Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 17:56

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Δοξιάδη 

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Δοξιάδη 

 

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Δοξιάδη διοργανώνουν το στέκι πολιτισμού ''Μπουκαδούρα'' (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας), σήμερα στις 9 μ.μ. Εκεί θα μιλήσουν οι: Αντωνία Χριστοπούλου πολεοδόμος - χωροτάκτης, Κική Μουντανέα αρχιτέκτων μηχανικός.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ (διάρκειας 31 λεπτών) από τη σειρά ''Πορτρέτα και διαδρομές Ελλήνων αρχιτεκτόνων'' με την επιστημονική επιμέλεια του Γιώργου Τζιρτζιλάκη.

 

Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης γεννήθηκε το 1913. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ το 1935 κι ένα χρόνο αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Charlottenburg του Βερολίνου. Το 1937 διορίστηκε μηχανικός της Πολεοδομικής Υπηρεσίας της Διοικήσεως Πρωτευούσης. Από το 1940 ως το 1945 διετέλεσε Προϊστάμενος της Πολεοδομικής Υπηρεσίας και προϊστάμενος του ΓΧΠΜΕ. Στη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε αρχηγός της αντιστασιακής ομάδας ''Ήφαιστος'' ενώ εξέδιδε το περιοδικό ''Χωροταξία-Πολεοδομία-Αρχιτεκτονική'' (το μοναδικό έντυπο τεχνικού περιεχομένου σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη). Μετά την Απελευθέρωση, το 1945, ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ειδικός σε θέματα ανοικοδόμησης, συμμετείχε σε διεθνείς αποστολές. Την περίοδο 1945-1951 υπήρξε ένα από τα βασικά πρόσωπα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Το 1951 εγκατέλειψε τις δημόσιες θέσεις και ίδρυσε το Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη. Το 1959 ίδρυσε το Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και τον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ομιλο. Το 1963 ίδρυσε το Αθηναϊκό Κέντρο Οικιστικής. Το 1969 έφερε τον πρώτο υπολογιστή στην Ελλάδα. Πέθανε από σπάνια αρώστεια στις 28 Ιουνίου 1975.