Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024 08:00

Καλαμάτα: Ερχεται για 11η χρονιά το "Αρτος - Οίνος - Ελαιον" (βίντεο)

Καλαμάτα: Ερχεται για 11η χρονιά το "Αρτος - Οίνος - Ελαιον" (βίντεο)

 

Ο επιτυχημένος θεσμός του Δήμου Καλαμάτας "Αρτος - Οίνος - Ελαιον" συμπληρώνει φέτος 11 χρόνια και θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 11 Αυγούστου.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο "Μπακάλικο" και συμμετέχουν δεκατέσσερις Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σύλλογοι Γυναικών από τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν δεκαέξι αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις από τη Μεσσηνία. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στο Πάρκο Σιδηροδρόμων (χώρος πατινάζ).

Όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη 1/8, ο υπεύθυνος των δράσεων Νίκος Κισκήρας, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο "Μπακάλικο", που πλέον έχει εκλείψει, και το κοινό θα γυρίσει πίσω στην εποχή της οκάς και της χύμα πώλησης προϊόντων, όπου τα ζυγίσματα γίνονταν χειροκίνητα, με τις παραδοσιακές ζυγαριές.

Στη στήριξη και φέτος της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις, Σωτήρης Κριτσωτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι ο Δήμος και η Κ.Ε. Φάρις στηρίζουν δράσεις που αφορούν τη διατήρηση των παραδόσεών μας και συμβάλλουν στην επαφή των νεότερων γενιών με τα έθιμα του τόπου μας.

Στην 11η "Αρτος-Οίνος-Ελαιον" θα παρασκευαστούν από τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων παραδοσιακά εδέσματα που έχουν ως βάση τους το αλεύρι, το λάδι, το κρασί - όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης - αλλά και την τοπική αγκινάρα, το ρύζι, τη χονδροκατσαρή ντομάτα και το κρεμμύδι. Τοπικές παραδοσιακές πρώτες ύλες, με στόχο την ανάδειξη των παραδόσεων της Μεσσηνίας αλλά και των παραδοσιακών ποικιλιών των λαχανικών μας, καθώς και των χειροποίητων ζυμαρικών. Έτσι, θα παρασκευαστούν ζωντανά, με τη συμμετοχή και παιδιών από το κοινό, χειροποίητες χυλοπίτες και τραχανάς, ενώ θα ετοιμαστούν και άλλα παραδοσιακά εδέσματα, όπως γαλόπιτα, μουσταλευριά, στριφτά μακαρόνια, ζυμωτό ψωμί κ.ά.

Στη γιορτή αυτή της παράδοσης και των αυθεντικών γεύσεων συμμετέχουν: Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης, Σύλλογος Γυναικών Μικρομάνης - Μαρία Πολυδούρη, Πολιτιστικός Σύλλογος Μ. Μαντίνειας - Οι Μαντιναίοι, Σύλλογος Γυναικών Νερόμυλου, Σύλλογος Γυναικών Άριος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρομάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λαδαίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμιού, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μανιακίου, Σύλλογος Απανταχού Μικρομαναίων, οικογένεια Δημόπουλου Θουρίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παράδεισος Καλαμάτας.

Θα παρουσιαστούν 16 αυθεντικές Μεσσηνιακές γεύσεις: Μπουκιές, κορκοφίγκι, γαλόπιτα, ρυζόγαλο, λαλαγκόψωμο, λαλαγγίδες, τραχανά ορεινό,  τραχανά πεδινό, άγριες αγκινάρες, μουσταλευριά, στριφτά μακαρόνια, λαλάγγια, χυλοπίτες, χυλοπιτένια μακαρόνια, ντοματοκεφτέδες, ζυμωτό ψωμί.