Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2024 16:30

Εκθεση του Stuart Cox στην Καλαμάτα:: "Η ανεπάρκεια της λογικής"

Εκθεση του Stuart Cox στην Καλαμάτα:: "Η ανεπάρκεια της λογικής"

Εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ. η έκθεση του Stuart Cox με τίτλο "Η ανεπάρκεια της λογικής", η οποία θα φιλοξενηθεί στον χώρο τέχνης «Α49» στην Καλαμάτα μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Ο Stuart Cox είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ολοκλήρωσε την επίσημη εκπαίδευσή του στις Καλές Τέχνες στο The Slade School of Fine Art (University College London) στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του '70 υπό την καθοδήγηση του Βρετανού καλλιτέχνη, Malcolm Hughes, και των καθηγητών Sir William Coldstream και του Sir Lawrence Gowing. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ενασχόλησης, τα κύρια σημεία αναφοράς του ήταν τα αριθμητικά και γεωμετρικά συστήματα και οι Χρωματικές Θεωρίες του Γκαίτε, κυρίως εκείνες που αναφέρονται στις “έγχρωμες σκιές”.

Οι παραπάνω αναφορές σε αριθμητικά και γεωμετρικά συστήματα στηρίζουν το έργο του μέσω του φωτός, της ζωγραφικής σε καμβά και τις τρισδιάστατες εγκαταστάσεις. Η έκθεση αυτή αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ελαιογραφίες σε καμβά και σχέδια με μελάνι σε χαρτί.

Αν και εντάσσεται στη μοντερνιστική και φορμαλιστική παράδοση, το έργο του έχει αγκαλιάσει την ψηφιακή τεχνολογία και τα συστήματα που βασίζονται σε υπολογιστές από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, χωρίς τα οποία πολλά από τα τρέχοντα έργα δεν θα ήταν δυνατά.

Εκτός από τη φορμαλιστική δομή, η πιο πρόσφατη δουλειά του διαπραγματεύεται την προαιώνια ανθρώπινη πάλη μεταξύ της λογικής και του λογικού εαυτού μας, καθώς και των συναισθημάτων και των παθών μας. Το στοιχείο του χρώματος ήταν πάντα ένα σημαντικό σημείο εστίασης, ακόμη και σε έργα όπου έχει αφαιρεθεί σκόπιμα.

Από τότε που απέκτησε ένα χώρο δημιουργίας στην Καλαμάτα το 2002, η επιρροή της Ελλάδας, τα χρώματα και το φως της, ενέπνευσαν και κυριάρχησαν στη διάθεση και τη χρήση του χρώματος στα έργα του Stuart.

Αυτή η έκθεση, με τίτλο "Η ανεπάρκεια της λογικής" (The Inadequacy of Logic), είναι το αποκορύφωμα 22 χρόνων δημιουργίας του Stuart σε καμβά. Αντιπροσωπεύει επίσης την ένθερμη σχέση του με την πόλη της Καλαμάτας.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 11 π.μ.-2 μ.μ. και 6 μ.μ.-9 μ.μ., καθώς και το Σάββατο 11 π.μ.-2 μ.μ., μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.