστοριογραφίας». Δημήτρης Πανομήτρος αν. καθηγητής Σχολής Ευελπίδων με θέμα «Αρκαδινοί Ντρέδες - Ετυμολογική προσέγγιση ονομάτων». Παναγιώτης Ιωάννου αν. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα «Ο ζωγράφος Βελισάριος Κορένσιος (1588-1646) και τα δίκτυα των Ισπανών στη Μεσόγειο».
Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αθανάσιος Χούπης, ενώ καλωσόρισμα θα απευθύνει ο Σταύρος Σταθόπουλος επιμελητής της επετειακής έκδοσης «Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της ελληνικής παλιγγενεσίας».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη χορηγία του δικηγόρου Αλέξανδρου Παπατσώρη.

Κ.Μπ.