Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 19:48

"Οταν ο Αβελ θα σκότωνε τον Κάιν" του Καλαματιανού Αγγελου Λάππα

"Οταν ο Αβελ θα σκότωνε τον Κάιν" του Καλαματιανού Αγγελου Λάππα

Το βιβλίο "Οταν ο Αβελ θα σκότωνε τον Κάιν" θα παρουσιάσει στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο ο Καλαματιανός συγγραφέας και εκπαιδευτικός Αγγελος Λάππας.

Πρόκειται για μια ιστορία με πρωταγωνιστή τη Μεσσηνία και την ιστορία της. Υπόθεση: μια οικογένεια, το ζευγάρι και ο γιος τους επιστρέφουν για εγκατάστασή τους στον τόπο τους, τη Μεσσηνία. Το ταξίδι, η περιπέτεια της επιστροφής τους, γίνεται ένα οδοιπορικό στη Μεσσηνία, στο παρόν και το παρελθόν της. Ετσι, πίσω από τους πρωταγωνιστές - ήρωες της ιστορίας, σε ένα δεύτερο και παράλληλο επίπεδο, πρωταγωνιστής είναι η Μεσσηνία. Μια περιήγηση σε έναν πλούσιο, γοητευτικό τόπο, σε έναν παράδεισο, σε έναν τόπο που παντού δίπλα στις ομορφιές του συναντάς το παρελθόν του πλούσιο και αυτό, μια ιστορία πολυκύμαντη, μακραίωνη. Ενα παρελθόν φορτωμένο - για μας τους Μεσσήνιους πρώτιστα - πόνο και ελπίδα, αγάπη και νοσταλγία. Είναι έτσι γιατί μέσα στο παρόν και στο παρελθόν του τόπου μας, της γης που μας γέννησε, της Μεσσηνίας, νιώθουμε κομμάτια της δικής μας ο καθένας ιστορίας. Είναι το αποτύπωμα που αφήνει στον καθένα η γενέθλια γη και τον δένει αναπόσπαστα μαζί της. Αλλά και ο αναγνώστης του έργου που δεν ξέρει τη Μεσσηνία, διαβάζοντας το βιβλίο μαζί με την περιπέτεια των ηρώων χαίρεται τις ομορφιές της και κομμάτια ενδιαφέροντα από την ιστορία της, γνωρίζει τελικά το πρόσωπο ενός ενδιαφέροντα τόπου που θα ήθελε πολύ να επισκεφθεί, να τον γνωρίσει και να τον απολαύσει.

Το βιβλίο σύντομα θα διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας. 

Οπως αναφέρει ο εκδοτικός οίκος "Ιωλκός": στο μυθιστόρημα «Οταν ο Αβελ θα σκότωνε τον Κάιν» διαγράφονται δύο παράλληλες πορείες• προς τον έρωτα και προς το θάνατο … Ενα ταξίδι στην «ιστορία» των ανθρώπων. Ο Βαγγέλης και η γυναίκα του η Εύα έρχονται από τον Καναδά για να εγκατασταθούν στο χωριό του Βαγγέλη κάπου στη Μεσσηνία. Η επιστροφή τους μετατρέπεται σ’ ένα ταξίδι προς το θάνατο. Ταυτόχρονα, ο γιος τους Ανδρέας σε μια παράλληλη πορεία συναντάει τη Δήμητρα, ένα κορίτσι που το ερωτεύεται παράφορα, και γίνεται το ταξίδι για εγκατάστασή του στη Μεσσηνία ένα ταξίδι στην ιστορία, στο παρελθόν και στο παρόν του τόπου, αλλά κυρίως ένα ταξίδι προς τον έρωτα. Οι δυο πορείες θα συναντηθούν κατά τρόπο τραγικό σε έναν όμορφο τόπο κοντά στη θάλασσα. Εναν τόπο παράδεισο και κόλαση μαζί. Αλλά τελικά η ιστορία τους – πέρα από ένα οδοιπορικό στη Μεσσηνία, στο παρελθόν και στο παρόν της – γίνεται οδοιπορικό στην «ιστορία» όλων των ανθρώπων. Μοιάζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Μοιάζουν οι ιστορίες τους γιατί είναι ιστορίες ανθρώπων".