Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 16:08

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ηλ. Καραμπάτσου για τη σταφιδική εξέγερση στην Κυπαρισσία

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ηλ. Καραμπάτσου για τη σταφιδική εξέγερση στην Κυπαρισσία

Το βιβλίο του Ηλία Ε. Καραμπάτσου "Η σταφιδική εξέγερση του 1935, ο ατέρμονος ‘‘Μεσοπόλεμος’’ της αγροτιάς" παρουσιάστηκε στην Κυπαρισσία την περασμένη Παρασκευή.

Την παρουσίαση είχε αναλάβει το βιβλιοπωλείο «Αρχονταρίκι» του Δημήτρη Αβδάλα. Η εκδήλωση έγινε στον πολύ γνωστό χώρο του αγροκτήματος καρπουζιών και μαρουλιών «Ομορφιές και δυσκολίες» του Δημήτρη Τσίγκανου, μεταξύ Τερψιθέας και Φαρακλάδας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Δημήτρης Πετρόπουλος - που «άνοιξε» και την εκδήλωση - αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας των Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, ο οποίος αναφέρθηκε στις οικονομικές διαστάσεις και το ρόλο τους στην κοινωνική πραγματικότητα της εποχής.  

Ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική πραγματικότητα της Κυπαρισσίας, τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά στην διαδρομή της, από την επανάσταση του ΄21 έως τα μεγάλα σταφιδικά γεγονότα του ΄35, έκανε ο δάσκαλος του 2ου Δημοτικού Σχολείο Κυπαρισσίας Αριστείδης Γκιουλής. Η Τζένη Ιακωβάκη πτυχιούχος Διοίκησης Οικονομίας, διάβασε αποσπάσματα από σημαντικά κείμενα ιστορικών πηγών εκείνης της εποχής.

Ο συγγραφέας Η. Καραμπάτσος, στο βιβλίο του πραγματεύεται την πορεία του σταφιδικού ζητήματος «από τα μέσα», διότι εκτός από απόγονος πρωταγωνιστών εκείνης της γενιάς, η κατάθεσή του - πέρα από τις πηγές - αποτελεί επιπλέον συνεισφορά των λαογραφικών μαρτυριών της συλλογικής μνήμης από «πρώτο χέρι». Και αποτελεί μια συμβολή στην τοπική Μεσσηνιακή ιστορία που «σημάδεψε» έναν ολόκληρο αιώνα, δίδοντάς στον αναγνώστη το έναυσμα να προβληματιστεί για το σήμερα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Σύγχρονη Σκέψη".