Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 08:30

Νικητής σε διαγωνισμό ο Παναγής Χρυσοβέργης

Γράφτηκε από την

Ο Μεσσήνιος φωτογράφος Παναγής Χρυσοβέργης είναι ο μεγάλος νικητής για το εθνικό βραβείο στα Παγκόσμια Φωτογραφικά Βραβεία της Sony για το 2014.

Τα εθνικά βραβεία τιμούν την καλύτερη φωτογραφία ενός φωτογράφου από μία χώρα, ενώ οι κατά τόπους κριτικές επιτροπές αποτελούνται από έμπειρους φωτογράφους της ίδιας χώρας. Σε αυτή την κατηγορία έλαβαν μέρος 38 χώρες.

Η φωτογραφία που κέρδισε, δείχνει έναν καταυλισμό Σύρων προσφύγων στην ιορδανική έρημο, στον οποίο φιλοξενούνται πάνω από 140.000 Σύροι πρόσφυγες. Ο καλλιτέχνης έχει ταξιδέψει σε διάφορα σημεία του κόσμου και το θέμα της μετανάστευσης και του αποχωρισμού τον έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα.

Ο Παναγής Χρυσοβέργης, με καταγωγή από τον Αρι, γεννήθηκε το 1978. Κατέχει πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Αθήνας, ενώ το 2002 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εχει εργαστεί ως μηχανικός για 7 συναπτά έτη στη δική του επιτυχημένη επιχείρηση. Εν τω μεταξύ, συνέχισε τη φωτογραφία ως χόμπι και το 2010, μετά από εξετάσεις στο ΤΕΙ Αθήνας, κατάφερε να περάσει στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, κάνοντας το χόμπι του επιδίωξη της ζωής του. Το 2012, παρακολούθησε το πρόγραμμα «Φωτορεπορτάζ και Documentary Photography" στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας (ICP) της Νέας Υόρκη. Από το Σεπτέμβριο του 2013 είναι φοιτητής της Ecole Nationale Superieure de la Photographie (ENSP). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια, μαζί με παγκοσμίου φήμης φωτογράφους, όπως οι Patrick Zachmann (Magnum Οργανισμός), Νίκος Οικονομόπουλος (Magnum Οργανισμός), Bruce Gilden (Magnum Οργανισμός), Ed Kashi (National Geographic) και Πλάτων Ριβέλλης (Μουσείο Μπενάκη). Εχει τραβήξει εικόνες για την ανθρωπιστική κρίση, με έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο. 

Σήμερα, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος και συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Παναγής Χρυσοβέργης έχει πλέον ως βάση του το Παρίσι. Περισσότερα για τις δουλειές και τις εκθέσεις του μπορεί κανείς να δει στο www.panayischrysovergis.com.