Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015 11:12

Διεθνές επιστημονικό Συμπόσιο: Η Πέμη Ζούνη συνάντησε την Μελίνα Μερκούρη στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης

Διεθνές επιστημονικό Συμπόσιο: Η Πέμη Ζούνη συνάντησε την Μελίνα Μερκούρη στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης

Ανοιξαν χθες το απόγευμα στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης οι εργασίες του τριήμερου επιστημονικού και πολιτιστικού διεθνούς συμποσίου με θέμα «Δημοκρατία - Ελληνισμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη». Η χθεσινή πρώτη μέρα εργασιών κορυφώθηκε με θεατρικό δρώμενο στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης, όπου η Πέμη Ζούνη συνάντησε την Μελίνα Μερκούρη και Μαργαρίτα Γκινοσάτη τραγούδησε.

Η γνωστή ηθοποιός Πέμη Ζούνη, μιλώντας για τη Μελίνα λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, χαρακτήρισε την αξέχαστη καλλιτέχνιδα και πολιτικό ως ένα πλάσμα υπέροχα άναρχο, που ποτέ της δεν μπήκε σε καλούπια. Αν όμως ήθελε κάποιος να την προσδιορίσει ως προσωπικότητα, θα χρησιμοποιούσε δύο λέξεις: Δημοκρατία και Πολιτισμό, δύο έννοιες που όπως είπε η Πέμη Ζούνη, διαπνέουν τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής της μεγάλης Ελληνίδας. Απλή και σταρ, γενναιόδωρη και την ίδια στιγμή εκρηκτική, μια γυναίκα που ήξερε να συγχωρεί και να γελάει από την ψυχή της με εκείνο το βροντώδες γέλιο της, που η Πέμη Ζούνη βίωσε από κοντά όταν ένα καλοκαίρι τη σκηνοθετούσε ο σύντροφος της Μελίνας Ζυλ Ντασέν.  

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Σήμερα Σάββατο, σε ό,τι αφορά το επιστημονικό μέρος του συμποσίου, οι εργασίες ξεκινούν στο Φιλοσοφικό Κέντρο, στις 10 το πρωί, με τους χαιρετισμούς του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Δημήτρη Πλευράκη (το συμπόσιο γίνεται υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕ), της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης του Δήμου  Μεσσήνης (ΚΕΑΔΗΜ) Γωγώς Παναγοπούλου, που συνδιοργανώνει το συμπόσιο μαζί με το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, εκ μέρους του οποίου χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρός του Σταύρος Μηλιώνης - καθώς και εκ μέρους της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, ο Παναγιώτης Μπαζίγος.

Οι ομιλίες με θεματική «Περιφερειακή ανάπτυξη και απόδημος ελληνισμός» ξεκινούν στις 11 το πρωί, στον ίδιο χώρο και ολοκληρώνονται μετά τη 1 το μεσημέρι. Ομιλητές είναι οι: Αγγελος Κότιος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ιωάννης Γρυπιώτης, δήμαρχος Ευρώτα. Δρ. Μανώλης Κουτουλάκης, εμπειρογνώμονας τοπικού και περιφερειακού Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ερευνητής Πανεπιστημίου Πειραιά. Μιχάλης Χρηστάκης, πολιτικός επιστήμων - διεθνολόγος, γεν. γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης». Γιώργος Γαλανός, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά. Σταύρος Μηλιώνης, πρόεδρος ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων.

 

«ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΡΜΥΡΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΑΝ ΝΕΡΟ»

Η δεύτερη μέρα του συμποσίου κορυφώνεται απόψε στις 9 το βράδυ υπό το φως της κόκκινης πανσελήνου, με το 3ο Αντάμωμα των Απανταχού Μεσσηνίων και μουσική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τον Γιώργο Κουρουπό στο πιάνο, τραγούδι από τη σοπράνο Αρτέμιδα Μπόγρη και απαγγελία από την σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Χθες μάλιστα στο Δημαρχείο Μεσσήνης δόθηκε σχετική συνέντευξη Τύπου για την εν λόγω βραδιά, παρουσία των προαναφερόμενων καλλιτεχνών και της ποιήτριας, τους οποίους καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος. 

Η βραδιά θα εναλλάσσεται με ποιήματα τα οποία θα αφηγείται η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και μελοποιημένα ποιήματα, που θα τραγουδά η Αρτέμιδα Μπόγρη. Το πρόγραμμα είναι ως εξής: ποίημα "Ανάμεσα σε δύο ύπνους", Γιώργος Σαραντάκης , τραγούδι "Βορειοανατολική Παλάμη", Ανδρέας Εμπειρίκος.

Ποίημα "Πολλές φορές", Σαπφώ, ανασύνθεση κι απόδοση Οδυσσέας Ελύτης και τραγούδι "Μονάχη κι έρημη", Σαπφώ, ανασύνθεση κι απόδοση Οδυσσέας Ελύτης. Τραγούδι "Ανέβαινε ψηλά η Πανσέληνος", Σαπφώ, ανασύνθεση κι απόδοση Οδυσσέας Ελύτης. Ποίημα "Αγγελε μόνο στ' όνειρο", ("Ελεύθεροι πολιορκημένοι" απόσπασμα), Διονύσιος Σολωμός και τραγούδι "Εστησ' ο Ερωτας χορό", ("Ελεύθεροι πολιορκημένοι" απόσπασμα), Διονύσιος Σολωμός, ποίημα "Το όνειρο", Διονύσιος Σολωμός και τραγούδι "Δε μ' αγαπάς", Διονύσιος Σολωμός.

Ποίημα "Ο Φυλλομάντης", Οδυσσέας Ελύτης και τραγούδι "Ολβια Ντόννα", Οδυσσέας Ελύτης. Ποίημα "Φεγγάρι", Τέλλος Αγρας και τραγούδι "Νύχτα τεσσάρων φεγγαριών", Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μετάφραση Ανδρέας Αγγελάκης, ποίημα "Το τραγούδι που ποτέ δεν θα πω", Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μετάφραση Αρης Δικταίος και τραγούδι "Μισοφέγγαρο", Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μετάφραση Ανδρέας Αγγελάκης και τραγούδι "Σερενάτα", Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μετάφραση Ανδρέας Αγγελάκης. Ποίημα "Μπεμπελούνα", Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τραγούδι "Η χαμένη μπεμπελούνα και Μπεμπελούνα σιωπηλή", της Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Ποίημα και τραγούδι το "Μονόγραμμα (II,III)", Οδυσσέας Ελύτης και τραγούδι "Μαζί σου", Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Ποίημα "Ασμα" ("Κρυφοχώρι" απόσπασμα), Μάτση Χατζηλαζάρου και τραγούδι "Κάθε φορά", Ρένα Αποστολοπούλου και "Φοβάμαι", Ρένα Αποστολοπούλου. Ποίημα "Το φεγγαράκι απόψε", Κώστας Καρυωτάκης και τραγούδι "Ονειρο του φεγγαριού", Ιουλίτα Ηλιοπούλου και "Ονειρο", Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Ποίημα "Το χέρι", Νίκος Εγγονόπουλος και τραγούδι "Φωτιά" (από τα έξι τραγούδια για ποντίκια), Γιώργος Κουρουπός και "Νανούρισμα" του ίδιου. 

Σήμερα επίσης Σάββατο στις 11.30 το βράδυ είναι προγραμματισμένο beach party νεολαίας, Full Moon-Full Energy, "Buca Buca Mare".  

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αύριο Κυριακή 30 Αυγούστου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στην Αρχαία Μεσσήνη στις 12 το μεσημέρι, στις 2 το μεσημέρι Workshop νεολαίας «Η Δημοκρατία σήμερα». Στις 8 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία της Ελένης Βλάσση «Ενας Θεός Γεννιέται», στην πλατεία Μεσσήνης, και οι εκδηλώσεις κλείνουν στις 9 το βράδυ με το αντάμωμα Μεσσηνίων με Κρητικούς στην πλατεία Μεσσήνης, με μουσικές και τοπικά εδέσματα από Σωματεία και Ενώσεις της Μεσσηνίας και της Κρήτης - θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι. 

Ολες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο. 

Ν.Κ.