Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 16:31

Με Φύσσα και Αποστολόπουλο το 12ο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας (βίντεο)

Με τη συμμετοχή της Μάγδας Φύσσα και του Ιάσονα Αποστολόπουλου πραγματοποιείται το 12ο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου, στο πάρκο Λιμενικού.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Αντιφασιστικής Κίνησης Στάθης Γιακουμής, Κώστας Παπαναστασίου και Μυρτώ Γραμματικάκη αναφέρθηκαν στην πολιτική συγκυρία που γίνεται το φεστιβάλ και παρουσίασαν το πρόγραμμά του.
Το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, σε εκδήλωση με θέμα “10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το εφετείο της Χρυσής Αυγής,η άνοδος της ακροδεξιάς και το αντιφασιστικό κίνημα”, ομιλητές θα είναι: Η Μάγδα Φύσσα, δικηγόρος από την ομάδα υποστήριξης της κατηγορίας και ο Στάθης Κ., μέλος του συλλόγου Πολιτισμού Παύλος “Killah P” Φύσσας. Αργά το βράδυ, έχει προγραμματιστεί συναυλία με τα συγκροτήματα Ημαρτον, Otros Mundos και Mammoc.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, οργανώνεται εκδήλωση με θέμα “Από την Πύλο έως τον Εβρο, ένα διαρκές κρατικό - ευρωπαϊκό έγκλημα”, με ομιλητές τους Κωνσταντίνο Πουλή, δημοσιογράφο - the press project και Ιάσονα Αποστολόπουλο, διασώστη στο καράβι Μάρε Ιόνιο.

Αργά το βράδυ έχει προγραμματιστεί συναυλία με τα Αντίφωνα και παραδοσιακό γλέντι.

Το 12ο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας θα έχει στρογγυλά τραπέζια συζήτησης, προβολές ντοκιμαντέρ, συλλογή τροφίμων για το e - cef, παιδική γωνιά, διεθνή κουζίνα, έκθεση βιβλίου - κόμικς και παράλληλες δράσεις.

Στην τοποθέτησή του ο Στ. Γιακουμής αναφέρθηκε “στην κρατική δολοφονία εκατοντάδων προσφύγων στην Πύλο, στην είσοδο 3 ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή, στην εκλογή μιας κυβέρνησης με πολιτικές που φτωχοποιούν τον λαό και οδηγεί το ΕΣΥ σε κατάρρευση” και προέτρεψε “να προτάξουμε συλλογικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη”.

* Στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, o Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης παρουσιάζει το βιβλίο του Μιχάλη Μαραγκάκη “Άρνηση Στράτευσης: Οδοιπορικό για τους Αντιρρησίες Συνείδησης 1986-2022”.
Οπως ανακοινώθηκε, ο Μ. Μαραγκάκης είναι ο πρώτος Έλληνας αντιρρησίας συνείδησης για μη θρησκευτικούς λόγους. Η δήλωσή του έλαβε χώρα το 1986, έτος που συγκλόνισε την Καλαμάτα λόγω του μεγάλου σεισμού, αλλά και έτος που για πρώτη φορά οργανωμένη ομάδα αντιρρησιών συνείδησης από την Γαλλία βρέθηκε στην πόλη για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής.