Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 09:10

30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ρίχνει αυλαία με τέσσερις παραγωγές

30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ρίχνει αυλαία με τέσσερις παραγωγές

 

Με τέσσερις παραγωγές ρίχνει αυλαία το Σαββατοκύριακο το 30ο επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Καλλιτέχνες του Χορού. Οι sold out παραστάσεις, τα σεμινάρια και οι παράλληλες εκδηλώσεις έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολουθεί την εξέλιξη του Φεστιβάλ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή.

Σήμερα Σάββατο θα παρουσιαστεί στις 7 μ.μ. η παράσταση "Runa" της Lali Ayguadé στο Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στις 9 μ.μ. το "Modulus of Resilience" με την Ηρώ Κόντη και το "Lighea" με τον Thomas Martino στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, και στις 10 μ.μ. το "Until we sleep" με τον Botis Seva στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Αύριο Κυριακή, θα παρουσιαστούν εκ νέου στις 7 μ.μ. η παράσταση "Runa" της Lali Ayguadé στο Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και στις 9 μ.μ. το "Until we sleep" με τον Botis Seva στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Την ίδια μέρα (21/7), στην Navarino Agora θα ταξιδέψουν στις 8 μ.μ. το "Modulus of Resilience" με την Ηρώ Κόντη  και το "Lighea" με τον Thomas Martino.

LALI AYGUADÉ COMPANY - RUNA

Αφηγήσεις από έναν άλλο κόσμο, από μία άλλη εποχή. Σε αυτό το χαοτικό τοπίο, δύο άνθρωποι ερευνούν τα ερείπια, προσπαθώντας να φανταστούν ξανά αυτό που κάποτε υπήρξε και να συνδεθούν μαζί του. Αντιλαμβάνονται την ουσία του παρελθόντος, μεταμορφώνοντας τα ερείπια αυτά σε συμμάχους, παίζοντας παιχνίδια για να συλλάβουν τη φύση της πραγματικότητας. Το Runa αναδεικνύει την ομορφιά του εύθραυστου παρελθόντος και αναζητά αυτό το ελάχιστο που απομένει για εμάς στο παρόν. Μέσω της αφηρημένης κίνησης και μιας εσωτερικής σωματοποίησης των διαστάσεων και του βάρους, αυτοί οι χαρακτήρες μάς επαναφέρουν στον πυρήνα της ύπαρξής μας: Είμαστε όντα που διαμορφώνονται από το σκληρό πέρασμα του χρόνου. Με το σύμβολο αυτό χαραγμένο στο μυαλό μας, πώς συνεχίζουμε;

ΗΡΩ ΚΟΝΤΗ / MNΙM ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ - MODULUS OF RESILIENCE

To Modulus of Resilience αποτελεί μια ωδή στην αξία της προσπάθειας. Της προσπάθειας που αφυπνίζει τη δυνατότητα του ατόμου να αυτοκαθορίζεται, να συγκροτεί αυτόνομα τον εαυτό του και να δομεί απενοχοποιημένα τους πολλαπλούς ρόλους που επιθυμεί να επιτελεί. Σύγχρονες ιστορίες γυναικών από όλα τα μέρη της γης που έζησαν και περιορίστηκαν μέσα σε ένα υπό κατάρρευση κοινωνικό μοντέλο. Γυναίκες που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις, που βρήκαν τη δύναμη να εναντιωθούν, και εν τέλει κατάφεραν να επιβιώσουν απέναντι σε ένα σύστημα κανόνων που όριζε τον τρόπο συμπεριφοράς τους, τη θέση και το status τους, συναντώνται επί σκηνής αποθεώνοντας την κουλτούρα της αντίστασης και της πίστης σε νέες (μη) νόρμες και αρχές.

THOMAS MARTINO - LIGHEA

Η Λίγεια, η πρωταγωνίστρια της δημιουργίας του Thomas Martino [Τομάς Μαρτίνο], είναι ένα θαλάσσιο πλάσμα με αλλόκοτη γοητεία. Εμπνευσμένη από το παραμύθι του 1956 του Giuseppe Tomasi di Lampedusa, η Λίγεια είναι ένα πλάσμα της θάλασσας. Μισή γυναίκα, μισή ψάρι, σέρνει το σώμα της με κομψότητα και χάρη, όμως το βλέμμα της παραμένει κενό, σαν η ίδια να απουσιάζει. Το μαγευτικό της τραγούδι σαγηνεύει έναν όμορφο νεαρό άνδρα και η συνάντησή τους ενεργοποιεί έναν καταιγισμό συναισθημάτων και συλλογισμών. Ακολουθεί ένα ντουέτο αφιερωμένο στην επικοινωνία, ο διάλογος μιας μοναδικής, υπερφυσικής αγάπης και αλληλοϋποστήριξης. Ένα έργο που καθρεφτίζει την ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής να βυθιστεί στον απέραντο ωκεανό της φαντασίας.

BOTIS SEVA - UNTIL WE SLEEP

Η πιο πρόσφατη θεατρική παραγωγή Hip Hop του Botis Seva [Μπότις Σίβα], Until We Sleep, είναι ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται από την αντίσταση στην αλλαγή. Μια μοναχική γυναίκα, που αγωνίζεται κάτω από την πίεση του ηγετικού της ρόλου, αναζητά την πίστη καθώς καθοδηγεί μια περιπλανώμενη κοινότητα μέσα από τα μεταβαλλόμενα περάσματα του χρόνου. Με ένα ουράνιο μείγμα κρουστών και λαρυγγικών ήχων, η μουσική οδηγεί αβίαστα στην κυματοειδή κίνηση των Far From The Norm. Τα φτερωτά κοστούμια δημιουργούν φευγαλέες εικόνες πολεμιστών, μεταμορφώνοντας την προηγούμενη ταυτότητά τους, ενώ το φως διαπερνά τη σκηνή, μετατρέποντάς την σε ένα ανελέητο πεδίο δοκιμών και υπενθυμίζοντάς μας μια ανώτερη δύναμη που σμιλεύει την πραγματικότητά μας.

Προπώληση εισιτηρίων γίνεται ηλεκτρονικά στο ticketmaster.gr και στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (11 π.μ.-1 μ.μ. & 6 μ.μ.-10 μ.μ.). Η είσοδος στις παραστάσεις της Κεντρικής Πλατείας και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.