Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 11:49

"Αντιγόνη" στο Κάστρο Καλαμάτας από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας

 

 

Για 3 παραστάσεις θα έρθει στην Ελλάδα η παράσταση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας "Αντιγόνη" και μία από αυτές θα δοθεί στο κάστρο της Καλαμάτας. Η πρώτη θα φιλοξενηθεί στο  Φεστιβάλ Βύρωνα (Θέατρο Βράχων) την Τετάρτη 30 Ιουλίου, η δεύτερη  στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και η τελευταία στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας το Σάββατο 2 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ.

 

Η πρεμιέρα της παράστασης είχε γίνει το Φεβρουάριο στη Ρωσία. Ηταν το αποκύημα της συνεργασίας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και του Θεάτρου της Μόσχας «Luna “Theater”» σε σκηνοθεσία του γνωστού δραματουργού και σκηνοθέτη Αλεξάντρ Σμολιακώφ. To όλο εγχείρημα είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα.

Η αρχαία Ελληνική τραγωδία του Σοφοκλή αποτελεί ένα από τα ομορφότερα δείγματα της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς, σύμβολο συνέπειας στο χρέος, στους άγραφους νόμους, πίστης σε διαχρονικές αξίες και ιδανικά, φορέα μηνύματος καθολικής αγάπης, ανθρωπιάς, ανθρωπισμού, πραγματικής αρετής.  

Αποσπάσματα της τραγωδίας απαγγέλλονται στην αρχαία και νέα Ελληνική γλώσσα, το δε μεγαλύτερο μέρος της αποδίδεται στη Ρωσική. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδύονται ο διακεκριμένος ομογενής ηθοποιός της Ρωσίας Ευκλείδης Κιουρτζίδης (Κρέων) και η Θεοδώρα Γιαννίτση (Αντιγόνη). Η μουσική είναι του Νίκου Ξανθούλη. Η παράσταση θα παιχτεί με Ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η "Αντιγόνη" εγκαινίασε το Φεστιβάλ «2014 – έτος πολιτισμού» της πόλης Ουλιάνοβσκ (25-26/04/2014), το οποίο έγινε υπό την αιγίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πρεσβείας της Ε.Ε. στη Μόσχα.

Η παράσταση τιμήθηκε από το 11ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Εθνικών Θεάτρων «Μόσχα - Πόλη του κόσμου» με 3 βραβεία: για την ηθοποιό Δώρα Γιαννίτση στο ρόλο της Αντιγόνης, παραγωγής για το «Luna Theater» και για τα σκηνικά του Кωνσταντίν Ρόζανοβ.                            

Η παράσταση είναι παραγωγή του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα τη Μόσχα (www.hecucenter.ru) σε συνεργασία με το θέατρο της Μόσχας "Luna Theater" και στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το θέατρο «Αργώ» και την «LPart». Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Λευτέρη Πλασκοβίτη.

 

Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ στην προπώληση και 12 στο ταμείο.