Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 13:57

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (249ο μέρος)

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (249ο μέρος)

Αρχαία Ολυμπία 25 Αυγούστου (Του ανταποκριτή μας). Ο σταφιδικός κόσμος είνε ανάστατος γιατί κλητήρες της Αγροτικής Τράπεζας γυρνάνε στα χωριά με αυτοκίνητα και κατάσχουν το σταφιδόκαρπο στ' αλώνια, απ' αυτούς που έχουν χρέη.

Ολες οι σταφιδοπαραγωγικές οργανώσεις πρέπει να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν παράταση του δικαιοστασίου. Με πρωτοβουλία ενός μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γαργαλιάνων έγινε στο χωριό μας συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού στην οποία πήραν μέρος και ανοργάνωτοι σταφιδοπαραγωγοί. Πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις που στάλθηκαν τηλεγραφικώς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τον ΑΣΟ:
1) Αμεση αναθεώρηση αποφάσεων. 2) Αγορά πλεονασμάτων με κατώτερο όριο 3.600 δρχ. 3) Αμεση διαρρύθμιση αγροτικών και ιδιωτικών χρεών. 4) Παράταση δικαιοστασίου. 5) Αποδοχή αιτημάτων Συνεδρίου Γαργαλιάνων. 6) Κατάπαυση κάθε δίωξης των αγωνιστών του σταφιδόκοσμου.
Από τη συνέλευση βγήκε εξαμελής επιτροπή με καθήκον την οργάνωση τοπικών επιτροπών πάλης των σταφιδοπαραγωγών. Προβλέπεται ότι θα συγκροτηθεί στον Πύργο συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών.
Σύμφωνα με νυχτερινό τηλεγράφημα του διοικητή Χωροφυλακής Βεργογιαννόπουλου από την Κυπαρισσία, στους Γαργαλιάνους έφτασαν ένοπλοι χωρικοί από τα γύρω χωριά και από την επαρχία Πυλίας. Η εκεί δύναμη Χωροφυλακής υποχώρησε μπροστά στον όγκο των σταφιδοπαραγωγών, που έγιναν κύριοι της κατάστασης και κατάλαβαν τα δημόσια καταστήματα. Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι η κατάσταση είνε επικίνδυνη και απειλείται από στιγμή σε στιγμή κάθοδος των συγκεντρωμένων στην Κυπαρισσία. Εν τω μεταξύ ο διοικητής χωροφυλακής Φιλιατρών ενισχύθηκε με 32 στρατιώτες και διατάχθηκε να παρακολουθήσει τους κατερχόμενους σταφιδοπαραγωγούς και να εμποδίσει την είσοδό τους στην πόλη. Ο Βεργογιαννόπουλος ζητεί να σταλούν επειγόντως με ειδική αμαξοστοιχία 300 χωροφύλακες. Το πρωί συγκεντρώθηκαν 800 ένοπλοι χωρικοί με σκοπό να βαδίσουν στην Πύλο. Τους συγκεντρωμένους διέλυσε δύναμη στρατού και χωροφυλακής. Στους Γαργαλιάνους το βράδυ ξανάγιναν συμπλοκές και εξακολουθούν να μένουν συγκεντρωμένοι σταφιδοπαραγωγοί» (1212).
Στο πλευρό των παραγωγών στέκονται εργατικά συνδικάτα και δημοσιεύονται ανακοινώσεις από Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία, Ενωτικό Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, Ομοσπονδία Ηλεκτρισμού, Σύνδεσμο Τροχιοδρομικών, Συνδικάτο Εργατών Ξύλου Αθηνών, Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή Οικοδόμων, Ενωση Εργατών Υποδήσεως Πειραιώς.
Την ίδια ώρα όμως ενισχύονται οι δυνάμεις καταστολής:
«Σε εκτέλεση κυβερνητικής εντολής, έφυγε χτες το αντιτορπιλικό "Πάνθηρ" για την Καλαμάτα. Ο κυβερνήτης του "Πάνθηρος" πήρε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα δράσει το αντιτορπιλικό. Για τα γεγονότα των Καλαμών διατάχθηκε χτες το βράδυ και πραγματοποιήθηκε επιφυλακή ωρισμένων τμημάτων της Φρουράς Αθηνών.
Πάτρα 27 Αυγούστου (Του ανταποκριτή μας). Στις 10 το βράδυ αναχώρησε απ' την Πάτρα έκτακτη αμαξοστοιχία γεμάτη στρατό. Ο ανώτερος διοικητής Χωροφυλακής Πελοποννήσου έβγαλε το βράδυ σήμερα προκήρυξη με την οποία καλεί τους σταφιδοπαραγωγούς της Τριφυλίας να ηρεμήσουν και να γυρίσουν στις δουλειές τους για να αποφύγουν τις συνέπειες του στρατιωτικού νόμου.
Στην Πύλο απαγορεύτηκε η δημοσίευση της κηδείας των δύο νεκρών των χθεσινών φονικών συγκρούσεων. Οι χθεσινές εφημερίδες της Καλαμάτας βγήκαν λόγω της ασκούμενης λογοκρισίας άσπρες.
Χτες στις 6 μ. μ. συνήρθε το υπουργικό συμβούλιο για τα γεγονότα της Μεσσηνίας. Ο υπουργός των Εσωτερικών έκανε εισήγηση πάνω στη βάση των πληροφοριών που υπήρχαν ως εκείνη την ώρα, ιδιαίτερα για τα γεγονότα της Τριφυλίας, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις στρατού και χωροφυλακής με εξεγερμένους σταφιδοπαραγωγούς. Ο υπουργός των Στρατιωτικών ανέφερε ότι έστειλε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στις εξεγερμένες περιφέρειες. Επειτα συζητήθηκαν τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών. Ολοι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να γίνει καμία αναθεώρηση της απόφασης του ΑΣΟ για την τιμή των πλεονασμάτων. Επειτα το υπουργικό συμβούλιο για να καλμάρει τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών συζήτησε τη λήψη ορισμένων μέτρων, όπως η ενοποίηση των χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα ως το 1934, που φθάνουν τα 85.000.000 δρχ. και η εξαγορά και αμβυκοποίηση 4.500.000 κιλών σύκων φετινής παραγωγής. Το ζήτημα των φορολογικών διευκολύνσεων αναβλήθηκε να συζητηθεί ώσπου νάρθει ο Τσαλδάρης. Ο υπουργός των Εσωτερικών Ράλλης έστειλε τηλεγράφημα στον Τσαλδάρη για τα τελευταία γεγονότα. Ο Τσαλδάρης απαντώντας δηλώνει πως εγκρίνει όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και συνιστά ψυχραιμία» (1213).
Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «απεκαταστάθη η τάξις» αλλά στην ύπαιθρο επικρατεί αναβρασμός»:
«Ο στρατιωτικός νόμος, η λογοκρισία και η απαγόρευση κάθε επικοινωνίας με τη Μεσσηνία δεν άφησαν να γίνουν γνωστά τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες. Οι χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφέρουνε ότι «η τάξις απεκαταστάθη εις ολόκληρον τον νομόν και από σήμερα θα αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, αφού πρώτα συλληφθούν τα αναρχικά στοιχεία, που υπεκίνησαν την εξέγερσιν». Το Α' Σώμα Στρατού με ανακοινωθέν του αναφέρει ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ναύπλιο και την Τρίπολη βρίσκονται στην Καλαμάτα από προχτές τη νύχτα και ότι οι αρχές “βρίσκονται επί τόπου και εκτελούν το καθήκον των”. Επίσης αναφέρει ότι η Χωροφυλακή διατάχθηκε να συλλάβει όλους τους πρωταίτιους της απόπειρας διαταράξεως της τάξεως. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας το αντιτορπιλικό "Πάνθηρ" και ότι στην Κυπαρισσία στάλθηκαν ολόκληροι λόχοι στρατού. Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή στον αρχηγό της Χωροφυλακής να αντικαταστήσει όλα τα αστυνομικά όργανα Πυλίας, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών “διότι δεν εξετέλεσαν το καθήκον των”.
Δηλαδή επειδή δεν ματοκύλησαν όσο ήθελαν οι αφεντάδες τους τους σταφιδοπαραγωγούς, επειδή δεν έστρωσαν με περισσότερα κορμιά πεινασμένων αγροτών τον κάμπο της Μεσσηνίας. Ολα αυτά δείχνουν ότι η αντιλαϊκή κυβέρνηση πνίγει με τον αγριότερο τρόπο τον τίμιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών.
Συγχρόνως άρχισε μια λυσσασμένη εκστρατεία κατά των κομμουνιστών. Εισαγγελείς, διοικητές χωροφυλακής, μέραρχοι, νομάρχης, υπουργοί μαζύ με τον αντιλαϊκό τύπο γράφουν ότι τα γεγονότα οφείλονται στους κομμουνιστές οι οποίοι υποκίνησαν την εξέγερση. Η λυσσασμένη αυτή σταυροφορία σε ένα σκοπό αποβλέπει: Θέλει να συκοφαντήσει τον τίμιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών, που εξεγέρθηκαν γιατί ο ΑΣΟ τους εκμεταλλεύεται απάνθρωπα και τους κλέβει ξετσίπωτα και να παρουσιάσει τα γεγονότα σαν ταραχές που έγιναν χωρίς κανένα λόγο, αλλά μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν ζητήματα. Μ' αυτό τον άτιμο τρόπο πάνε να πνίξουν τα ζητήματα των σταφιδοπαραγωγών και να συλλάβουν και να ρίξουν στις φυλακές τους πρωτοπόρους του αγώνα. Γι' αυτό το λόγο επιβάλλεται να ξεσηκώσουμε σ' όλη τη χώρα ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους σταφιδοπαραγωγούς και να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να οργιάσει σε βάρος του λαού της Μεσσηνίας, που στη φωνή του πόνου του απάντησε με τα μάλιχνερ και τα πολυβόλα. Το παράδειγμα μας δείχνουν οι εργάτες της Καλαμάτας, που τάχθηκαν αλληλέγγυοι και οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας που αποφάσισαν να κατέβουν σ' ένδειξη αλληλεγγύης προς τους σταφιδοπαραγωγούς της Μεσσηνίας. Ηδη προχθές τη νύχτα συνήλθε η επιτροπή τους σε μυστική σύσκεψη και απηύθυνε έκκληση στον εργαζόμενο κόσμο όλης της χώρας και τον καλεί να δείξει την αλληλεγγύη τους προς τους αγωνιζόμενους για το ψωμί τους σταφιδοπαραγωγούς.

(1212) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935
(1213) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935