Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014 08:45

Αυγουστιάτικη πανσέληνος σε κάστρα και αρχαιολογικούς

Γράφτηκε από την

Ανοικτό θα είναι για το κοινό το Κάστρο της Καλαμάτας σήμερα Κυριακή με αφορμή την πανσέληνο, από τις 10 μ.μ. έως τις 2 τα ξημερώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι επισκέπτες θα πρέπει ωστόσο να ακολουθούν τις υποδείξεις των φυλάκων, για την ασφάλεια τόσο των ίδιων, όσο και του αρχαιολογικού χώρου, ενώ υπενθυμίζεται ότι εντός του αρχαιολογικού χώρου απαγορεύεται το κάπνισμα. Προσβάσιμος θα είναι ο εσωτερικός (άνω) περίβολος του κάστρου και ο χώρος του θεάτρου και όχι οι διαδρομές του εξωτερικού (κάτω) περιβόλου. 

Μέσα στο Κάστρο, ο κόσμος μπορεί να δει την παρουσίαση 3 έργων αναστήλωσης και συντήρησης που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Τα έργα αφορούν τους Βυζαντινούς ναούς: Αγ. Σοφίας Λαγκάδας, Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας, Ανάληψης Φιλιατρών. Στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου εκτίθενται πινακίδες με σχετικό φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό, όπως επίσης και ο μαρμάρινος ελκυστήρας από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Νομιτσί, που είχε κλαπεί το 1998 και επαναπατρίστηκε το 2012. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει και η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας και την ομάδα «Πάμε βόλτα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στον Αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σήμερα Σάββατο έχει προγραμματιστεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων στις 7 μ.μ. από την αρχαιολόγο της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ Μαίρη Τσουλάκου. Αύριο Κυριακή θα γίνει περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στις 8 μ.μ., καθώς και η παρουσίαση του Ανοικτού Εργαστηρίου Γλυπτικής από το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας. Θα ακολουθήσει η μουσική βραδιά «Στου φεγγαριού τις μουσικές» σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Στέκι στον πεζόδρομο ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και το Μπενάκειο κτήριο στις 9.30 μ.μ. Παίζουν οι: Πέτρος Κατσούλης (πιάνο), Κωνσταντίνα Κορμά (τραγούδι), Δανάη Κουβαρά (τραγούδι), Γιώργος Κουφαλάκος (βιολί και τραγούδι) και Βαγγέλης Σαββίδης (ηλ. κιθάρα). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Γιορτή Πανσελήνου διοργανώνει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πηδήματος, αύριο Κυριακή στο Πάρκο Πηδήματος, με τη λαϊκή ορχήστρα "Σπονδές", στις 9.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.