Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 08:32

Μεσσηνία: Εγκαινιάζεται σήμερα το πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Εγκαινιάζεται σήμερα το πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα

Το πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα θα εγκαινιάσουν σήμερα στις 10 π.μ. το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου – Νέστορος, μετά από δύο έτη συντονισμένων ενεργειών, και την αρωγή 21 ιστορικών δήμων της Πελοποννήσου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν με αφορμή την επέτειο της Μάχης Κάτω Μηναγίων (3 Μαρτίου 1825), η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας με απόφαση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση θα τελεστεί στον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος, ενώ τα αποκαλυπτήρια του πίνακα που αποτυπώνεται σπάνιος χάρτης της Πελοποννήσου της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης και αναπτύσσονται 21 «Μικρές Ιστορίες Ελευθερίας» της Ελληνικής Επανάστασης 21 ιστορικών δήμων της Πελοποννήσου θα γίνουν από την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. 

Επίσης, 21 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Πύλου θα παρουσιάσουν τις 21 μικρές ιστορίες ελευθερίας και τέλος, στο εμβληματικό Πάρκο θα φυτευτούν 21 «Δέντρα Ελευθερίας» από την χλωρίδα των περιοχών των 21 ιστορικών δήμων από εκπροσώπους τους, με την συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων της περιοχής του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Παράλληλα, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Πάρκου, θα τελεστεί η 1η τιμητική εκδήλωση για την 198η επέτειο της Μάχης Κάτω Μηναγίων εις μνήμην των ηρώων της πρώτης αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στους Τουρκοαιγυπτίους, μετά την απόβαση των δυνάμεων του Ιμπραήμ Πασά στην Μεθώνη κατά το έτος 1825.


NEWSLETTER