Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 19:13

Δυναμικό και φέτος το TRIPolis Rock Festival

Δυναμικό και φέτος το TRIPolis Rock Festival

 

Στις 27 και 28 Ιουλίου πραγματοποιείται το 9ο TRIPolis Rock Festival στην Τρίπολη, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και ενδεχομένως το μακροβιότερο μουσικό φεστιβάλ της πόλης.

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρώτη του διοργάνωση το 2004 και θα λάβει χώρα στο πάρκο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ εμπλουτίζεται με νέες δράσεις δίνοντας μια νέα διάσταση στην εκδήλωση.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ;

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο όνομα της πρώτης ημέρας δεν είναι άλλο από τους The Dark Rags, ένα από τα βαρύτερα ονόματα στο χώρο της rock ‘n’ roll και punk σκηνής την τελευταία 15ετία στην Ελλάδα, με δισκογραφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που μετρά 4 άλμπουμ από το 2010 (μαζί με το νέο τους για το οποίο βρίσκονται στο στούντιο τον τελευταίο καιρό), ευρωπαϊκές εμφανίσεις αρχής γενομένης από το Βερολίνο το 2011, μια μεγάλη εμφάνιση στο Release Athens Festival το 2019, ενώ συχνά μοιράζονται τη σκηνή με πολύ μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου (και ελληνικού) μουσικού στερεώματος όπως ο Iggy Pop, οι Dubrovniks, οι Last Drive και πολλοί άλλοι.

Το μεγάλο όνομα της δεύτερης ημέρας μπορεί να έχει κυκλοφορήσει μόνο 3 άλμπουμ σε μια τεράστια καριέρα 32 χρόνων (!), αλλά αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή είναι μια κατ’ εξοχήν live μπάντα, οι οποίοι κάθε φορά παρουσιάζουν τα κομμάτια τους με διαφορετικό τρόπο κάνοντας κάθε εμφάνιση μοναδική. Φυσικά δεν είναι άλλοι από τους The Screaming Fly τους οποίους οι πιο τυχεροί έχουν παρακολουθήσει σε κάποιο από τα εκρηκτικά live τους στα μεγαλύτερα club της Ελλάδας (AN, Κύτταρο, Death Disco κ.α.), ενώ το 2021 ήταν η μπάντα που εμφανίστηκε με τους θρυλικούς Nightstalker στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η μπάντα που θα συμπληρώσει τους Screaming Fly τη δεύτερη ημέρα είναι νεοσύστατη και λέγονται Coral Fuzz. Μπορεί να δημιουργήθηκαν μόλις το 2022 αλλά το πρώτο τους single πρόλαβε το ίδιο έτος να γίνει video clip, ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ και πρόσφατα έφτασαν να εμφανιστούν στην πασίγνωστη πλέον εκπομπή της ΕΡΤ 1, στο «Μουσικό Κουτί». Εκτός όλων αυτών, ο ήχος τους - όπως υπονοεί και το όνομά τους - είναι ένα καλοκαιρινό surf με πολλά στοιχεία από τα 60’s, με την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που δημιουργούν στις συναυλίες τους να είναι και το σήμα κατατεθέν τους.

Η μπάντα η οποία θα συμπληρώσει τους The Dark Rags την πρώτη ημέρα ονομάζονται Cosmic Shadows και είναι ίσως η πιο “παλιομοδίτικη” μοντέρνα μπάντα, αφού συνδυάζει τον ήχο των 60’s με έντονα ψυχεδελικά στοιχεία. Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP το 2019, ακολούθησαν 2 singles το 2020 και το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους το οποίο και θα παρουσιάσουν, άνοιξε τις πόρτες του εξωτερικού αφού κυκλοφόρησε το 2023 από την Sound Effect Records και τη γαλλική MostÄ Nantes.

Η παραπάνω τετράδα θα πλαισιωθεί από δύο πραγματικά πρωτοεμφανιζόμενα και πάρα πολύ “φρέσκα” ονόματα, τα οποία έχουν ήδη προλάβει να δημιουργήσουν την ταυτότητά τους και δικαίως θεωρούνται πολλά υποσχόμενα. Οι πρώτοι ονομάζονται Birds of Vale, ο ήχος τους είναι heavy blues / rock ‘n’ roll, απόλυτα “φεστιβαλικός”, οι οποίοι μετά από ένα διπλό και δύο μονά singles τα προηγούμενα χρόνια, κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους μόλις τον Φεβρουάριο του 2024. Ακόμα πιο φρέσκοι, οι Come δημιουργήθηκαν μόλις το 2024, με το πρώτο άλμπουμ τους να κυκλοφορεί τον ερχόμενο χειμώνα, οι οποίοι μένει να αποδείξουν αν τα live τους είναι τόσο εκρηκτικά όσο φημολογούνται.

Τέλος, τηρώντας τη γνωστή παράδοση του φεστιβάλ να δίνει βήμα σε νέους μουσικούς, το live της δεύτερης ημέρας θα ανοίξουν οι Nix, μια μπάντα με μέλη από την Αθήνα και την Τρίπολη οι οποίοι μπορεί να μην έχουν ακόμα πλήρες άλμπουμ στο ενεργητικό τους, έχουν όμως έναν σύγχρονο indie / pop ήχο που αποτυπώνεται στο πρώτο τους EP, και οι οποίοι θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά νέο υλικό που δημιούργησαν τον τελευταίο χρόνο.

 

DJ SETS

Από τις 5.30 μ.μ. το απόγευμα οι εκθέσεις, οι παράλληλες δράσεις καθώς και το Draft Bar της ΦΙΞ, θα λειτουργούν με τους ήχους τριών DJ sets: 

Rumble Skunk - a.k.a. Σπύρος Πελέκης - είναι ο ιδρυτής του Rumble Skunk fanzine πριν από 20 χρόνια, το οποίο εξελίχθηκε στη δισκογραφική Rumble Skunk Records η οποία σύντομα εξαπλώθηκε στη διοργάνωση συναυλιών με αποκορύφωμα το Diggin' Out Fest της Αθήνας, ο οποίος έρχεται στην Τρίπολη αποκλειστικά για το 9ο TRIPolis Rock Festival για να αναλάβει τα decks για ένα εκρηκτικό rock ‘n’ roll cocktail.

Harry Manback - Το ψευδώνυμό του είναι μια έμμεση παραπομπή σε μια από τις αγαπημένες του μπάντες, παρ’ όλα αυτά μεγάλωσε στην Τρίπολη και σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης ενώ συνέχισε στον Studio FM1 του Ηρακλείου Κρήτης. Την τελευταία 10ετία είναι ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Kalpa με τους οποίους έχουν κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ και έχουν ολοκληρώσει δύο ευρωπαϊκές περιοδείες. Από τους παλαιότερους συνεργάτες του TRIPolis Rock Festival, θα επιστρέψει στα decks αυτή τη φορά με πιο ηλεκτρονική και χορευτική διάθεση.

EdgarT - Ένας από τους τρεις ραδιοφωνικούς παραγωγούς της εκπομπής Timemachine, της πέμπτης κατά σειρά ενότητας της εκπομπής Delicious Vinilious η οποία αποτελεί μια από τις ιστορικότερες μουσικές εκπομπές του σύγχρονου ελληνικού ραδιοφώνου, συμπληρώνοντας σχεδόν τις 3 δεκαετίες ύπαρξης. Πιστός στις αρχές της εκπομπής, θα ανέβει στα decks για ένα ταξίδι πίσω στο μέλλον, στην μαγευτική δεκαετία του ’60 ακροβατώντας ανάμεσα σε psychedelic, garage, experimental κ.α.

 

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Το motto των ανθρώπων του TRIPolis Rock Festival είναι ότι “το μόνο που χρειάζονται οι άνθρωποι για να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν είναι να τους παρέχεις ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας”. Αυτό ακριβώς απέδειξαν περίτρανα αφού μέσα σε ελάχιστο χρόνο διοργάνωσαν το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Τρίπολης, το οποίο ήδη έχει δεκάδες συμμετοχές από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους ακόμα και από άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, ενώ συμμετέχει επίσης και το Εργαστήρι Φωτογραφίας του Φιλοτεχνικού Όμιλου Τρίπολης. Παράλληλα στόχος του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Τρίπολης είναι κάθε χρόνο να παρουσιάζεται και η δουλειά ενός προσκεκλημένου φωτογράφου της πόλης, ο οποίος για το 2024 θα είναι η Βιβή Ζάγουρα η οποία ήδη μετρά ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα τα δούμε στην έκθεση φωτογραφίας η οποία θα είναι ανοιχτή όλο το διήμερο του φεστιβάλ (5.30 μ.μ. - 12 π.μ.), στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, το οποίο πλέον εξελίσσεται σε χώρο πολυθεματικής έκφρασης.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο χώρος του φεστιβάλ κατά το διήμερο που θα διαρκεί, είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε έχει και επιθυμεί να παρουσιάσει κοινωφελή ή πολιτιστική δράση. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ήταν ο ΕΟΣ Τρίπολης ο οποίος εκτός από περίπτερο με τις δράσεις του, θα έχει στημένα ανάμεσα στα δέντρα και για όλη τη διάρκεια του διημέρου slackline (ιμάντας ισορροπίας) και fingerboard (λαβές αναρρίχησης) στα οποία μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να κάνουν ελεύθερη δοκιμή, ενώ για όποιον από τους μικρούς επιθυμεί, θα υπάρχει διαγωνισμός με τους νικητές να κερδίζουν 1 μήνα δωρεάν μαθήματα αναρρίχησης. Η είσοδος στο φεστιβάλ καθώς και η συμμετοχή σε οποιαδήποτε δράση είναι ελεύθερη, καθώς η διοργάνωση ανήκει στην κοινότητα του TRIPolis Rock Festival και είναι μη κερδοσκοπική.