Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 13:20

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (237 μέρος)

Γράφτηκε από τον
Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (237 μέρος)

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνεδρίου Γαργαλιάνων πιάνει αμέσως δουλειά. Σε τηλεγράφημα του προέδρου Θόδωρου Κορμά προς τους αρμοδίους που στάλθηκε την 1η Αυγούστου 1935 αναφέρονται τα εξής: «Εκτελεστική Επιτροπή Πανσταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων αναμένει ταχείαν απάντησιν επί αποσταλέντος ψηφίσματος.

Σταφιδοπαραγωγικός κόσμος, τελών εν επιφυλακή, αναμένει με αγωνίαν άμεσον ικανοποίησιν αιτημάτων του. Δηλώσεις υπουργού Εθνικής Οικονομίας περί αποστολής πρακτικών συνεδρίου καθίστανται ακατανόητοι, δεδομένου ότι το αποσταλέν υμίν ψήφισμα αποτελεί απόφασιν συνεδρίου. Προ πάσης αποφάσεως επί αιτημάτων συνεδρίου, διατάξατε αμέσως παραλαβήν χλωράς σταφίδος καθόσον το ζήτημα τούτο επιτείνει δικαίαν αγανάκτησιν σταφιδοπαραγωγών διά την παντελή εγκατάλειψιν ζητημάτων των.

Περαιτέρω παρέλκυσις ζητημάτων ή αναβολή λήψης αποφάσεων ή μη ικανοποποίησις αιτημάτων υποβληθέντος υμίν ψηφίσματος συνεδρίου, αποτελούντος την θέλησιν ολόκληρου του παραγωγικού κόσμου, επιδεινώνει την κατάστασιν των σταφιδοπαραγωγών και εγκυμονεί κινδύνους, διά τους οποίους θα είνε υπεύθυνοι οι αρμόδιοι. Με δικαιολογημένην αγανάκτησιν σταφιδοπαραγωγικός κόσμος αποδοκιμάζει την γενομένην ενταύθα τρίωρον παρωδίαν συνελεύσεως ΑΣΟ, λαβούσαν χώραν με μοναδικόν σκοπόν αφ' ενός τον τορπιλισμόν του συνεδρίου και αφ' ετέρου την συγκάλυψιν και δικαιολογίαν άσκοπου σπατάλης εκατοντάδων εκατομμυρίων, προερχόμενων από τον τίμιον ιδρώτα των σταφιδοπαραγωγών» (1178).

Στο μεταξύ, ανάμεσα στους παραγωγούς της περιοχής Θουρίας και Αρι επικρατεί αναβρασμός καθώς καθυστερεί η παραλαβή χλωρής σταφίδας:

«Πολυμελής επιτροπή σταφιδοπαραγωγών της Θουρίας παρουσιάσθη χθες ενώπιον του Νομάρχου Μεσσηνίας κ. Κίτσου και εζήτησεν παρ’ αυτού να ενεργήση δια να αρχίση η παραλαβή χλωράς σταφίδος υπό του ΑΣΟ προς οινοποίησιν. Μετά την οινοπνευματοποίηση του γλεύκους εκκενώθησαν αρκεταί δεξαμεναί ώστε να μην υπάρχει πλέον λόγος να καθυστερή η παραλαβή χλωράς σταφίδος. Η επιτροπή ετόνισεν προς τον κ. Νομάρχην ότι οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν φθάσεις εις το έσχατον σημείον ενδείας αναμένουν δε να πωλήσουν το προϊόν των διά να εξοικονομηθούν. Ο Νομάρχης συνέστησε εις τους σταφιδοπαραγωγούς να έχουν υπομονήν διότι εφ’ όσον είναι όλα έτοιμα θα παραληφθή και η χλωρά σταφίς. Ο κ. Νομάρχης επεκοινώνησε αργότερον τγηλεφωνικώς μετά του Αυτονόμου Σταφιδικού Οργανισμού και εζήτησεν να επιταχυνθή η παραλαβή της χλωράς σταφίδος. Παρά του ΑΣΟ εδόθη η διαβεβαίωσις ότι η παραλαβή της χλωράς θα αρχίση από της 7ης τρέχοντος μηνός» (1179).

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της “Σημαίας” οι παραγωγοί χλωράς είναι στο πόδι καθώς πιέζονται και από τους “πιστωτάς” (τους τοκογλύφους δηλαδή) που τους έχουν δανείσει:

«Η υπόθεσις της παραλαβής χλωράς σταφίδος κρατεί εν εκνευρισμώ τους σταφιδοπαραγωγών των περιφερειών μας οι οποίοι ανέμενον όπως από του πρώτου πενθημέρου του Αυγούστου αρχίση η παραλαβή χλωράς σταφίδος. Η ωρίμανσις εγένετο ήδη και ο υπερβολικός καύσων αποβαίνει προς ζημίαν των παραγωγών, οι οποίοι δεν δύνανται ν΄αποξηράνουν την σταφίδα. Επιβάλλεται να συντομεθή ο χρόνος διά την παραλαβήν της χλωράς προς αποσόβησιν εξεγέρσεων. Αύριον (σήμερον) πρόκεται να συγκροτηθούν εις όλα τα κέντρα συγκεντρώσεις των σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι θ’ αποστείλουν τηλεγραφήματα προς το υπουργείον Εθνικής Οικονομίας και προς την Διοίκησιν του ΑΣΟ και θα ζητήσοιυν την άμεσιν έναρξιν της παραλαβής. Δέον να σημειωθή ότι ο εκνευρισμός των παραγωγών οφείλεται και εις τας πιέσεις των πιστωτών των, οι οποίοι ζητούν να ειπράξουν τώρα τα ποσά τα οποία διέθεσαν διά την τροφοδότησιν των αγροτών κατά τους μήνας της ενδείας των» (1180).

Μετά το συνέδριο Γαργαλιάνων, οι σταφιδοπαραγωγικές περιοχές αρχίζουν να μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων, και η πρώτη κινητοποίηση γίνεται στο χωριό του Τάση Κουλαμπά, το Χαρακοποιό:

«Παρακαλούμεν καταχωρήσατε εις τα στήλας εφημερίδας σας κάτωθι έκκλησιν προς απάσας εργατικάς, υπαλληλικάς και επαγγελματικάς οργανώσεις. Λαός Χαρακοποιού και περιχώρων συνελθών εις πάνδημον συλλαλητήριον ποιείται έκκλησιν προς υμάς όπως ενισχύσητε διά παντός μέσου αγώνα του προς αποδοχήν υπό κυβερνήσεως αιτημάτων υποβληθέντων 29 Ιουλίου υπό σταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων καθόσον διά της ικανοποιήσεως τούτων παρέχονται τα μέσα της συντηρήσεώς του.

Επίτροπή Συλλαλητηρίου

Ιωαν. Παπαμικρούλης, Βασ. Γκαρδιακός, Π. Πασσαγιώτης, Θεοδ. Καυκαλάς, Αλκιβ. Τριανταφυλλάκης, Αθ. Δαριωτάκης» (1181).

Οι πληροφορίες για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν δημιουργούν κλίμα αναστάτωσης ανάμεσα στους παραγωγούς:

«Σύμφωνα με ειδήσεις σ' όλες τις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες της Πελοποννήσου υπάρχει μεγάλος αναβρασμός ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι το κράτος και ο ΑΣΟ θα καθορίσουν τις τιμές της σταφίδας κάτω από 3.500 δρ., ποσό που οι σταφιδοπαραγωγοί το θεωρούν το ελάχιστο που μπορούν να δεχτούν. Ο Πεσματζόγλου πριν από μέρες είχε δηλώσει ότι οι διαδόσεις περί υποτίμησης της σταφίδας […] θα αγοραστεί από τους σταφιδοπαραγωγούς σε ικανοποιητικές τιμές. Ο "Ριζοσπάστης" είχε ξεσκεπάσει τότε τις δηλώσεις αυτές ότι απέβλεπαν να κάνουν τους σταφιδοπαραγωγούς να ησυχάσουν. Τώρα όμως αποδείχνονται σωστά αυτά που γράψαμε και ψέματα αυτά που δήλωνε ο Πεσματζόγλου.

Σχετικό με τις προθέσεις για υποτίμηση της σταφίδας είνε και το ότι οι διευθυντές των υποκαταστημάτων των Γενικών Αποθηκών παρουσιάζουν στις εκθέσεις τους ότι η παραγωγή της σταφίδας είνε μεγάλη. Πράγμα που διαψεύδεται απ' το γεγονός ότι στην Ηλεία και τη Μεσσηνία η σταφιδοπαραγωγή έχει καταστραφεί κατά 20%. Ολα αυτά, λοιπόν, έχουν προκαλέσει μεγάλη αγανάχτηση ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οργανώνονται για την Κυριακή μεγάλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σ' όλες τις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες για τον καθορισμό του κανονισμού ικανοποιητικών τιμών και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που διατυπώθηκαν στο συνέδριο των Γαργαλιάνων» (1182).

«Μεταξύ των σταφιδοπαραγωγών της υπαίθρου Μεσσηνίας επικρατεί μέγας αναβρασμός, συνεπεία της στάσεως της κυβερνήσεως έναντι των αποφάσεων του συγκληθέντος από δεκαημέρου σταφιδικού συνεδρίου Γαργαλιάνων.

Ως γνωστόν κατά το συνέδριον εκείνο ενεκρίθη και απεστάλη προς την κυβέρνησιν μακροσκελές ψήφισμα, εις το οποπίο υπεδεικνύοντο τα μέτρα εκείνα δι’ ών θ’ ανεκουφίζοντο οι σταφιδοπαραγωγοί. Εν τούτοις μολονότι από της χθες εξέπνευσεν η ταχθείσα προς την κυβέρνησιν δεκαήμερος προθεσμία όπως αύτη αποφασίση σχετικώς, ουδεμία από μέρους της ελήφθη μέριμνα.

Το τοιούτον ως ήτο επόμενον εξηρέθησε τους σταφιδοπαραγωγούς, οι οποίοι επί τη προόψει ότι η παράδοσις του σταφιδοκάρπου εγγίζει κινδυνεύουν να ζημιωθούν σημαντικώς εκ της μη λήψεως των ενδεικνυομένων μέτρων. Συνεπεία τούτου, από ημερών διεξάγονται συνεννοήσεις, όπως εις χρονικόν διάστημα ελάχιστον συγκροτηθούν εις διάφορα σταφιδοφόρα κέντρα της Πελοποννήσου συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά τα οποία θα κακισθή η σταφιδική πολιτική της κυβερνήσεως.

Εγνώσθη εξ άλλου ότι η κεντρική εκτελεστική επιτροπή του συγκληθέντος εν Γαργαλιάνοις σταφιδικού συνεδρίου ήτις διαχειρίζεται την περαιτέρω διαχείρησιν του όλου σταφιδικού ζητληματος, κατέληξεν εις την απόφασιν όπως καταρτίσει τοπικάς επιτροπάς αι οποία υπό την ενιαίαν εποπτείαν της θα καθορίσει την περαιτέρω στάσιν των σταφιδοπαραγωγών. Κατά πληροφορίας η Κεντρική Επιτροπή Αγώνος του συλλαλητηρίου Γαργαλιάνων συνέρχεται την προσεχή Κυριακήν εις Καϊάφα προκειμένου να λάβη οριστικάς αποφάσεις» (1183).

 

(1178) “Σημαία” 2/8/1935

(1179) “Σημαία” 3/8/1935

(1180) “Σημαία” 4/8/1935

(1181) “Θάρρος” 6/8/1935

(1182) “Ριζοσπάστης” 7/8/1935

(1183) “Θάρρος” 7/8/1935


NEWSLETTER